• Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης – Πνευματικά Δικαιώματα
TV
Radio
Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
6 °c
Athens
12 ° Fri
12 ° Sat
12 ° Sun
11 ° Mon
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
        • Γεροντας Παϊσιος
        • Η ζωη του Γεροντα
        • Γεροντας Πορφυριος
        • Γερων Σωφρονιος
        • Πατηρ Ιακωβος Τσαλικης
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
        • Γεροντας Παϊσιος
        • Η ζωη του Γεροντα
        • Γεροντας Πορφυριος
        • Γερων Σωφρονιος
        • Πατηρ Ιακωβος Τσαλικης
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Σεραφείμ Ζιμπάμπουε: 20 χρόνια στο τιμόνι της ανατολικής Αφρικής

Newsroom από Newsroom
26/09/2017 | 13:32
Ενημερώθηκε: 26/09/2017 15:42:50
σε Συνεντεύξεις - άρθρα
118
SHARES
436
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Του Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
Επί τη ευκαιρία της εικοσαετίας της εκλογής μου (23/9) και της χειροτονίας μου(28/9) ως Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως και μετά Ιωαννουπόλεως και Ζιμπάμπουε, αντί άλλου κειμένου, σε πρόταση του γνωστού Δημοσιογράφου και Διευθυντού στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ κ. Γιώργου Θεοχάρη να στείλω κάποιο κείμενο για δημοσίευση παραθέτω για πρώτη φορά απόσπασμα από την μελλοντική έκδοση του βιβλίου μου «Ημερολόγιο ενός Επισκόπου»

Βρέθηκα στη Ναϊρόμπι ως Αντιπρόεδρος του Παναφρικανικού Συμβουλίου των Εκκλησιών για να συζητήσουμε ως Εκτελεστική Επιτροπή τις δραστηριότητες και το μέλλον αυτού του Οργανισμού που τα τελευταία χρόνια μ’ επικεφαλής τον γνωστόν Νομπελίστα Αρχιεπίσκοπο Ντέσμου Τούτου, έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο εις την υπόθεση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη βελτίωση, εκεί που τούτο είναι δυνατό, των δημοκρατικών θεσμών στα Αφρικανικά Κράτη.


Πολιτική κατάσταση στο Σουδάν

Η εκπρόσωπος του Σουδάν μας μιλούσε για τις επιθέσεις του στρατιωτικού καθεστώτος του Χαρτούμ στους άμαχους κατοίκους του Νταρφούμ. Ταυτόχρονα μας μιλούσε και για τη συμφωνία μεταξύ της Κυβερνήσεως του Σουδάν με τους επαναστάτες του Δυτικού Σουδάν για να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος των πενήντα χρόνων που έχει επιφέρει μαζικές καταστροφές τόσο στο τοπικό πληθυσμό όσο και στο περιβάλλον. Η λειτουργία μιας τοπικής περιφερειακής Κυβέρνησης δίνει ελπίδες για μια νέα αρχή για την επικράτηση της ειρήνης στη περιοχή. Ήδη τα Ηνωμένα Έθνη, όπως διάβασα σε σημερινή εφημερίδα, θα διαθέσει ένα τεράστιο οικονομικό κονδύλι για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων από τις τριγύρω Χώρες, και γενικότερα για την ομαλή λειτουργία βασικών υπηρεσιών παροχής πόσιμου νερού, ιατρικής περίθαλψης και παιδείας εις τις μέχρι τώρα εμπόλεμες περιοχές που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά. (Τελικά δημιουργήθηκε αργότερα ένα νέο Κράτος του Δυτικού Σουδάν που το ελέγχουν οι Χριστιανοί, μετά όμως τη δολοφονία του πρώτου Προέδρου της Χώρας υπάρχει ακόμη εμφύλιος σπαραγμός για τον έλεγχο της εξουσίας)

Πολιτική κατάσταση στο Μπουρούντι

Ο εκπρόσωπος του Μπουρούντι μας ενημέρωσε για τη καθυστέρηση να γίνουν, μετά τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου, δημοκρατικές εκλογές. Η διορισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη μεταβατική Κυβέρνηση από μέλη των εμπόλεμων ομάδων καθυστερεί την ετοιμασία του Συντάγματος και του Εκλογικού νόμου για να προχωρήσουν σε εκλογές. Συνέχεια τις αναβάλλουν. Περισσότερες από 23 πολιτικές ομάδες με τον οπλισμένο στρατό τους η κάθε μια δημιουργούν μια αβεβαιότητα για το αύριο. Η υπόθεση της ειρήνης απειλείται πάλι επικίνδυνα.

Όταν παλαιότερα συμμετείχα σε μια αντιπροσωπεία από το Εθνικό Συμβούλιο των Εκκλησιών του Μπουρούντι με Αξιωματούχους του Παναφρικανικού Συμβουλίου των Εκκλησιών για να συζητήσουμε με τον Αντιπρόεδρο της Νοτίου Αφρικής κ. Ζούμα το μέλλον του Μπουρούντι, μας δόθηκε η εντύπωση ότι όλα πήγαιναν καλά. Ο κ. Ζούμας ως επίσημος διαμεσολαβητής εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας, των Ηνωμένων Εθνών, της Αφρικανικής Ένωσης και της Κυβερνήσεως της Νοτίου Αφρικής συνεχίζει το σημαντικό έργο που άρχισε μ’ επιτυχία παλαιότερα ο Νέλσων Μαντέλα, του οποίου οι προσπάθειες καρποφόρησαν για να φθάσουμε στη Διεθνή συμφωνία της Αρούσιας με το διορισμό Μεταβατικής Κυβέρνησης που θα οδηγούσε τη Χώρα σε δημοκρατικές εκλογές. Ακόμη περιμένουμε. (Σήμερα η κατάσταση στη χώρα είναι αβέβαιη μετά την απόφαση του Προέδρου να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας να είναι Πρόεδρος για τρίτη θητεία)

Πολιτική κατάσταση στο Τόγκο

Ο εκπρόσωπος του Τόγκο μας μίλησε για ανθρώπινα θύματα στις τελευταίες φτιακτές προεδρικές εκλογές, που όπως φαίνεται δεν ήσαν καθόλου τίμιες. Με το ζόρι κέρδισε τις εκλογές ο γιος του προηγούμενου δικτάτορα που κυβέρνησε τη Χώρα για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Στο παρόν στάδιο γίνονται διαπραγματεύσεις για να δημιουργηθεί μια Κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, με τον όρο ότι σε έξι μήνες θα γίνουν δημοκρατικές εκλογές

Πολιτική κατάσταση στο Κογκό, πρώην Ζαΐρ

Ο εκπρόσωπος του Κογκό μιλούσε με απογοήτευση για τη φτώχεια που μαστίζει το λαό του Κογκό. Η ανεργεία στα ύψη, η ακρίβεια απλησίαστη, οι δρόμοι χαλασμένοι, τα παιδιά ξυπόλυτα στους δρόμους, όλοι, εκτός μερικών εξαιρέσεων, υποφέρουν. Παντού στρατιώτες με τα όπλα.

Πέρασαν δέκα χρόνια από την επανάσταση και πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Καπίλα και τα πράγματα καθημερινά χειροτερεύουν. Χιλιάδες οι νεκροί από τις εμφύλιες συρράξεις και την εισβολή γειτονικών κρατών για να διαφυλάξουν οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα. Από τότες δεν έχουν γίνει εκλογές. Με παρέμβαση του Προέδρου της Νοτίου Αφρικής κ. Μπέκι άρχισαν να γίνονται προσπάθειες να ετοιμασθεί νέο Σύνταγμα που θα οδηγήσει τη Χώρα σε δημοκρατικές εκλογές. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας κι η επικράτηση της ειρήνης στη Χώρα αυτή είναι ένα μακρινό όνειρο που θα χρειασθεί πολύς χρόνος για να πραγματοποιηθεί. (Η θητεία του Προέδρου για τρείς φορές έληξε, ακύρωσε τις Προεδρικές εκλογές και συνεχίζει να είναι ακόμη Πρόεδρος)

Πολιτική κατάσταση στο Μαλάουϊ

Η εκπρόσωπος από το Μαλάουϊ μας μίλησε για τη ξηρασία που χτύπησε τη Χώρα. Μας μίλησε για την έλλειψη τροφίμων, αλλά και για τη καταστροφή της φετινής σοδειάς λόγω της ανομβρίας. Στις χώρες της Αφρικής δεν έχουν γίνει ακόμη αρδευτικά έργα για να κρατούν τα νερά των βροχών προηγούμενων ετών που η βροχόπτωση μπορεί να είναι άφθονη, ούτε εκμεταλλεύονται τα υπόγεια νερά λόγω έλλειψης χρήσεως τεχνολογίας ή έλλειψη οικονομικής δυνατότητας για αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.Έτσι όταν μια χρονιά δεν βρέξει ο κόσμος υποφέρει.

Από πολιτικής πλευράς με το νέο σύνταγμα της Χώρας ο προηγούμενος Πρόεδρος δέχθηκε να γίνουν δημοκρατικές εκλογές, χωρίς να είναι ο ίδιος υποψήφιος, κερδίζοντας τις εκλογές ο υποψήφιος που ο ίδιος υποστήριξε. Φαίνεται όμως ότι νόμισε θα συνεχίσει να κυβερνά μ’ αυτό το τρόπο. Όταν διαπίστωσε το αντίθετο φαίνεται να οργάνωσε πραξικόπημα ανατροπής του εκλελεγμένου Προέδρου. Τελικά η προσπάθεια του απέτυχε, χωρίς όμως να υποστεί και κάποιες κυρώσεις ή κάποιο περιορισμό. Πρέπει να περιμένουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Προς το παρόν στο Μαλάουϊ υπάρχει ειρήνη, αλλά και μεγάλη φτώχεια, υπάρχει ανεργία, υπάρχει πείνα και ταυτόχρονα η ασθένεια του έϊτς θερίζει κυριολεκτικά καθημερινά αλύπητα εκατοντάδες ζωές νεαρών προσώπων και παιδιών.

[irp posts=”373292″ name=”Οι πρώτοι Μαθητές του Χριστού”]

Πολιτική κατάσταση στην Ρουάντα

Οι εκπρόσωποι της Ρουάντας μετά από πολλά χρόνια εμφυλίου πολέμου, με αποκορύφωμα τις μαζικές γενοκτονίες ολόκληρων φυλών, άρχισε πάλι πάνω σε ειρηνικό περιβάλλον να κτίζεται το μέλλον της χώρας μέσα από καθημερινούς θρήνους για τον άδικο χαμό χιλιάδων προσφιλών προσώπων τους. Και στη περίπτωση αυτή, φαίνεται ότι άνθρωποι διαφορετικής φυλής και διαφορετικών αντιλήψεων μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά αφού πρώτα υποφέρουν και πονέσουν πολύ.

Πολιτική κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού

Ο εκπρόσωπος της Ακτής του Ελεφαντοστού μας μίλησε για αβεβαιότητα στη Χώρα. Ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται. Η παρέμβαση της Γαλλίας είναι προβληματική, διαιρεί αντί να ενώνει το λαό. Τελευταίως άρχισε κι η ειρηνική παρέμβαση της Αφρικανικής Ενότητας με τη παρουσία του Προέδρου της Νοτίου Αφρικής κ. Μπέκι να βρεθεί μια ειρηνική και συμβιβαστική λύση για να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος. Οι δημοκρατικές εκλογές θα οδηγήσουν στο τερματισμό του πολέμου.

Πολιτική κατάσταση στη Κένυα

Στη Κένυα, μετά τις δημοκρατικές εκλογές, ακόμη συζητούν για το νέο Σύνταγμα. Σε μια Κυβέρνηση, που τα περισσότερα μέλη της ήταν Υπουργοί και πριν τις δημοκρατικές εκλογές, το πρόβλημα της φτώχειας και της διαφθοράς συνεχίζουν να μαστίζουν την οικονομία της χώρας.

Αναφορά στα προβλήματα της Αφρικής

Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι λαοί της Αφρικής. Πολλά από τα προβλήματα αυτά δημιουργήθησαν στο παρελθόν από τις κοινωνικές αδικίες που δημιούργησαν οι αυθαιρεσίες των Ευρωπαίων Αποικιοκρατών. Η χειρότερη κοινωνική αδικία ήταν η καθιέρωση του θεσμού της δουλείας μ’ αποκορύφωμα και την επισημοποίηση διά νόμου του άδικου θεσμού του Άπαρχάϊτ στην Νότιο Αφρική.

Θα νόμιζε κανείς ότι τα προβλήματα αυτά θα έβρισκαν την πορεία της λύσης τους με την απελευθέρωση των λαών της Αφρικής από την Αποικιοκρατία. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός μερικών εξαιρέσεων, όταν ανάλαβαν την εξουσία οι Αρχηγοί των Αφρικανών τα πράγματα άρχισαν να γίνονται χειρότερα για τους λαούς της Αφρικής. Η όρεξη για εξουσία και εύκολο πλουτισμό οδήγησε πολλούς είτε με τη δύναμη των όπλων ή στην αρχή με τη δόξα των Αρχηγών της επαναστάσεως να καταργήσουν κάθε μορφή δημοκρατίας, να εισαγάγουν δικτατορικά καθεστώτα και να οδηγούν τις χώρες τους στο δρόμο της καταστροφής με θύματα τους αθώους λαούς, που ενώ περίμεναν μια καλύτερη ζωή βρέθηκαν μπροστά στη τραγωδία να θάβουν καθημερινά τα παιδιά τους και σπάνια οι νέοι να βλέπουν τους γονείς τους γέροντες.

Πολιτική Κατάσταση στην Αίγυπτο

Ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου δεν είπε τίποτα. Στη χώρα του τα Μαζικά Μέσα ενημερώσεως δεν αναφέρονται στα πολιτικά προβλήματα και ιδιαίτερα σε ό,τι θίγει τον Πρόεδρο της Χώρας κ. Μουμπάρακ. Από τα ξένα Μέσα Ενημερώσεως πληροφορηθήκαμε ότι οργανώθηκαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες από το λαό της Αιγύπτου για να καταδικάσουν τον νέο νόμο περί προεδρικών εκλογών. Μετά από πολλές πιέσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, ο κ. Μουμπάρακ δέχθηκε να γίνουν δημοκρατικές εκλογές. Πρός έκπληξη όλων όμως αυτές οι εκλογές μέσα στα πλαίσια ενός νέου νόμου που φαίνεται εκ των προτέρων να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να ευνοείται ιδιαίτερα ως ο μόνος δυνατός υποψήφιος στις εκλογές αυτές ο κ. Μουμπάρακ. Αυτή είναι η Δημοκρατία στην Αφρική.

Οι περισσότερες χώρες είναι στρατοκρατούμενες. Οι λαοί της Αφρικής, εκτός μερικών εξαιρέσεων ζουν καθημερινά μέσα στη φτώχεια, την κοινωνική αδικία και το φόβο για τη ζωή τους. Η Δημοκρατία στην Αφρική σταυρώνεται καθημερινά. Το σώμα της Αφρικής υποφέρει από ακατάσχετες αιμορραγίες. Κοντά στην έλλειψη καλής διακυβερνήσεως υπάρχουν κι όλες οι ασθένειες του κόσμου. Τα περισσότερα θύματα, τα μικρά παιδιά και οι γυναίκες. Τελευταίως άρχισαν πρωτοβουλίες απ’ όλους τους χώρους για ένα υπεύθυνο προβληματισμό για μια μορφή συνεργασίας, έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα στο διάλογο για τη λύση τοπικών προβλημάτων και συρράξεων.





Ετικέτες: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΜΗΤΡΟΠΟΛΊΤΗςΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΣΕΡΑΦΕΙΜΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΣΕΡΑΦΕΙΜ 20 ΧΡΟΝΙΑ
Share47Tweet30ΑποστολήΑποστολή
Προηγούμενο άρθρο

Η CIA και το μυστικό για τον Μ.Αλέξανδρο

Επόμενο άρθρο

Ολα τα καταστρέφει η καύχηση!

Σχετικά Άρθρα

Μονή Σινά: Σχέδιο συμβιβασμού Αθήνας – Καΐρου για την Ιδιοκτησία- Δίνουν 50 ακίνητα! Όσα αποκαλύπτουν αρμόδιες πηγές στο vimaorthodoxias.gr

από Γιώργος Θεοχάρης
16/06/2025 | 12:30

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ: Σε τροχιά συμφωνίας για την ιστορική Μονή Σινά Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης  Ένα νέο σχέδιο για την επίλυση...

Τι έγινε ξαφνικά και η Εκκλησία αποδέχτηκε τον Προσωπικό Αριθμό – Ο άνθρωπος είναι πρόσωπο, όχι αριθμός

από Γιώργος Θεοχάρης
14/06/2025 | 11:03

Αιφνιδιασμός και απορίες: Τι μεσολάβησε για να πει «ναι» η Εκκλησία στον Προσωπικό Αριθμό; Του Γιώργου Θεοχάρη- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  Μια...

Θρησκευτικός εμφύλιος στην Ουκρανία: Οι λεηλασίες, η σιωπή της Αθήνας και το ερώτημα για την Ορθοδοξία

από Γιάννης Παπανικολάου
09/06/2025 | 13:43

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  Εκρηκτικό θρησκευτικό τοπίο στην Ουκρανία Μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές τραγωδίες της σύγχρονης εποχής...

 

Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

Επικαιρότητα ΕΔΩ

Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα – Όλες οι γιορτές

Όλες οι προσευχές : Προσευχή

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  στο Google News

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr

Γίνε Μέλος της Ομάδας μας

  • 149.6k Fans
  • 7.4k Followers
  • 136k Subscribers
  • 2k Subscribers

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Uncategorized

16 Ιουνίου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Τύχων ο Θαυματουργός Επίσκοπος

από Newsroom
16 Ιουνίου, 2025

Γιορτή σήμερα: Τη μνήμη του Αγίου Τύχωνος του Επισκόπου και Θαυματουργού τιμά σήμερα, 16 Ιουνίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος...

Περισσότερα

Άγιος Παΐσιος: Μόλις σβήσει η οικογένεια, θα σβήσει ο κόσμος

16 Ιουνίου, 2025

Μονή Σινά: Σχέδιο συμβιβασμού Αθήνας – Καΐρου για την Ιδιοκτησία- Δίνουν 50 ακίνητα! Όσα αποκαλύπτουν αρμόδιες πηγές στο vimaorthodoxias.gr

16 Ιουνίου, 2025

Προσευχή για Υγεία

14 Ιανουαρίου, 2021

ΕΛΒΕΤΙΑ – Νέος Επίσκοπος Τυάνων: Η συγκινητική χειροτονία του Θεοφιλεστάτου κ. Φανουρίου στο Ορθόδοξο Κέντρο Σαμπεζύ

16 Ιουνίου, 2025

Τι έγινε ξαφνικά και η Εκκλησία αποδέχτηκε τον Προσωπικό Αριθμό – Ο άνθρωπος είναι πρόσωπο, όχι αριθμός

14 Ιουνίου, 2025

Προσευχή για ύπνο (Αγίου Εφραίμ του Σύρου)

4 Ιανουαρίου, 2021

Προσευχή στην Παναγία Γιάτρισσα εις πάσαν ασθένεια- ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ!

2 Ιουλίου, 2020

Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης: Μην παραβλέπεις τη συνείδηση σου!

16 Ιουνίου, 2025

Λαμπρή υποδοχή της Τιμίας Δεξιάς Χειρός του Αγίου Νεκταρίου στον Ναό Αγίας Τριάδος Περιστερίου

16 Ιουνίου, 2025

Δημοφιλείς Κατηγορίες

  • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • Προσευχές
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • θΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δημοφιλείς Κατηγορίες

  • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • Προσευχές
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • θΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πρόσφατα άρθρα

  • 17 Ιουνίου – Γιορτή σήμερα: Άγιοι Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ
  • Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης: Μην παραβλέπεις τη συνείδηση σου!
  • Λαμπρή εορτή των Αγίων Πάντων στα Ιεροσόλυμα
  • Τεσσαρακονθήμερο μνήμοσυνο του ιερέως Μιχαήλ Θαλασσινού στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης
  • Το Ευαγγέλιο της Τρίτης 17 Ιουνίου 2025 – Άγιοι Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ
  • ΕΚΤΑΚΤΗ ενημέρωση: Ο Νετανιάχου καλεί τους πολίτες της Τεχεράνης να την εγκαταλείψουν – «Το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο της χώρο»
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης – Πνευματικά Δικαιώματα

© 2020 vimaorthodoxias.gr - Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528
Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας .

  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

© 2020 vimaorthodoxias.gr - Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528
Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας .

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Translate »

Add New Playlist