Οικονομική κρίση και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την Κυπρο

Loading...


Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη (εκπροσώπου του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β’ σε θέματα Αποδήμων και Διεθνών Υποθέσεων)

Οι ευθύνες των Πολιτικών και των Τραπεζιτών για την οικονομική κρίση, που τα μεγαλύτερα θύματα της είναι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δίνουν την ευκαιρία σε αξιόλογες ιδιωτικές πρωτοβουλίες να κάνουν προτάσεις και να εισαγάγουν νέες προσεγγίσεις για την καλύτερη αντιμετώπισή της και μάλιστα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι και τα Πολιτικά Κόμματα χρειαζόμαστε, όπως και τις Τράπεζες για να μπορούμε να λειτουργούμε ως οργανωμένη κοινωνία και Δημοκρατική Χώρα. Αυτό που ζητάει η Κοινωνία των υπεύθυνων πολιτών είναι η αμείλικτη παραπομπή των διεφθαρμένων και των απατεώνων και των εγκληματιών σε βάρος του Λαού οι οποίοι ασεβούν ενώπιον των θεσμών που διακονούν, κλέβοντας δημόσιο χρήμα (πολιτικοί)  ή κλέβοντας τις καταθέσεις των καταθετών (τραπεζίτες). 

Και οι δύο μορφές κλοπής σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βρουν ηθική δικαίωση, ακόμη και με πολιτικά  κουρέματα. Η ατιμωρησία όσων ευθύνονται με κλοπές χρημάτων πρέπει να τελειώσει και να επιστραφούν τα κλεμμένα ή τα αυθαίρετα δάνεια  με νομικές και δικαστικές διαδικασίες στους δικαιούχους τους (Δημόσιο και ιδιώτες).

Μια πρόσφατη ιδιωτική πρωτοβουλία που αποβλέπει στην βελτίωση της τραυματισμένης εικόνας της Κύπρου στο εσωτερικό κα στο εξωτερικό,  είναι η γνωστή Κίνηση REPOWERCYPRUS με πρωτεργάτες τους γνωστούς νομικούς  Χατζηιωσήφ και Γεωργιάδη και τους συνεργάτες τους.
Βασικός σκοπός της κίνησης αυτής είναι η συμβολή όλων μας στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης με τη βελτίωση των μέσων επικοινωνίας μας (εξωστρέφεια). Να προταθούν νέες προτάσεις και δυνατότητες για τους νέους μας και μάλιστα για το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό μας. Και φυσικά προτάσεις ανάπτυξης και βιωσιμότητας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Πολιτεία και Εκκλησία και Ιδιωτικός τομέας και Απόδημοι έδωσαν το παρόν τους για τη στήριξη της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας με έκτακτη σύναξη που πραγματοποιήθηκε τελευταίως στη Λευκωσία.
Ο Υπουργός  Εμπορίου και Συγκοινωνιών κ. Λακκοτρύπης, εκ μέρους του Προέδρου κ. Αναστασιάδη και της Κυβερνήσεως,  ομίλησε για την ανάκαμψη της Οικονομίας, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, για το γκάζι και το θαλλάσιο ορυκτό πλούτο, για το τουρισμό, τις επενδύσεις και για τη σημασία των επισκέψεων και επαφών στο εξωτερικό για  νέες εμπορικές συμφωνίες. Χαρακτήρισε μάλιστα την οικονομική καταστροφή του περασμένου μαύρου Μάρτη ως ισάξια της Τουρκικής εισβολής. Η δική μου ερμηνεία στη ρήση του κ. Υπουργού είναι ότι αν το 1974 μας λεηλάτησαν οι βάρβαροι τούρκοι εισβολείς, τώρα μας ελεηλάτησαν οι δικοί μας,  διεφθαρμένοι πολιτικοί και διεφθαρμένοι τραπεζίτες, που ακόμη τους προστατεύουν  διεφθαρμένες δομές, και στα τρία κέντρα εξουσίας (Κυβέρνηση, Βουλή των Αντιπροσώπων και Δικαστικό Σώμα) με την ηθική ανοχή και αρκετών ΜΜΕ (μπορεί να γίνει το τέταρτο κέντρο εξουσίας όταν γίνουν η φωνή του Λαού). Η Εκκλησία ομιλεί, αλλά ποιος πλέον μας παίρνει στα σοβαρά, εκτός από τις «Πατάτες».

Ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ομίλησε και για την ανάγκη για ανάπτυξη κα νέες επενδύσεις.
Εκ μέρους των Αποδήμων ο κ. Παπαευβριάδης ομίλησε για την ανάγκη των προσπαθειών όλων μας να στηρίξουμε τη Κύπρο. Τόνισε ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει το αίσθημα της ανασφάλειας. Η ανεργεία αυξάνεται επικίνδυνα. Ομίλησε για μέτρα να προστατευθεί ο επιστημονικό δυναμικό της Κύπρου να παραμείνει στη πατρίδα. Αναφέρθηκε στην έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζιτικό μας σύστημα ως βασικό εμπόδιο για διεθνείς επενδύσεις. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας στο εθνικό θέμα και κοινή προσέγγιση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Τόνισε ότι οι Απόδημοι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τόσο το τουρισμό όσο και την οικονομία μας. Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με αναφορά στη σημασία της επισκέψεως του Προέδρου μας στη Μεγάλη Βρεττανία.

Η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία POWERCYPRUS ολοκληρώθηκε με ομιλία του κ. Γιάννου Χαριλάου, Προέδρου των Λογιστών Κύπρου, ο οποίος τόνισε τα ακόλουθα σημεία:
1.       Η Πολιτεία και η Εκκλησία να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή για ανάπτυξη και αντιμετώπιση της κρίσης.

2.       Η οικονομική κατάρρευση είναι αποτέλεσμα της χρόνιας απουσίας πολιτικής βούλησης και υπεύθυνου προγραμματισμού ( η δική μου παρατήρηση εδώ είναι οι μεγάλες δημόσιες σπατάλες ή όταν ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα έχουμε και οι κλοπές στις Τράπεζες λόγω απουσίας ισχυρής  δημόσιας εποπτείας).

3.       Υπερβολική μείωση επενδύσεων στην Κύπρο, φορολογική στέγη ξένων εταιρειών στην Κύπρο και αμαύρωση της εικόνας της Κύπρου ως προστατευόμενος χώρος παράνομης διακίνησης κεφαλαίων.

4.       Η Κύπρος πρέπει να κερδίσει τη μάχη της έξωθεν καλής μαρτυρίας. Καταπολέμηση της διαφθοράς, τήρηση της νομοθεσίας, να τελειώσει η ατιμωρησία.

5.       Εκστρατεία διαφώτισης για την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο για τη καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι ξένες επενδύσεις εξαρτώνται από το ξεκαθάρισμα του ονόματος της Κύπρου ότι δεν είναι χώρος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

6.       Να δουλέψωμε όλοι μας ενωμένοι για το κοινό συμφέρον της Κύπρου.Ετικέτες