Θέμα απουσίας και της σέρβικης εκκλησίας από τη Μόσχα – Τι λέει ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας για τις απουσίες Εκκλησιών από τη Σύνοδο

Loading...


«Είναι πιθανό άλλες δύο Εκκλησίες να ανακοινώσουν πως δε θα συμμετάσχουν στην Πανορθόδοξη. Τα Πατριαρχείο Αντιοχείας και Σερβίας».

Αυτό δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε γράψει το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ πριν από 10 ημέρες (δείτε εδώ).

Εχοντας βαθιά γνώση για το τι συμβαίνει στις Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο διαρκούν 55 χρόνια. Και λίγο πριν αυτή αρχίσει φαίνεται πως αυτές (σ.σ. οι προετοιμασίες) δεν έχουν ολοκληρωθεί, γιατί κάποιες Εκκλησίες εκφράζουν τις διαφωνίες τους. Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ήδη έχει ανακοινώσει πως δε θα δώσει το παρών, ενώ είναι πιθανό το ίδιο να πράξουν η Αντιόχεια (σ.σ. όντως σήμερα το Πατριαρχείο Αντιοχείας έκανε γνωστή την απουσία του) και η Σερβία.

Ζητήσαμε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να διεξάγει μια συνέλευση πριν τη Σύνοδο ώστε να τεθούν τα ζητήματα. Αν λυθούν τα θέματα, τότε η Σύνοδος θα γίνει. Αν όχι, τότε καλύτερα θα είναι να αναβληθεί. Για εμάς είναι σημαντικό η Ορθόδοξη Εκκλησία να είναι ενωμένη ώστε να μην προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις».

Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο απουσίας Εκκλησιών και τι αυτό θα σημαίνει για την Ορθοδοξία: «Αν απουσιάζει μία, δύο ή τρεις Εκκλησίες τότε δε θα υπάρχει συναίνεση στις αποφάσεις. Ποια θα είναι τότε η νομιμότητα της Συνόδου αυτής; Και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα πρέπει να τις ενστερνιστεί και η απουσιάζουσα Εκκλησία;».