Μητρ. Ν. Ιωνίας για Πάσχα: To φως του Ιησού Χριστού πλημμυρίζει και καλύπτει τα κενά της κοινωνίας μας

Loading...


«Το φως του Ιησού Χριστού πλημμυρίζει και καλύπτει τα κενά της κοινωνίας μας. Καλύπτει την αδικία. Καλύπτει το μίσος. Καλύπτει την μοναξιά και τον ρατσισμό. Καλύπτει τον φόβο και την ανασφάλεια» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Ν. Ιωνίας στο Πασχαλινό μήνυμά του. Αναλυτικά:

 

«Και ευρούσαι τον λίθον αποκυλισθέντα του μνήματος»
Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί,
τέκνα εν Κυρίω Αναστάντι αγαπητά,

Η βαριά πέτρα που κάλυπτε τον τάφο του Ιησού Χριστού βρίσκεται πλέον μακρυά από το μνήμα Του. Ξεχωρίζουν από απόσταση οι στρατιώτες που έχουν αποκοιμηθεί στην είσοδο του ιερού τάφου. Τα σουδάρια του νεκρού σώματος βρίσκονται κενά και αποπνέουν θεία ευωδία και λαμπερό φως. Ο Χριστός δεν κατοικεί μέσα στην φυλακή του θανάτου. Κατενίκησε τον Άδη και πορεύεται, αναστημένος, προς τον Πατέρα Του και Πατέρα ημών κρατώντας από το ένα χέρι τον Αδάμ και από το άλλο την Εύα. Τους οδηγεί στην αιώνια ζωή, πέρα από την φθορά του θανάτου και της αμαρτίας.

Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, ψάλουμε μέσα στην ακολουθία του όρθρου του Πάσχα και σύμπασα η Εκκλησία πανηγυρίζει την νίκη κατά του θανάτου και της φθοράς. Εγγυητής της ζωής, της αιώνιας ζωής γίνεται πλέον ο Αναστάς Ιησούς Χριστός και ολόκληρη η φύσις ανακαινίζεται μέσα στο άπλετο και αναζωογονητικό φως που απορρέει από τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου μας. Η Ανάστασις ήρθε. Η χαρά επέστρεψε. Ο διάβολος κατατροπώθηκε. Ο άνθρωπος μεταμορφώθηκε και προσέλαβε δυνητικά την δύναμη της αιωνιότητος χωρίς εμπόδια σαρκικά ή πρόσκαιρα. Ο άνθρωπος μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στην ζωή. Να βιώνει την νίκη. Να βιώνει την ανάσταση. Να ανασταίνει ο ίδιος τον εαυτό του από το ζυγό της αμαρτίας. Να αισθάνεται πιο κοντά τον Θεό. Ο άνθρωπος παύει να είναι μόνος του. Ο αναστάς Χριστός εγγυάται πλέον την συνοδοιπορία μαζί Του. Μόνη προϋπόθεση , η ελεύθερη επιλογή του κάθε ανθρώπου.

Το φως του Ιησού Χριστού πλημμυρίζει και καλύπτει τα κενά της κοινωνίας μας. Καλύπτει την αδικία. Καλύπτει το μίσος. Καλύπτει την μοναξιά και τον ρατσισμό. Καλύπτει τον φόβο και την ανασφάλεια. Μας προσφέρει ο Αναστάς Χριστός μία νέα και μοναδική ευκαιρία. Να λειτουργήσουμε κοινωνικά, ομαδικά, χωρίς εγωισμούς, πάθη και μισαλλοδοξίες. Μας καλεί σε μία διαρκή χαρά, σ’ένα θείο πανηγύρι με κέντρο το σώμα και το αίμα Του, μέσα από το οποίο ξέπλυνε τις αμαρτίες και τις αδυναμίες μας.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος περιγράφει χαρακτηριστικά το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας ως την κατεξοχήν λειτουργική πράξη ζωής και αφθαρσίας που μετουσιώνει τον φθαρτό άνθρωπο σε άφθαρτο πολίτη της παραδείσιας αέναης χαράς. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο το δυναμικό μήνυμα του Θεοστηρίκτου μνημείου, του κενού τάφου. Ο λίθος, η αποκεκυλισμένη πέτρα του νεκρικού μνημείου συμβολίζει τα εμπόδια και τα τείχη που οι άνθρωποι υψώνουμε μεταξύ μας. Ο Χριστός, ο Αναστάς Χριστός καταφέρνει και παραμερίζει τα τείχη αυτά. Γκρεμίζει την αδικία και τον πόνο της κενοδοξίας των ανθρώπων και προσφέρει την αθανασία και την αιώνια ζωή. Ο Αναστάς Χριστός σήμερα, στην εποχή μας και στα χρόνια μας, συναντά καθημερινά τα ίδια αυτά τείχη που εμείς δημιουργούμε μεταξύ των εθνών, μεταξύ των κοινωνιών μας και μεταξύ των αδελφών μας. Πρέπει να πιστεύσουμε πως έχει την δύναμη και αυτά να τα γκρεμίσει, έχει την δύναμη να μας φέρει πρόσωπο με πρόσωπο, έχει την δύναμη να συγχωρέσει τις αμαρτίες μας και μέσα στην Εκκλησία Του να ανακαινίσει τον κάθε έναν από εμάς. Μας προσφέρει απλόχερα την ευκαιρία να ζήσουμε διαφορετικά, αιώνια, αληθινά, δίκαια, χωρίς υποκρισίες και πάθη, μικροψυχίες και ζηλόφθονες εκδηλώσεις. Μας ανασταίνει και εμάς και συνθλίβει τα τείχη που έχουμε υψώσει για να προστατευθούμε από τον άνθρωπο, από την ζώσα εικόνα του Θεού, τον πραγματικό αδελφό μας.

Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι να ζήσουμε και εφέτος το μοναδικό γεγονός της Αναστάσεως του Θεανθρώπου και να έρθουμε πιο κοντά στην επίγνωση της δύναμης του Αναστημένου Ιησού Χριστού στην ζωή μας.

Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη!
Χρόνια Πολλά!

† Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ν.ΙΩΝΙΑΣ και ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΕτικέτες