Η επίσκεψη Πούτιν σε Ελλάδα και Άγιο Όρος και ο στόχος της Ρωσίας για τον Χριστιανισμό

Loading...


Στην επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Κώστας Μαργαρίτου, Διευθυντής Ανάπτυξης και μέλος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ και στάθηκε στο στόχο που έχουν θέσει οι Ρώσοι αναφορικά με την προστασία των Χριστιανών της Ανατολή.

Ο Κώστας Μαργαρίτου σε συνέντευξη στο ελληνικό πρόγραμμα του κρατικού ραδιοφώνου SBS της Αυστραλίας υποστήριξε πως πρωτεύων στόχος της επίσκεψης, με αφορμή τα 1.000 χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος, είναι η εκ νέου ανάδειξη της Ρωσίας σε προστάτιδα δύναμη των Χριστιανών της Ανατολής και η ενίσχυση του Πατριαρχείου της Μόσχας στον Χριστιανικό Κόσμο.

Αφενός μεν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί πυλώνα για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας με βάση το Σχέδιο Εξωτερικής Πολιτικής του 2013 και, αφετέρου, τον Φεβρουάριο του 2016 ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πάπας Φραγκίσκος υπέγραψαν κοινή δήλωση για την προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής από την Τζιχαντιστική μάστιγα, ενώ τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία αντιμετωπίζουν προβλήματα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της γεωπολιτικής αστάθειας στον Αραβικό Κόσμο.

Σε ότι αφορά της ελληνο-ρωσικές σχέσεις ο Κώστας Μαργαρίτου υποστήριξε ότι θα αναζητηθούν ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και στην αναβίωση του ITGI και του South Stream έπειτα από το μνημόνιο συνεργασίας της Ρώμης μεταξύ Gazprom, Edison και ΔΕΠΑ. Επίσης, θα εξετασθούν επενδυτικές δυνατότητες των Ρώσων στις αποκρατικοποιήσεις (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ, ΔΕΗ), ενώ θα υπάρξει μία καταρχήν συμφωνία στον τομέα των τροφίμων και του πρωτογενούς τομέα. Συνεργασία θα υπάρξει επίσης, κατ” εκτίμηση, στον επιστημονικό και στον ακαδημαϊκό τομέα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: