Η Αλωση της Κωνσταντινούπολης και το θαύμα των Κρυπτοχριστιανών (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


του Νίκου Χειλαδάκη, Δημοσιογράφου, Συγγραφέα, Τουρκολόγου

Η ομιλία και η παρουσίαση των αποκλειστικών βίντεο έγινε στα Χανιά της Κρήτης, την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 στα Χανιά της Κρήτης.

Τα θέματα των αποκλειστικών βίντεο που προβλήθηκαν από το τηλεοπτικό μας αρχείο στο δεύτερο μέρος της ομιλίας είναι τα εξής:

1) Ο Ρώσος ιερομόναχος, Tikhon Sevkounov, πνευματικός του Ρώσου προέδρου Βλαδιμήρ Πούτιν, πήγε πριν από λίγα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και γύρισε ένα συμβολικό και προφητικό ντοκιμαντέρ για την Άλωση της Πόλης και την μέλλουσα Απολύτρωση της, αποδίδοντας την στην Ανάσταση της Ορθοδοξίας στην Ρωσία.

2) Τουρκικό κλασικό έργο με φτηνή αναπαράσταση της κατάληψης της Πόλης. Το ενδιαφέρων είναι η είσοδος του Μωάμεθ στην Πόλη και το δέος που τον καταλαμβάνει κοιτάζοντας τον Παντοκράτορα στον τρούλο.

3) Τουρκικό κινηματόγραφο έργο από την εποχή του μικρασιατικού πόλεμους 1919-1922. Χαρακτηριστικοί διάλογοι που αποδεικνύουν ότι οι μουσουλμάνοι της Μικράς Ασίας δεν αισθάνονται… Τούρκοι!

4) Κλασική τελετή στο εσωτερικό της Ανατολίας με χριστιανικό συμβολισμό το επανειλημμένο σταύρωμα του νερού.

5) Η κατακόμβη των 7 χριστιανών μαρτύρων στην Ταρσό, κοντά στα Άδανα, που είναι τόπος προσκυνήματος χιλιάδων Τούρκων μουσουλμάνων που πιστεύουν ότι η σπηλιά έχει θαυματουργικές ιδιότητες.

6) Τουρκάλες μανδηλοφορούσες επισκέπτονται την εκκλησία του Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη. Αν και μουσουλμάνες, δείχνουν μεγάλη ευλάβεια, συνδιαλέγονται με την ελληνορθόδοξη μοναχή και…ανάβουν κερί στο άγιασμα.