1

Εκδίωξαν Ουκρανούς Επισκόπους από Αίγινα και Πάτρα – Τι θα κάνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Του Γιάννη Παπανικολάου
Αναταραχή με απρόβλεπτες διαστάσεις για το ζήτημα και εντός της Ελλαδικής Εκκλησίας η απόφαση της οποίας πυροδοτεί εξελίξεις και προκαλεί διχασμό σε μητροπόλεις και μοναστήρια της επικράτειας.

Ιδιαίτερα σοβαρό θεωρείται το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε –  προχτές στην  από την ηγουμένη της Μονής Αγίας Τριάδας όπου βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Νεκταρίου, μοναχή Τιμοθέη η οποία μάλιστα φέρεται να δήλωσε ότι «όχι μόνο δεν θα συλλειτουργήσουμε με ανθρώπους που προσποιούνται ότι είναι ιερείς, αλλά δεν θα τους επιτρέψει κανείς να εισέλθουν καν στο μοναστήρι», τουλάχιστον με βάση όσα γράφει ο επικεφαλής του ρωσικού Συνοδικού τμήματος για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ Βλαντιμίρ Λεγκούντα.

Εν τω μεταξύ πληροφορίες που δεν  έχουν ακόμα διασταυρωθεί θέλουν και τον Μητροπολίτη Υδρας και Σπετσών κ. Εφραίμ να αντέδρασε και εκείνος  αρνητικά στο ενδεχόμενο του συλλείτουργου με τους ουκρανούς.

Και στην Πάτρα !

Ανάλογο περιστατικό άρνησης για Συλλείτουργό με τους Ουκρανούς της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας έλαβε χώρα και στην Πάτρα αναγκάζοντας τους ουκρανούς να αλλάξουν εντελώς τη διαδρομή προσκυνήματος.

[irp posts=”531106″ name=”Πτολεμαΐδα: Μοιράστηκε φυλλάδιο με ερωτήματα προς τον Καλαμαριάς Ιουστίνο για το Ουκρανικό ζήτημα”]

Ο Θεόφιλος και το ουκρανικό

Την ίδια ώρα, οι διαβουλεύσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις Εκκλησίες συνεχίζονται ώστε να πεισθούν για την αναγνώριση της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας που κατά πολλούς θεωρείται σχισματική.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει σειρά, τονίζει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Ιεράρχης που έχει επαφές με τα Ιεροσόλυμα και με τον .

Ο συγκεκριμένος Ιεράρχης ταξίδεψε έως τους Αγίους Τόπους για να δει τον Θεόφιλο.