Ηλείας Γερμανός: «Επιθυμώ να επιτραπεί η ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα»

Loading...


του Κώστα Ζαφειρίου

Κάθε φορά που επισκέπτομαι τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας στο γραφείο του με κυριεύει ένα δέος γιατί γνωρίζω ότι θα συνομιλήσω με έναν ιεράρχη που διακρίνεται για την πολυσχιδή δράση του και το μεγάλο φιλανθρωπικό και χριστιανικό έργο του ενώ ο λόγος του απλός και ζεστός, αγγίζει την καρδιά του συνομιλητή.

Ο 83χρονος Μητροπολίτης διακονεί την Εκκλησία της Ελλάδος περισσότερο από 55 χρόνια ενώ βρίσκεται στο πηδάλιο της Μητροπόλεως Ηλείας 35 χρόνια.

Είναι θαρρώ πρώτη φορά που ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός δέχεται ερώτηση για τον διάδοχό του. Ο ποιμενάρχης απαντά στην ερώτησή μου και με λίγες λέξεις σκιαγραφεί τον επόμενο μητροπολίτη Ηλείας.

Στην άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του αναφέρεται επίσης στην εικόνα που παρουσιάζει ο Πύργος με τα απορρίμματα, μιλά για το μουσουλμανικό τέμενος που θα ανεγερθεί στην Αθήνα, για τους μετανάστες που έχουν κατακλύσει τη χώρα μας, για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και φυσικά για την Εορτή των Χριστουγέννων.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Το νόημα των Χριστουγέννων

– Η Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου μας, τα Χριστούγεννα, μαζί με το Πάσχα είναι οι κορυφαίες εορτές της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στις μέρες μας δυστυχώς τα Χριστούγεννα έχουν συνδυαστεί κατά κύριο λόγο με στολισμένα δένδρα, λαμπιόνια, ρεβεγιόν και Άϊ Βασίληδες με δώρα. Τι πρέπει να αλλάξει για να δούμε και πάλι την πραγματική εικόνα των Χριστουγέννων.

ΣΕΒ: Τα Χριστούγεννα, κ. Ζαφειρίου, είναι ημέρα χαράς. «Σήμερα τα σύμπαντα χαράς πληρούνται» λέγει και ένα τροπάριο της Εκκλησίας μας. Γιατί τα Χριστούγεννα ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να κάνη εμάς τους ανθρώπους Θεούς. Γιατί τα Χριστούγεννα είναι η ημέρα που δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο να επιστρέψη από τα αγκάθια και τα τριβόλια της Γης, στον Παράδεισο της Βασιλείας του Θεού· Από τον πόνο, την φθορά και τον θάνατο, στην χαρά και στην αιώνια ζωή της αγκαλιάς του Θεού.Σήμερα Γη και ουρανός, άγγελοι και άνθρωποι χορεύουν και ψάλλουν: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί Γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία», γιατί ανέτειλε «ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών» και επομένως η ανθρωπότητα έφυγε από το ποικίλο σκοτάδι, φυσικό, ηθικό, κοινωνικό και ζεί στο φως το αληθινό, «το φωτίζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον».

Λοιπόν, τα περισσότερα απ’ όσα μου λες ότι κάνουν οι άνθρωποι αυτές τις ημέρες, καλά τα κάνουν. Μόνον αυτά πρέπει να γίνωνται από τους ανθρώπους όχι τυπικά και από συνήθεια ή για το καλό του χρόνου, αλλά γιατί εγνωρίσανε τον Χριστό· Έλαβαν το φως Του και την Χάρι Του· Εκαθάρισαν τον νού και την καρδιά τους· Έγινε επί Γης ειρήνη και ζούν ευτυχισμένα. Αλλοιώς μοιάζουνε σαν τους ηθοποιούς που παίζουν θέατρο ή σαν τα μικρά παιδιά που παίζουν τις κούκλες. Πάντως υπάρχουν και πάρα πολλοί χριστιανοί μας που τα Χριστούγεννα στηρίζουν την χαρά τους στην εσωτερική αναγέννησί τους και στην κατά Χριστόν ζωή.

– Ποιες είναι οι ευχές σας Σεβασμιώτατε προς το ποίμνιό σας;

ΣΕΒ: Εύχομαι, προσεύχομαι και προσπαθώ μ’όλες μου τις δυνάμεις οι συμπολίτες μας Ηλείοι, αλλά και όλοι οι Νεοέλληνες να μη μείνουμε στον «άρτον και τα θεάματα», που είναι εικονικά και πρόσκαιρα, αλλά να προχωρήσουμε στο να αποκτήσουμε «τον άρτον της ζωής», τον Σαρκωθέντα προαιώνιον Λόγον του Θεού Πατρός , Ιησούν Χριστόν, ώστε να γίνουμε όλοι οι άνθρωποι παιδιά Του και μεταξύ μας αδελφοί, διά να μη λείπη από κανένα μας τίποτα και όλοι μας να αισθανόμεθα την αληθινή και και αιώνια χαρά, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.

«Να λυθεί επειγόντως το θέμα με τα σκουπίδια»

– Τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους του Πύργου και σίγουρα είναι μια εικόνα που σας πληγώνει όπως και όλους τους πολίτες. Πιστεύετε πως υπάρχει λύση για την αποκομιδή τους;

ΣΕΒ: Στο ερώτημα σου αυτό κ. Ζαφειρίου, θέλω εισαγωγικά να ειπώ τα εξής :

Πρώτον· Έχω την εντύπωσι ότι οι σοροί των σκουπιδιών είναι καινούργιο φαινόμενο στην Πατρίδα μας. Καί

Δεύτερον· Ακούω, ότι τα σκουπίδια είναι χρυσός.

Επίτρεψέ μου να τα αναλύσω αυτά λίγο.

Ως προς το πρώτο. Θυμάμαι στο χωριό μου παιδί, ότι δεν έβγαζαν οι γονείς μου σκουπίδια. Φουσκί μάζευαν από το γαιδούρι μας και τις δυό γίδες που είχαμε και εφουσκίζαμε τον κήπο μας για τα λαχανικά μας, την σταφίδα και το αμπέλι μας. Καί στην Αθήνα (οδός Αχαρνών 31) που έζησα το 1940 – 41, 8 χρονών παιδί ως υπηρέτης σ’ένα καλό ζευγάρι από την Αμαλιάδα, δεν θυμάμαι να βγάζαμε σκουπίδια. Βέβαια το 1953, που ξαναπήγα στην Αθήνα ( Μονή Πετράκη) ως φοιτητής, τότε άρχισε να περνάη που και που κανένας σκουπιδιάρης.

Απ’ αυτά έχω σχηματίσει τώρα την εντύπωσι ότι τα σκουπίδια εδημιουργήθηκαν και δημιουργούνται από τον υλικό πλούτο και τον υπερκαταναλωτισμό. Διά τούτο απορώ, πως στην σημερινή οικονομική κρίσι αντί να μειώνωνται, επολλαπλασιάσθηκαν τα σκουπίδια! Γιαυτό και διερωτάμαι· Τι συμβαίνει ; Μήπως δεν υπάρχει πραγματική οικονομική κρίσις ; Ή μήπως έχουμε συνηθίσει στη σπατάλη και δυσκολευόμαστε να κόψουμε την κακή συνήθεια ;

Στη δεύτερη περίπτωσι, ότι τα σκουπίδια είναι χρυσός. Καί πάλι θυμάμαι, ότι όταν ήμουνα παιδί όποιος είχε φουσκιά και μάλιστα κοπριές από γιδοπρόβατα ή από άλογο ή γαιδούρι πουλώντάς τα έπερνε αρκετά λεφτά. Ήσαν περιζήτητα, χρυσός. Διερωτάμε και πάλιν· Άραγε αυτά έχουν υπ’ όψιν τους όσοι λένε και σήμερα ότι τα σκουπίδια είναι χρυσός και παρά ταύτα μένουν ανεκμετάλλευτα; Πολλά σχετικά ακούω και διαβάζω. Δεν είμαι ειδικός ούτε μπορώ να ασχοληθώ με το θέμα τούτο. Σού δίνω θέμα επίκαιρο και φλέγον να ασχοληθής εσύ, σαν δημοσιογράφος. Ίσως μας βρης και την λύσι του, που ασφαλώς υπάρχει.

Πάντως θέλω να σού ειπώ, ότι η Μητρόπολίς μας από το 1992 ουσιαστικά και με θυσίες βοηθάει για την λύσι του προβλήματος. Όλοι το ξέρουν πως. Καί τούτο, γιατί θεωρεί ότι για την Ηλεία είναι πράγματι σήμερα το πρώτο και σοβαρότερο θέμα, που πρέπει επειγόντως να λυθή.

Για το τέμενος στην Αθήνα

– Σεβασμιώτατε σας ανησυχεί η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα; Ανησυχείτε μήπως δεν θα χρησιμοποιείται ως χώρος προσευχής η διδασκαλίας αλλά ως εστία καλλιέργειας του φονταμενταλισμού;

ΣΕΒ: ΟΧΙ, καθόλου δεν με ανησυχεί. Οι Έλληνες έχουν δύο μεγάλες δυνάμεις:

Πρώτον, ότι έχουν μέσα τους μεγάλη ψυχική δύναμι και αντοχή, αλλά και πολλά και ποικίλα χαρίσματα και το γνωρίζουν αυτό . Σού θυμίζω το γεγονός ότι, όταν Έλληνες στα Ιεροσόλυμα εζήτησαν να ιδούν τον Χριστόν, Εκείνος τους δέχτηκε ευχαρίστως και είπε για τους Έλληνες τούτους τους τιμητικούς λόγους·« ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου» (Ιωάννου ΙΒ΄20-23). Καί δεύτερον, γιατί οι Έλληνες πάντοτε σέβονται τις πεποιθήσεις των άλλων, αλλά συνήθως και οι πολλοί δεν τις δέχονται άκριτα και χωρίς λογική βάσανο. Γιαυτό δεν φοβούνται την παρουσία ή τις εκδηλώσεις των άλλων , αλλά καταρτίζονται, αγωνίζονται και συναγωνίζονται. Πάντοτε δε νικούν…

Έτσι η Ιστορία διδάσκει, ότι οι αρχαίοι Έλληνες υπετάγησαν μεν στους Ρωμαίους υλικά, αλλά οι Έλληνες υπέταξαν τους Ρωμαίους Πνευματικά. Καί στις ημέρες μας: Κάθε ημέρα πολλοί από τους ξένους που φιλοξενούνται και παραμένουν στην Ηλεία γίνονται Ορθόδοξοι Χριστιανοί, κάνουν θρησκευτικό γάμο και πάρα πολλοί, σχεδόν όλοι βαπτίζουν τα παιδιά τους. Στην Μητρόπολί μας π.χ. έχουμε κάνει την τελεευταία πενταετία τις εξής βαπτίσεις παιδιών αλλοθρήσκων ξένων:

Το έτος 2010, 45

Το έτος 2011, 50

Το έτος 2012, 33

Το έτος 2013, 27

Το έτος 2014, 30

Το τρέχον έτος μέχρι σήμερα 25.

Όσον για τον «φονταμενταλισμό», τον προσηλυτισμό και όλα τα άλλα σχετικά, αυτά είναι θέματα εφαρμογής των Νόμων της Ελληνικής Πολιτείας. Καί το Σύνταγμα και οι Νόμοι πρέπει να εφαρμόζωνται από όλους τους Έλληνες, βεβαίως και από πάντας τους ξένους, χριστιανούς και μη, που θέλουν να διαμένουν στην Ελλάδα. Αν αυτό τηρήται και όλοι εφαρμόζουμε τους Νόμους, τότε όλα θα βαίνουν λίαν καλώς.

Λοιπόν, όχι μόνον δεν ανησυχώ, αλλά επιθυμώ να επιτραπή να ανεγερθή τζαμί στην Αθήνα. Τούτο άλλωστε έχει δηλώσει επισήμως και η Ιερά Σύνοδος. Εκείνο που δεν θέλαμε είναι, να μη γίνη στην Ομόνοια ή στο Σύνταγμα ή όπως στην αρχή ζητούσαν να γίνη εντός του χώρου του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Το μόνο που εμένα προβληματίζει , όπως και πολλούς άλλους, είναι τούτο: Γιατί να τους δοθή ΔΩΡΕΑΝ οικόπεδο για το Τζαμί και γιατί να ανεγερθή τούτο με δαπάναις του Ελληνικού Κράτους.

– Ανησυχείτε μήπως αλλοιωθεί η εθνική μας ταυτότητα με τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας;

ΣΕΒ: ΟΧΙ, καθόλου. Γιατί ήδη σού εξήγησα στην παραπάνω ερώτησι. Θα προσθέσω τώρα μόνον τούτο. Όταν οι Έλληνες Ορθόδοξοι χριστιανοί κατέχουν την αλήθεια, ζούν εν ελευθερία και απολαμβάνουν όλα τα υλικά και πνευματικά αγαθά, δεν νομίζω ότι θα επηρεασθούν από το πολιτιστικό σκοτάδι, την ανελευθερία και την μοιρολατρεία των ετεροδόξων ή των αλλοθρήσκων ξένων, που έρχονται στην Ελλάδα ως πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες, όσοι και αν είναι αυτοί. Μόνον τούτο είναι αναγκαίο να προσέξουμε εμείς οι Έλληνες· Να μείνουμε Έλληνες και να κρατήσουμε την Ελληνική γλώσσα και την Ορθοδοξία μας.

Περί ομοφύλων και ετεροφύλων

– Οι σχεδόν καθημερινές συζητήσεις πολιτικών για την εξίσωση των δικαιωμάτων μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, μήπως αδικεί την ιστορία της Ορθόδοξης Ελλάδος;

ΣΕΒ: Αυτά δεν μειώνουν την ιστορία της Ορθόδοξης Ελλάδος, γιατί η ιστορία έχει γραφή και τα γραπτά σήμερα είναι και ψηφιοποιημένα, αναλοίωτα και από τον χρόνο. Επομένως, όσον και αν κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώνουν την ιστορία ή να την ξεχάσουν, τούτο είναι ακατόρθωτο. Η αλήθεια οπωσδήποτε κάποτε θα αποκαλυφθή και θα λάμψη. Λοιπόν, οι συζητήσεις αυτές και οι νομοθετικές ρυθμίσεις των Κυβερνώντων δεν μειώνουν την ιστορία, αλλά υποτιμούν τους ίδιους και όσους ζητούν να ζήσουν ή ζούν μέσα σ’ αυτά.

«Έχει καλές διαθέσεις ο πρωθυπουργός»

– Σεβασμιώτατε, στις 4 Νοεμβρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος εσείς και σεβασμιώτατος Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ως Συνοδικοί, πραγματοποιήσατε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πρόεδρο της ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Αλέξιο Τσίπρα. Ποια είναι η εντύπωση που αποκομίσατε από εκείνη τη συνάντηση;

Πολύ καλή. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τα θέματα και έχει καλές διαθέσεις. Με αλληλοκατανόησι και εκατέρωθεν υποχωρήσεις θα πάμε καλά. Άλλωστε από χρόνια υπάρχει μικτή Επιτροπή Πολιτείας και Εκκλησίας στο Υπουργείον Παιδείας και Θρησκευμάτων διά την συζήτησι και λύσι των διαφόρων διαφωνιών που είναι φυσικόν να παρουσιάζωνται. Την ισχύν αυτής της Επιτροπής ανανέωσε ο κ. Πρωθυπουργός.

«Έτσι θέλω τον διάδοχό μου»

– Επιτρέψτε μου Σεβασμιώτατε, να υποβάλλω μια ερώτηση που κοσμικοί την χαρακτηρίζουν και αδιάκριτη: Πως προσεύχεστε να είναι ο διάδοχός σας στην Μητρόπολη Ηλείας;

ΣΕΒ: Να είναι Ηλείος και πολύ καλύτερος από εμένα, για να προσφέρη περισσότερα και να τον αγαπήσουν οι συμπατριώτες μας πιο πολύ.Ετικέτες

tilegrafima.gr