Πειραιώς Σεραφείμ: Ναι σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Loading...


«Ναι» σε μια πιθανή κυβέρνηση ενός μεγάλου συνασπισμού στη χώρα μας λέει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε συνεντευξή του στην εφημερίδα «ΕΞΕΛΙΞΗ». Ο δυναμικός Ιεράρχης ασκεί κριτικη΄στην κυβέρνηση γιατί δεν έφερε την ανάπτυξη, ενώ μεταξύ άλλων μιλάει και τα σενάρια αυτονόμησης των «Νέων Χωρών». 

Τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης είναι τα εξής: 

Για ανάπτυξη

«Για να βγεί η χώρα μας από την ατραπό στην οποία περιήλθε έχει μόνο έναν τρόπο. Την ανάπτυξη. Αλλά με μεγάλη μου λύπη βλέπω ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή δυναμική»

Για γερμανικές αποζημιώσεις

«Εγώ θα περίμενα α πό την παρου΄σα κυβέρνηση να ζητήσει από την γερμανική πολιτεία το περίφημο κατοχικό δάνειο, όλα αυτά που μας χρωστουν και δεν μας δίνουν ποτέ. Δεν βλέπω όμως κάποια τέτοια διάθεση ή πρόθεση». 

Για μεγάλο κυβερνητικό΄συνασπισμό

«Μια κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού θα ήταν το καλύτερο σε αυτήν την φράση πυο βρισκόμαστε. Αλλά και πάλι όχι με τα ιδεολογήματα του παρελθόντος. (…) Χρειαζεται μια συνένωση όλων, ένας συναγερμόςόλων χωρίς κομματικές ταμπέλες»

Για φορείς παγκοσμιοποίησης στη Θράκη

«Την απάντηση δίνει η κυκλοφορία στη χώρα μας μιας τετράτομης ιστορίας των βαλκανικών λαών που συνέγραψαν Κροάτες και Τούρκοι ιστορικοί και της οποίας «περιπαθείς εραστές» υπήρξαν και κάποιοι δικοί μας δυστυχώς γνωστοί με την οποία επιχειρείται να αλλοιωθεί όλη η ιστορική γνώση που αφορά στο συγκεκριμένο χώρο. Εμφανίζεται ο Οθωμανικός δυνάστης ως δήθεν δημοκράτης, εμφανίζεται ότι ήταν δήθεν μια κοινωνία των εθνών»

Για τις Νέες Χώρες

«Αυτή τη στιγμή πιστεύω γίνεται μια λανθασμένη εφαρμογή του καταστατικού Χάρτη, με την έννοια ότι αμφισβητείται η συναπόφαση την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος είχαν από κοινού δεχθεί για την κατάστρωση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κανείς δεν αμφισβητέί του πνευματικά δικαιώματα του σεπτου΄Οικουμενιού Πατριάρχου επί των λεγομένων Νέων Χωρών, αλλα΄το ζήτημα είναι πάρα πολύ λεπτό και πάρα πολύ ευαίσθητο γιατί εγγίζει, λόγω της ιστορικη΄ς συγκυρίας, ευαίσθητα εθνικά θέματα. Ετικέτες