ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ: Το πλέον γνωστό και συγκλονιστικό Θαύμα του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο θάρρους, αυταπάρνησης και θείας δύναμης, είναι η νίκη του επί του δράκου στην αρχαία πόλη Σιλενή της Λιβύης.
Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Πρόκειται για ένα θαύμα που δεν είναι απλώς μυθικό ή εικονογραφικό: είναι ο πυρήνας της ελπίδας που εκπέμπει η παρουσία του Αγίου στην ιστορία της Εκκλησίας και στη ζωή των πιστών.
Η πόλη υπό τον τρόμο του δράκου
Η ιστορία μας τοποθετείται στη Σιλενή, μια πόλη που ζούσε υπό τον απόλυτο τρόμο. Ένας φοβερός δράκος κατοικούσε σε μια λίμνη κοντά στην πόλη και απαιτούσε καθημερινές θυσίες για να μην ξεσπάσει καταστροφή και θάνατος. Αρχικά του προσέφεραν πρόβατα. Όταν τελείωσαν, αποφασίστηκε πως κάθε μέρα θα προσφερόταν ένας άνθρωπος – και συγκεκριμένα μια νέα κόρη, κατόπιν κλήρου.
Ο κλήρος πέφτει στη βασιλοπούλα
Κάποια μέρα, ο κλήρος έπεσε στην κόρη του ίδιου του βασιλιά. Παρά τις απελπισμένες ικεσίες του να σωθεί η κόρη του, ο λαός απαίτησε ισότητα – η θυσία έπρεπε να γίνει. Η βασιλοπούλα οδηγήθηκε με δάκρυα στη λίμνη, ντυμένη στα λευκά, περιμένοντας τον θάνατό της. Και τότε εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος, καβάλα στ’ άσπρο του άλογο, φέροντας δόρυ και πίστη.
Η θεία επέμβαση – Ο θρίαμβος του Αγίου
Ο Άγιος Γεώργιος έμαθε από την ίδια τη βασιλοπούλα για τον δράκο και χωρίς δεύτερη σκέψη, στάθηκε απέναντί του. Με προσευχή στον Χριστό και αλύγιστη πίστη, όρμησε πάνω στο τέρας, καρφώνοντάς το με το δόρυ του. Το θηρίο έπεσε τραυματισμένο. Ο Άγιος είπε τότε στην κοπέλα να δέσει τον δράκο με τη ζώνη της και να τον οδηγήσει στην πόλη – πράγμα που έγινε με τρόμο και κατάπληξη όλων.
Μπροστά στο θαύμα, ο βασιλιάς και χιλιάδες κάτοικοι πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίστηκαν. Ο Άγιος Γεώργιος σκότωσε έπειτα το τέρας και χάρισε ειρήνη και ελπίδα σε έναν ολόκληρο λαό.
Το μήνυμα του Θαύματος και η παγκόσμια εμβέλεια
Το θαύμα αυτό δεν είναι απλώς μια εντυπωσιακή αφήγηση. Αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του καλού που νικά το κακό, του ανθρώπου που με τη δύναμη του Θεού αντιστέκεται και θριαμβεύει. Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου επάνω στο άλογο, με το δόρυ καρφωμένο στον δράκο, κοσμεί ναούς, παρεκκλήσια, σημαίες και καρδιές πιστών σε Ανατολή και Δύση.
Η Εκκλησία δεν αντιμετωπίζει αυτό το θαύμα ως απλό παραμύθι. Αντιθέτως, το περιλαμβάνει στις αγιολογικές παραδόσεις, και ο λαός το έχει αποδεχτεί ως ύψιστη απόδειξη της θαυματουργικής παρουσίας του Αγίου. Ο ίδιος ο Άγιος, όπως αποκαλύπτουν τα τροπάρια του, είναι υπέρμαχος πίστεως, ελευθερωτής αιχμαλώτων και ιατρός ασθενούντων.
Ο Άγιος Γεώργιος παραμένει ο προστάτης των απελπισμένων. Εκείνος που διδάσκει πως το «δράκοντα» του κακού τον νικάμε μόνο με Χριστό και καθαρή καρδιά. Και το θαύμα αυτό, αιώνες τώρα, συνεχίζει να μιλά στις ψυχές.
Απολυτίκιον Αγίου Γεωργίου – Ήχος Δ’
Ως τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής,
καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής,
ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος,
τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε,
πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ,
σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.
Μετάφραση:
Εσύ που είσαι ελευθερωτής των αιχμαλώτων, υπερασπιστής των πτωχών, γιατρός των ασθενών και υπέρμαχος των βασιλέων, τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, μεσίτευε στον Χριστό τον Θεό για τη σωτηρία των ψυχών μας.
Κοντάκιον (Πολιτικείον) Αγίου Γεωργίου – Ήχος Δ’
Η ἐκ γῆς ἀνατέταλκας σήμερον
φαιδρὰ ἡλίου ἀκτῖνα,
ἔνδοξε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε·
καὶ φώτισον τοὺς πίστει κραυγάζοντας·
Χαῖρε προστάτα θερμὲ τῶν ἐν κινδύνοις.
Μετάφραση:
Ανατολή λαμπρή του ήλιου ανέτειλες σήμερα από τη γη, ένδοξε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε· φώτισε και εμάς που με πίστη φωνάζουμε προς εσένα: Χαίρε, θερμέ προστάτη αυτών που βρίσκονται σε κινδύνους.
Τα ιερά αυτά τροπάρια ψάλλονται ευλαβικά από τον λαό κατά τις ημέρες της εορτής του Αγίου, κυρίως στις 23 Απριλίου ή τη Δευτέρα του Πάσχα, όταν συμπίπτει με την Αγία Ανάσταση, και συνοδεύουν τον ύμνο της πίστης που εκφράζεται διαχρονικά στον Άγιο των θαυμάτων, των στρατιωτών, των καβαλάρηδων και κάθε ψυχής που ελπίζει στο θείο έλεος.