Τάκης Αναστόπουλος: “Nα προχωρήσουμε με διαβούλευση σε διοικητικό χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας”

Loading...


Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη 

Ο Καλαματιανός Τάκης Αναστόπουλος, τ. διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον συνδυασμό “Ελιά” στο “Αγιορείτικο Βήμα”.

Μας μιλάει για την κρισιμότητα των ευρωεκλογών του Μαΐου, για το κατά πόσο τελικά η χώρα μας υπήρξε ή όχι το πειραματόζωο ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ προτείνει να προχωρήσουμε με διαβούλευση σε διοικητικό χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.

 -Θεωρείτε ότι είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές του Μαΐου για Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη;

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι πράγματι κρίσιμες για πολλούς λόγους. Γιατί αυτή η κρίση που βιώσαμε και βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι γενικότερα κρίση αξιών. Η κρίση έπληξε όλη την Ευρώπη και τις περισσότερα κράτη μέλη μεγάλα ή μικρά. Ωστόσο, έχουμε τα πρώτα δείγματα ότι ο ορίζοντας καθαρίζει. Απο εδώ και εμπρός πρέπει να πορευτούμε μονιασμένοι, αναζητώντας συγκλίσεις, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να γευθούν γρήγορα τους καρπούς της ανάπτυξης που έρχεται. Για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες θα πρέπει να διαχειριστούμε την επόμενη ημέρα με σύνεση και συναίνεση. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα αυτών των εκλογών: η σταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας.

Παράλληλα, οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη μπορούν να επιβάλουν με την ψήφο τους μία αλλαγή στη γραμμή πλεύσης της Ευρώπης. Η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη σήμερα είναι η καλύτερη εγγύηση για την εφαρμογή πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο.

– Ποιες είναι οι προτάσεις της «Ελιάς» για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση;

Έχουμε δημοσιεύσει ως Ελιά ένα πλήρες και συνεκτικό πρόγραμμα που κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες: (α) τη βελτίωση των δομών λειτουργίας του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και του πολιτικού συτήματος, (β) την οικοδόμηση ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου, (γ) την έμφαση στην κοινωνική διάστασητης με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της φροντίδας προς τους ανήμπορους, (δ) τη δημιουργία μίας καλύτερης Ευρώπης, με δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία όλων των οργάνων και μηχανισμών.

– Ως τέως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρίνετε ότι η Ελλάδα πιθανότατα κάποιες φορές να έγινε το «πειραματόζωο» στα χέρια της Ευρώπης;

Η Ευρώπη δεν ψάχνει ούτε για πειραματόζωα, ούτε για αποδιοπομπαίους τράγους. Λαβαίνει πολιτικές αποφάσεις τις περισσότερες φορές συναινετικά ή με μεγάλες πλειοψηφίες με γνώμονα την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός προβλήματος. Αποδείχθηκε ότι κατά τη διαχείριση της κρίσης οι ηγεσίες στην Ευρώπη έδρασαν με πανικό, με τρόπο αποσπασματικό και πολλές φορές αυτοσχεδιάζοντας. Η κρίση ήταν τέτοιου μεγέθους που τους έπιασε όλους απροετοίμαστους. Τελικά όμως η Ευρώπη βγαίνει απο αυτή την κρίση πιό θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κρίσεις στο μέλλον.

– Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία της «Ελιάς» στις Ευρωεκλογές;

Είμαι αισιόδοξος με την πορεία της Ελιάς. Οι πολίτες θεωρούν ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να σταθεί η χώρα όρθια και να μην διακινδυνεύσει την σταθεροποίηση της οικονομίας της που θα φέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Για αυτό είναι αναγκαία η κυβερνητική σταθερότητα. Θα θέλαμε σε αυτή την προσπάθεια να είμαστε περισσότεροι. Η Ελιά μπορεί να αποτελέσει τον πόλο ενότητας της κεντροαριστεράς. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα απο αυτά που μας χωρίζουν.

– Ποια είναι η σχέση σας με τη θρησκεία.

Θεωρώ ότι η θρησκεία είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Κάνω καθημερινά τις μικρές μου προσωπικές ‘λειτουργίες’. Είμαι πολιτιστικά ορθόδοξος, αλλά φιλοσοφικά ανεξίθρησκος. Αυτό σας το λέει κάποιος ο οποίος έχει παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, δεν έχει χωρίσει, έχει βαφτίσει και τα δύο παιδιά του που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και ο οποίος πρωτοστάτησε και τελικά επέβαλε τη διδασκαλία του ορθοδόξου δόγματος απο ορθόδοξο ιερέα στο μάθημα των θρησκευτικών στο Ευρωπαϊκό σχολείο Βρυξελλών.

– Πως κρίνετε την επιχειρούμενη κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών από τα σχολεία, καθώς και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής;

Όπως είπα, έδωσα στα παιδιά μου ορθόδοξη θρησκευτική παιδεία γιατί πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει ένα μπούσουλα για πορευτεί στη ζωή. Έτσι θα ολοκληρωθεί ώς ηθικό άτομο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να του δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζει ουσιαστικά και κριτικά τις τρείς μονοθεϊστικές θρησκείες, τον πυμανισμό κσι την ηθική.

Ως προς την Κυριακή αργία, αυτή δεν πρέπει να ρυθμίζεται κεντρικά, αλλά να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν. Όπως συμβαίνει σήμερα σε όλα τα τουριστικά μας μέρη, όπου τα καταστήματα είναι ανοιχτά τις Κυριακές. Ή όπως συμβαίνει με τους χιλιάδες εργαζόμενους σε συγκοινωνίες, νοσοκομεία, μονάδες εστίασης, κλπ. Αυτοί δε είναι λιγώτερο Χριστιανοί! Ας μην το αναγάγουμε λοιπόν σε δογματικό θέμα. Υπο την αίρεση πάντα ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν μετά τις 10.00 έτσι ώστε να μπορούν όσοι το επιθυμούν να εκκλησιαστούν. Και ότι, βέβαια, η εργατική νομοθεσία θα εφαρμόζεται αυστηρά.

– Είστε υπέρ του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας;

Θεωρώ ότι εναγκαλισμός Κράτους και Εκκλησίας δεν κάνει καλό ούτε στο Κράτος ούτε στη Εκκλησία. Άλλο πράγμα οι ακατάλυτοι δεσμοί Έθνους και Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτοί είναι βαθειά εγγεγραμμένοι στο DNA μας. Θα πρέπει με παρρησία να ανοίξει ο διάλογος, όχι με κραυγές, εκβιασμούς και κατάρες. Αλλά με αίσθηση ιστορικού και εθνικού καθήκοντος να προχωρήσουμε με διαβούλευση σε έναν διοικητικό χωρισμό. Στο τέλος, οι ουσιαστικοί δεσμοί των πιστών με την Έκκλησία θα βγούν πιό ενδυναμωμένοι.

anasto2.jpg
anasto3.jpg
anasto4.jpg

 

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr