Αλβανίας Αναστάσιος: «Είχαμε συμφωνήσει ότι ερχόμαστε όλοι εδώ… όμως ήρθαν μερικές ανακοινώσεις…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


της Κάτιας Τσιμπλάκη

Μήνυμα ενότητας όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος.

Ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αλβανίας υπογράμμισε ότι η απουσία των τεσσάρων Πατριαρχείων Μόσχας, Αντιοχείας, Γεωργίας και Βουλγαρίας, σκίασε τη μεγάλη χαρά της Πανορθόδοξης ωστόσο πρόσθεσε πως όλες οι Εκκλησίες προχωρούν στο μέλλον με ενότητα.

«Είχαμε συζητήσει, είχαμε υπογράψει, είχαμε συμφωνήσει ότι ερχόμαστε όλοι εδώ… όμως ήρθαν μερικές ανακοινώσεις… θα ξεπεραστεί και αυτό το σύννεφο. Θα προχωρήσουμε με ενότητα, αδελφοσύνη και αλληλοκατανόηση», είπε χαρακτηριστικά με το μειλίχιο ύφος που τον διακρίνει.

Αναφερόμενος στη σημασίας της Συνόδου που διεξάγεται στο Κολυμπάρι της Κρήτης ο κ. Αναστάσιος είπε: «H Aγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων θέλει να τονίσει δύο βασικά πράγματα, πρώτον την ενότητα των ορθοδόξων Εκκλησιών κάτι που δεν έχουν προσέξει πολλοί είναι ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι κάποια συνομοσπονδία Εκκλησιών».

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, τόνισε στην αποκλειστική δήλωσή του στο CNN Greece ότι από πλευράς πρακτικής υπήρξαν πάρα πολλά εμπόδια στο παρελθόν που δεν έδωσαν τη δυνατότητα στους Ορθοδόξους να είναι μαζί.

«Αυτό που τονίζουμε στη μεγάλη αυτή Σύνοδο είναι η ενότητα των Εκκλησιών και η συναίσθηση του χρέους που έχουμε, της μαρτυρίας της Πίστεως και του Ευαγγελίου στο σύγχρονο κόσμο… Η Ορθοδοξία είναι μια αδιάκοπα ευαίσθητη Εκκλησία, ανοικτή στις αναζητήσεις του κόσμου, στην κραυγή των φτωχών των αδικουμένων προσπαθώντας να μεταφέρει αυτό το μήνυμα της ειρήνης της δικαιοσύνης και της ελπίδας σε έναν κόσμο που ξέρουμε πόσο υποφέρει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να εξαντλήθούν όλα τα θέματα αλλά οι Προκαθήμενοι θα επικεντρωθούν σε ορισμένα σημεία. «Θα μπορούσαμε να πούμε είναι ένα ξεκίνημα καινούργιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αναστάσιος υπογράμμισε στο CNN Greece ότι ορισμένοι προτείνουν η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος να διεξάγεται σταθερά κάθε πέντε ή δέκα χρόνια και σχολίασε: «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, υπάρχουν πολλά προβλήματα και ελλείψεις, όμως τολμούμε να ελπίζουμε και να προσχωρούμε στον καινούργιο αυτό το δρόμο».tilegrafima.gr