Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: “Εύχομαι η Σερβική Εκκλησία να βρεί “ελεύθερα” αντάξιο νέο Προκαθήμενο”

Επιμέλεια: Δημήτρης ΒούκιαςΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Για την εκδημία του Μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρου Ειρηναίου μίλησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ Άνθιμος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση και τον σεβασμό που έτρεφε για τον Μακαριστό Πατριάρχη και τόνισε την ανάγκη της Σερβικής Εκκλησίας να αποκτήσει “ελεύθερα” αντάξιο έναν νέο Προκαθήμενο.

Αναλυτικά η δήλωση του Σεβασμιωτάτου: 

“Πενθεί η Ορθοδοξία τον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας, έναν άνθρωπο ο οποίος πέρασε την Εκκλησία του από την περίοδο του Κομμουνισμού στην ελεύθερη χρονική περίοδο την οποία  ζούμε. Τον εκτιμούσα και τον σεβόμουν εξαιρετικά και εύχομαι η Σερβική Εκκλησία να αποκτήσει “ελεύθερα” αντάξιο του μακαριστού Νέο Προκαθήμενο.”

Υπενθυμίζεται πως  ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος νοσηλευόταν από την περασμένη Τετάρτη σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου με κορωνοϊό.

Λίγα λόγια για τον Μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας

Ο Ειρηναίος, κατά κόσμον Μίροσλαβ Γκαβρίλοβιτς ήταν ο 45ος Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας.

Γεννήθηκε το 1930 στην πόλη Τσάτσακ της Κεντρικής Σερβίας. Σπούδασε στο τμήμα Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα.

Το 1959 εκάρη μοναχός. Το 1974 εξελέγη επίσκοπος της Επαρχίας της Μοραβίτσα και το επόμενο έτος επίσκοπος του Νις, θέση στην οποία παρέμεινε για 35 χρόνια.

Εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας στις 22 Ιανουαρίου 2010 και ενθρονίστηκε την αμέσως επόμενη ημέρα.