Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Σήμερα που υπάρχει απογοήτευση από τους άρχοντες πρέπει να ηγούνται του λαού ο Χριστός και η Εκκλησία» (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, σε συνδυασμό με την Κυριακή που αφιερώνει η Ιερά Μητρόπολη Ναυπλακτου στους Αποδήμους Ναυπακτίους.

 Εφέτος για πρώτη φορά στον Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής συμμετείχαν τρεις Αρχιερείς, οι Σεβ. Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Ισπανίας κ. Πολύκαρπος και Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. Στο τέλος του Εσπερινού σχηματίσθηκε πάνδημη λιτανεία, με την συμμετοχή του Κλήρου, των Αρχών, των χορών Ιεροψαλτών, της Παπαχαραλαμπείου Φιλαρμονικής, του χορευτικού Συλλόγου «Ναύς» και του λαού. Στην πλατεία Φαρμάκη έγινε η αρτοκλασία και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος μίλησε για την αγία Παρασκευή και την ζωή των αγίων και του αγιασμού, προέτρεψε τους πιστούς να αναζητούν την ζωή της αγιότητος όποιο επάγγελμα και όποια θέση και αν κατέχουν. Τέλος ευχήθηκε στον Μητρ. Ναυπλακτου κ. Ιερόθεο για την συμπλήρωση 20ετίας στον θρόνο της Ναυπάκτου και εξήρε την προσφορά του στην Μητρόπολη Ναυπάκτου αλλά και πέρα από αυτήν, στην καθόλου Εκκλησία και την Ορθοδοξία. Την κυριώνυμη ημέρα συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ισπανίας και Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο θαύμα του χορτασμού των πέντε χιλιάδων ανθρώπων από τον Χριστό. Ο Χριστός πήγε στην έρημο και ο λαός Τον ακολούθησε ως ηγέτη που του προσέφερε λόγο αληθινό, θεραπεία στις πολλές ασθένειές τους και υλικό φαγητό.

Αυτή η περικοπή έχει σχέση και με την εορτή της αγίας Παρασκευής, αφού εκεί ήταν οι πέντε άρτοι, στην εορτή έχουμε την αρτοκλασία, εκεί ήταν το πνευματικό φαγητό που προηγήθηκε του υλικού, και στην εορτή ψάλλουμε το «πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού». Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος παρουσίασε και την αναγωγική ερμηνεία της περικοπής, σύμφωνα με τον ιερό Θεοφύλακτο:

Ο Χριστός ανοίχθηκε στην έρημο των εθνών, όπου Τον ακολούθησαν χιλιάδες λαού, οι άγιοι μάρτυρες και όλοι οι άγιοι απ” όλα τα έθνη, όπως η αγία Παρασκευή. Τον ακολούθησαν ως αληθινό ηγέτη, που τους προσέφερε λόγο ζωής, τους θεράπευσε από τα πάθη και τους έδωσε τον άρτο του ουρανού, την θεία Ευχαριστία. Αλλά και η αγία Παρασκευή «πολλαπλασιάσθηκε» και «μοιράσθηκε» σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις εποχές στον λαό του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε ότι και σήμερα που υπάρχει απογοήτευση και απόγνωση από τους άρχοντες που άγονται από τον λαό, ενώ πρέπει να ηγούνται του λαού, ο Χριστός και η Εκκλησία Του είναι σταθερές αξίες και παρηγοριά και ζωή του λαού. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας τελέσθηκε αρτοκλασία για τους Αποδήμους Ναυπακτίους, τους οποίους ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε και ευλόγησε. Ο Μητροπολίτης Ισπανίας μιλώντας για τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και αφού του ευχήθηκε καταλλήλως για την συμπλήρωση 20ετίας στην Μητρόπολη Ναυπάκτου, είπε ότι διαφημίζει την Ναύπακτο σε όλο τον κόσμο με το έργο και τα βιβλία του και έχει αποδείξει ότι αγαπάει την Μητρόπολή του πραγματικά, αφού αρνήθηκε μετάθεσή του ακόμη και στην πατρίδα του τα Ιωάννινα, πράγμα σπάνιο αν όχι μοναδικό.

Τέλος, ο Εφημέριος της Ενορίας π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας προσέφερε έναν σταυρό ευλογίας στον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο εκ μέρους της Ενορίας με την ευχή να ευλογή την Ενορία και να εμπνέη τους ενορίτες με το σταυροαναστάσιμο ήθος που ο ίδιος εκφράζει.  

 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Ιερά Μητρόπολη Ναυπακτου σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας διοργάνωσε μουσικοχορευτική εκδήλωση προς τιμήν των Αποδήμων Ναυπακτίων. Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, με χοράρχη τον κ. Παντελή Αναστασόπουλο και συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, τραγούδησε θαυμάσια τραγούδια, τα οποία ετοίμασαν με κόπο μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού για να τα αφιερώσουν στους αποδήμους μας. Συμμετείχε στην εκδήλωση με ωραίους παραδοσιακούς χορούς και το Χορευτικό του Συλλόγου «Ναύς» του κ. Γιάννη Βαφειάδη. Ο Σεβασμιώτατος χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε ότι η Ιερά Μητρόπολη τιμά και αγαπά έμπρακτα τους αποδήμους και αυτοί ανταποδίδουν με τον σεβασμό και την τιμή, και ευχαρίστησε τον Δήμο Ναυπακτίας για την συνεργασία και τους χορωδούς και χορευτές για την παρουσίαση και τον κόπο τους. Εκ μέρους των αποδήμων αντιφώνησε ο κ. Δημ. Παπαιωάννου, επίτιμος πρόεδρος της Ναυπακτιακής Αδελφότητος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εκδήλωση και μίλησε για την προσφορά των Αποδήμων Ναυπακτίων προς την Ναυπακτία και την Ελλάδα γενικότερα. 

 

 

 

 

 Ετικέτες