Όταν ο Μοναχός Μωυσής ο Αγιορείτης μιλούσε στο «Αγιορείτικο βήμα» για την απελευθέρωση του Αγίου Όρους

Loading...


“Η απελευθέρωση του Αγίου Ορους θα πρέπει να εμπνέει όλους τους νεότερους”

Το Νοέμβριο του 2012 ο μακαριστός πλέον μοναχός Μωυσής ο Αγιορείτης, είχε μιλήσει αποκλειστικά στο «Αγιορείτικο Βήμα» για την επέτειο της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση του Αγίου Ορους και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τότε.

Δείτε τι είχε πει: 

”To Άγιο Όρος εορτάζει στις 2 Νοεμβρίου του 2012 τη συμπλήρωση εκατονταετίας από της απελευθερώσεως του από τον τουρκικό ζυγό.
Στις 2 Νοεμβρίου του 1912, ο ελληνικός στόλος εισήλθε στο λιμενίσκο της Δάφνης, απ’ όπου κατήλθαν Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στις Καρυές του Αγίου Όρους. Για το Άγιο Όρος, η τουρκική δουλεία διήρκεσε περισσότερο από 4 αιώνες και ασφαλώς και βεβαίως δημιούργησε τεράστια προβλήματα”. εξηγούσε ο γέροντας Μωυσής.

Και συνέχιζε με αφορμή τις προγραμματισμένες για τότε εκδηλώσεις :‘Την ίδια ημερομηνία, 2 Νοεμβρίου του 2012, θα πραγματοποιηθεί ολονύκτιος αγρυπνία στον Πάνσπεπτον Ιερόν Ναόν του Πρωτάτου, όπου η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Άξιον Έστι, με την παρουσία Αρχιερέων, όλων των Ηγουμένων του Αγίου Όρους, των Αντιπροσώπων των Ιερών Μονών και πλήθος πατέρων και προσκυνητών.
Ο αρχηγός του ελληνικού ναυτικού θα τιμηθεί δια παρασήμου υπό της Ιεράς Κοινότητος για την προσφορά του αειμνήστου προκατόχου του, του μεγάλου δώρου του Θεού, της θείας ελευθερίας.
Δεν πρόκειται για ένα απλό ιστορικό γεγονός, αλλά για μεγάλης σημασίας υπόθεση, η οποία θα πρέπει να εμπνέει όλους τους νεοτέρους.
Κατά την ως άνω αγρυπνία, θα μνημονευθούν και όλοι οι δυστυχούντες συμπατριώτες μας.
Ευχόμεθα ο Θεός δια των πρεσβειών της Θεοτόκου να ενισχύει όλους στις οδούς της ελευθερίας, της ειρήνης και της πνευματικής προόδου”.Ετικέτες