Μητροπολίτης Δωδώνης: “Περιμένουμε μήπως αλλάξει η τύχη μας με τον επικείμενο ανασχηματισμό”!

Loading...


Του Βασίλη Μούτσιου

“Περιμένουμε μήπως αλλάξει η τύχη μας με τον επικείμενο ανασχηματισμό”!

Με αυτή τη φράση σχολίασε ο Μητροπολίτης Δωδώνης την ανυπαρξία απάντησης εκ μέρους του Πρωθυπουργού, στο Υπόμνημα που του παρέδωσε και αφορά τις καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου στα Στροφάδια.

Η συνάντησή τους έγινε, πριν από 20 περίπου ημέρες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας στο υπουργείο Εξωτερικών με θέμα, “Αλληλεγγύη, το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και η κοινωνική διάσταση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ανυπαρξία έργων…”
“Δεσμεύτηκε να κάνει ό, τι καλύτερο, αλλά δυστυχώς μια από τα ίδια. Μάλλον τα αποτελέσματα των εκλογών δεν του άφησαν περιθώριο να ασχοληθεί με το θέμα. Εμείς δεν κάναμε τίποτε περισσότερο από το να του υπομνήσουμε τι πράξεις έχουμε κάνει, και τι ο ίδιος δεν έκανε”, τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα μας, ενώ πρόσθεσε πως “επίκειται η επίσκεψή του στη Ζάκυνθο. Θα μιλήσω και πάλι με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ο κ. Σαμαράς να επισκεφθεί τα Στροφάδια. Του ζήτησα να συνδέσει το όνομά του με αυτή την ιστορική μονή, η οποία κατασκευάστηκε την περίοδο των Παλαιολόγων. Και περιμένω…”.

Οι Επιστολές
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης Δωδώνης απέστειλε Επιστολή στον Πρωθυπουργό, ζητώντας του παράλληλα με τα όσα δύσκολα του έθνους μας, να σκύψει με ενδιαφέρον επί του ανωτέρω πολιτισμικού θέματος, από τον οποίο ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση. “Σκέφτομαι να απευθυνθώ στο Ισραήλ για το θέμα των Στροφάδων”, είχε γράψει στον Αντώνη Σαμαρά, θέτοντάς τον προ των ευθυνών του για το θέμα της ένταξης της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων.
Το είχε πράξει κατ΄ επανάληψη, τόσο όταν ο ίδιος είχε διατελέσει υπουργός Πολιτισμού. Του υπενθύμισε ότι ως Υπουργός Πολιτισμού φρόντισε να συμπεριληφθεί στα θέματα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και ως άρτια επιστημονική μελέτη να εγκριθεί, συντάσσοντας και τα αναγκαία τεύχη δημοπράτησης. Δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει άκομψο παιχνίδι εμπαιγμού και ανακόλουθης τακτικής τα όσα γίνονται μεταξύ Υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού, αναφορικά με την απορρόφηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ.

H καθυστέρηση του έργου
Αναφερόμενος στην καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου, ο Μητροπολίτης Δωδώνης, επεσήμανε πως “δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τη μη χρηματοδότηση του έργου, πέρα από το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει από την Περιφέρεια λόγω κόστους, αλλά από το υπουργείο Πολιτισμού. Δυστυχώς, η προτεραιότητα δίνεται σε έργα με πολιτικό όφελος και αυτό είναι κάτι που οι εκάστοτε υπουργοί δεν έχουν το θάρρος να το πουν. Το επιχείρημα πως δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική δεν έχει ουσιαστική βάση, αφού έχω ήδη υποβάλει στο υπουργείο Πολιτισμού πρόταση από εταιρείες ημεροπλοίων, που θέλουν να πραγματοποιούν εκδρομές στα Στροφάδια”.

Οι ενέργειες
Η ιστορική μονή των Στροφάδων, ανέθεσε στην Πολυτεχνική Σχολή Πατρών την έρευνα και μελέτη του Καστρομονάστηρου, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Αυτή συμπεριλήφθηκε στα θέματα του ΚΑΣ και ως αρτία επιστημονική μελέτη εγκρίθηκε αμέσως. Έκτοτε συντάχθηκαν τα αναγκαία τεύχη δημοπράτησης. Όμως, μεταξύ Υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού, παίζεται ένα άκομψο παιχνίδι εμπαιγμού και ανακόλουθης τακτικής, όταν η ανάγκη απορρόφησης των χρημάτων ΕΣΠΑ είναι καθημερινό ανάγνωσμα. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία της Μελέτης βρίσκονται χρόνια τώρα στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

Με τον κ. Παναγιωτόπουλο
Ο κ. Χρυσόστομος συναντήθηκε με τον κ. Παναγιωτόπουλο παρουσία του Μητροπολίτη Ζακύνθου με σκοπό να δοθεί λύση στην χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου. Ο Υπουργός υποσχέθηκε πως θα γίνει άμεσα η ένταξη του έργου σε ένα καινούργιο πρόγραμμα που ξεκινά και είναι πιο ευέλικτο από το ΕΣΠΑ.
“Πέραν της κατανόησης που έδειξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και των υποσχέσεων περι άμεσης αντιμετώπισης ουδέν χειροπιαστό υπάρχει. Για αυτό τους θύμισα τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις και όλων των προκατόχων τους, από τις οποίες καμιά δεν υλοποιήθηκε” δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος. Ετικέτες