Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος: Γιατί η Σύνοδος δεν είναι Οικουμενική

Loading...


του Γ.Κ. Τζανακάκη

Σε τηλεοπτική εκπομπή της Κρήτης φιλοκενήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.Ειρηναίος και μίλησε για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Τετάρτη.1/6/2016 22:40-23:20 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ CRETA. Εκπομπή: Εκτακτη Επικαιρότητα. απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα…

Δημοσιογρ: -Έχουν καταγραφεί ιστορικές Οικουμενικές Σύνοδοι στην πορεία των αιώνων. Η προσεχής δεν είναι Οικουμενική…
Σεβ. Ειρηναίος: -Ναί! Ναί! Διότι δεν μετέχουν οι άλλες εκκλησίες. Μετέχει μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία. Και μείς έχωμε την Άγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Δεν έχει η Σύνοδος καμμιά σχέσι με τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ή με οποιονδήποτε άλλον.

Δημοσιογρ: – Γι᾿ αυτό το λόγο δεν ορίστηκε Οικουμενική; Από ανησυχία στην ιεραρχία,μήπως υπάρξουν αντιδράσεις;
Σεβ. Ειρηναίος: – Όχι. Μόνο για το λόγο ότι οι Οικουμενικές Σύνοδοι παληά είχαν την συμμετοχή όλων των Χριστιανών, όλων των εκκλησιών.Μετά το 1054, που έγινε το σχίσμα, δεν συμπορευόμαστε η Ορθόδοξη Εκκλησίαμέ τη Ρωμαιοκαθολική. Γι’αυτό το λόγο η Σύνοδος η δική μας, που θα γίνει σε λίγο, είναι σύνοδος μόνο των Ορθοδόξων Εκκλησιών, γι’αυτό δεν είναι Οικουμενική.

Σχόλιο: Τόσο απλά και καθαρά. Η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι μία από τις πολλές εκκλησίες. Άρα δεν μπορεί να κάνει Οικουμενική Σύνοδο. Προφανώς, συμφωνα με αυτή την άποψι, το «Μία, Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία» του Συμβόλου της Πίστεως , θα ήταν ρεαλιστικώτερο να επαναδιατυπωθεί «Μία από τις πολλές».
Επίσης τα όσα επαναλαμβάνονται στο κείμενο : «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο» περί πολλών εκκλησιών -και για την προσπάθεια ενότητός τους (και όχι για επιστροφή των απομακρυνθέντων στην Εκκλησία, εφ᾿όσον το θέλουν)- δεν είναι διατυπώσεις για να «περιγράψουν» τα αιρετικά μορφώματα και τα λένε συγκαταβατικώς «εκκλησίες», αλλά είναι έκφρασις του τι πιστεύουν και φρονούν για την Εκκλησία και τους αιρετικούς οι συγκεκριμένοι Ποιμένες μας. Τις θεωρούν κανονικές εκκλησίες που όλες μαζί συναποτελούν την Οικουμενική Εκκλησία γι’αυτό και η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει Οικουμενική Σύνοδο, διότι δεν «μετέχουν»και οι άλλες εκκλησίες, όπως λέγει ο Σεβασμιώτατος!!!

Γ.Κ.Τζανάκης Ακρωτήρι Χανίων