Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς για τον μακαριστό Γέροντα Γεώργιο (Καψάνη)

Loading...


Δήλωση για την κοίμηση του Αρχιμανδρίτου π. Γεωργίου Καψάνη

Μετά την είδηση της κοιμήσεως του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Γεωργίου Καψάνη, Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, την Κυριακή της Πεντηκοστής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πτωχεύουμε, μέρα με την ημέρα. Πατέρες και αδελφοί, με πανθομολογουμένη αγιασμένη ζωή, με ζώσα Ορθόδοξο Πίστι και ομολογία, με προσφορά θεάρεστη, διδακτική και θυσιαστική, καλούνται από τον Κύριο να εγκαταλείψουν τον μάταιο και πρόσκαιρο αυτό κόσμο και να πορευθούν στην εν ουρανοίς πολιτεία.

Πρόσφατα εκοιμήθη ο πολυσέβαστος Γέροντας π. Μωυσής, εκοιμήθη ο ακάματος προστάτης και αγωνιστής Μοναχός π. Νικόδημος Μπιλάλης, εφυγε ο φλογερός και πολυγραφότατος ιεροκήρυξ π. Καλλίστρατος Λυράκης.

Τώρα εφυγε από κοντά μας η δρυς της Ορθοδοξίας, η σύγχρονος αγία πατερική φωνή, ο πολυσέβαστος π. Γεώργιος Καψάνης.

Δεν είμαι εγώ άξιος να επαινέσω τον μεγάλο Γέροντα π. Γεώργιο. Ομολογώ όμως ότι βλέπω και νιώθω το στράτευμα των ορθοδόξων πατέρων, αγωνιστών και ομολογητών, ανθρωπίνως πτωχότερο.

Φεύγουν πατέρες και εργάται της Εκκλησίας μας με φλογερό σεβασμό και αγάπη στο Ορθόδοξο Δόγμα και το Ήθος.

Ο π. Γεώργιος, ο άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, είχε αγία ζωή, γνήσιο αδαμάντινο ορθόδοξο φρόνημα, ομολογία ανυποχώρητη Πατέρων και Μαρτύρων.

Αγάπησε, έζησε, εδίδαξε, κατέγραψε την Ορθόδοξο Αλήθεια, διεφύλαξε πολλούς από παγίδες και ψυχοφθόρες υποχωρήσεις.

Καί δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός, ότι ο Κύριος τον εκάλεσε την ημέρα της Πεντηκοστής, ημέρα που κατ’ εξοχήν εορτάζει η Εκκλησία μας. Εκάλεσε αυτόν που τόσο πιστά διηκόνησε την Εκκλησία.

Με τις πτωχές αυτές λέξεις, ταπεινά και με πολύ ευγνωμοσύνη, θέλω να το ευχαριστήσω για την αγάπη του και την πνευματική βοήθεια που προσωπικά μούπροσέφερε.

Τον παρακαλούμε θερμά, έχοντας παρρησία στο θρόνο της Χάριτος, να δέεται για την δική μας μετάνοια και πνευματική προκοπή.

Να δέεται, στις προδοτικές ημέρες που ζούμε, να γίνουμε εδραίοι, αμετακίνητοι, να μην συμβιβαζόμαστε με τις προδοτικές φωνές και να διαφυλάξουμε αλώβητη την παρακαταθήκη, την Ορθοδοξία μας.

Είθε η μνήμη του να είναι αιωνία».