Ο Ηλίας Βρεττός στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ: «Πήγα στο Άγιον Όρος και η ζωή μου άλλαξε»

Loading...


του Γιώργου Νταλιάρη

Η επίσκεψη στο Άγιον Όρος αποτέλεσε για πολλούς ανθρώπους σταθμό στη ζωή τους, μια εμπειρία που πραγματικά τους στιγμάτισε.

Η παρουσία του γνωστού τραγουδιστή Ηλία Βρεττού στο Περιβόλι της Παναγίας για πρώτη φορά πριν από μερικούς μήνες, ήταν μια ξεχωριστή στιγμή που θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης μέσω του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ μεταφέρει τα συναισθήματα που του δημιουργήθηκαν από την κατανυκτική ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους, ενώ μας συστήνει την πλευρά εκείνη του εαυτού του που έχει να κάνει με την Θρησκεία.

Όπως δηλώνει, είναι ένας πιστός άνθρωπος που μεγάλωσε σε μια οικογένεια με αρχές και πιστεύω. «Έχω ανάγκη να κάνω τον Σταυρό μου», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως με αυτό τον τρόπο ευχαριστεί τον Θεό για όσα έχει κάνει γι’αυτόν.

0704vretos1.jpg

– Ηλία, πως «γεννήθηκε» αυτή σου η επιθυμία να είσαι κοντά στην Εκκλησία;
«Από μικρός λόγω της οικογένειάς μου είχαμε πολύ στενές σχέσεις. Από τη μεριά του πατέρα μου είχαμε συγγένεια με έναν Δεσπότη, ενώ ο παππούς μου, που πριν από λόγο καιρό μας άφησε, ήταν ψάλτης. Επομένως, η οικογένεια στο σύνολό της πιστεύει στον Θεό και αυτό ισχύει και με μένα. Μεγάλωσα με χριστιανικό τρόπο και με χριστιανικά πιστεύω. Από παιδάκι είχα μάθει πριν κοιμηθώ να κάνω την προσευχή μου, κάτι το οποίο κάνω μέχρι και σήμερα και το πράττω τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα. Μου αρέσει να κάνω τον Σταυρό μου, το έχω ανάγκη. Όχι μόνο για να ζητήσω αλλά για να ευχαριστήσω τον Θεό. Αυτό το συνειδητοποίησα αρκετά πιο μεγάλος κι ένιωσα πολύ όμορφα να κάνω τον Σταυρό μου και να λέω ευχαριστώ για ωραία πράγματα που συνέβαιναν στη ζωή μου. Πάντα κάνω τον Σταυρό μου πριν ανέβω στην πίστα, ή κάποια εμφάνισή μου».

– Ποια είναι σήμερα η σχέση σου με τον Θεό και την Πίστη;
«Πιστεύω στον Θεό, πιστεύω στη Θρησκεία. Δεν είμαι το πρότυπο του καλού και σωστού Χριστιανού, που πηγαίνει κάθε Κυριακή στην εκκλησία, που εξομολογείται, που νηστεύει. Δεν τα τηρώ αυτά κατά γράμμα, αλλά πιστεύω πάρα πολύ στον Θεό και προσπαθώ, όσο γίνεται, να είμαι κοντά Του».

– Πρόσφατα είχες επισκεφθεί το Άγιον Όρος; Ηταν η πρώτη φορά που βρέθηκες εκεί;
«Ηταν ένα όνειρο ετών που μόλις πριν από λίγο καιρό το πραγματοποίησα. Πήγα στη Μονή Εσφιγμένου και στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Ηταν ένα ταξίδι ζωής, είδα πρωτόγνωρα πράγματα, παίρνοντας απίστευτη ενέργεια σε αυτό το άγιο μέρος και ήρθα ακόμη πιο κοντά στον Θεό και τη Θρησκεία μας. Είχα ακούσει πολλά αλλά μπαίνοντας στο Άγιον Όρος δεν ξέρει τι ακριβώς θα συναντήσεις. Είχα επισκεφθεί μοναστήρια εκτός Αγίου Όρους, είχα συναναστραφεί και μιλήσει με μοναχούς και από αυτή την άποψη ήξερα τι σημαίνει η ζωή ενός μοναστηριού. Από τότε που πήγα στο Άγιον Όρος λέω πολύ συχνά και το ‘Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησον με’. Μου είχαν πει οι μοναχοί να ξεκινήσω να λέω την ευχή και θα δεις πως από τη στιγμή εκείνη θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή σου. Και πραγματικά από τότε που ξεκίνησα να τη λέω έγιναν μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου και όλα προς το καλύτερο. Ηρέμησε η ψυχή μου, η καρδιά μου. Εκανα όμορφες συζητήσεις με γέροντες, βλέπεις την ηρεμία, την πραότητα που για εμάς είναι κάτι μοναδικό, που σε αγγίζουν και σε κάνουν να θες να ξαναπάς».

– Πιστεύεις στα θαύματα; Εχεις βιώσει κάποιο;
«Δεν μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρος αν αυτά που έχω βιώσει είναι θαύματα. Είναι κάποιες μεταφυσικές καταστάσεις που έχουν να κάνουν με την ψυχή, είναι κάπως ανεξήγητα και πιστεύω πως ο Θεός έχει βάλει το χέρι Του πολλές φορές στη ζωή μου για να με καθοδηγήσει σωστά και να με γλιτώσει από κάτι σοβαρό που θα πάθαινα. Αν αυτό λέγεται θαύμα δεν το ξέρω, αλλά την παρουσία του Θεού στη ζωή μου την έχω αισθανθεί αρκετές φορές».

– Βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις σαν λαός. Πιστεύεις πως αυτό ενισχύει την πίστη των ανθρώπων προς τον Θεό ή τους απομακρύνει; Είναι μία διέξοδος η στροφή προς την Εκκλησία;
«Νομίζω, πως λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί το φαινόμενο οι άνθρωποι να γίνονται μοναχοί. Αυτό είναι κάτι που το έχω παρατηρήσει. Το γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη και να φάνε, τους αναγκάζει να στραφούν στα μοναστήρια μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό, έναν άνθρωπο να μιλήσουν, μια θαλπωρή, μια στοργή που στον έξω κόσμο δεν το έχουν. Η κρίση, υπό αυτή την έννοια, έχει ευνοήσει τον μοναχισμό και κατ’επέκταση ο κόσμος μάλλον έχει στραφεί περισσότερο στην Εκκλησία».

– Τι θα ήθελες να ευχηθείς στους αναγνώστες του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ενόψει και Ανάστασης του Κυρίου που θα εορτάσουμε σε λίγες ημέρες;
«Εύχομαι να είμαστε όλοι μας όσο γίνεται πιο κοντά στη Θρησκεία, στον Θεό, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Η Πίστη είναι κάτι πολύ προσωπικό και κανείς δεν μπορεί να υποδείξει σε κάποιον πως θα πιστεύει. Ο καθένας όπως το αισθάνεται. Προσωπικά, όσο πιο κοντά είμαστε στον Θεό τόσο πιο καλά νιώθω με τον εαυτό μου και τη ζωή μου. Μακάρι να έχουμε υγεία, ειρήνη και τώρα αυτές τις εποχές που όλα πάνε άσχημα να κάνουμε τον σταυρό μας, να λέμε την προσευχή μας και να σκεφτόμαστε θετικά. Όταν στο μυαλό μας υπάρχουν θετικές σκέψεις, νομίζω πως ο Θεός βοηθά ώστε να γίνουν πραγματικότητα».

0704vretos.jpg

«Αυτή η περίοδος γεννά ευκαιρίες»

Ο Ηλίας Βρεττός έχει κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου λόγω της απλότητας του χαρακτήρα του, της αμεσότητάς του, του πηγαίου χιούμορ του, εκτός από την εξαιρετική φωνή και τα όμορφα τραγούδια που κατά καιρούς έχει ερμηνεύσει.
Στη… ζωή μας μπήκε το 2004 με την παρουσία του στο «Eurostar», το μουσικό διαγωνισμό της κρατικής τηλεόρασης, μέσω της οποίας θα επιλέγονταν ο καλλιτέχνης που θα μας εκπροσωπούσε στην Eurovision. Μια απόφαση που έλαβε η μητέρα του χωρίς να τη γνωρίζει καν ο ίδιος.

Εχοντας στο ενεργητικό του τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, ο δημοφιλής καλλιτέχνης έχει κερδίσει τον κόσμο με τον ξεχωριστό του τρόπο να «ανεβάζει» αυτούς που τον επιλέγουν για τη βραδινή τους διασκέδαση. Κι αυτή την περίοδο το κάνει με μοναδικό αξεπέραστο τρόπο στο Messiah Club στο Κολωνάκι, όπου συνεχίζει και μετά το Πάσχα.

«Αυτό που συμβαίνει είναι πάρα πολύ ιδιαίτερο. Εχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο και βιώνω πρωτόγνωρα ευχάριστες στιγμές», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Τα δύο-τρία τελευταία χρόνια έκανα μια μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε πολλές πόλεις τους εξωτερικού. Ηρθα σε επαφή με πολύ κόσμο και γνώρισα την αγάπη και την εκτίμησή τους».

Πνεύμα ανήσυχο έχοντας το επιχειρηματικό δαιμόνιο μέσα του, ο Βρεττός εκτός από καταξιωμένος τραγουδιστής είναι κι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας αφού εδώ και μερικούς μήνες είναι ιδιοκτήτης δύο καταστημάτων οπτικών, σε Πειραιά και Αθήνα. Και δεν πρόκειται για ένα ακόμη επιχειρηματικό εγχείρημα, αλλά μια πρωτοποριακή ιδέα, με τον Ηλία Βρεττό να δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά κι αφουγκραζόμενος τα εμπόδια και τις ανάγκες του κόσμου την έφερε στην Ελλάδα.
Και μας εξηγεί: «Ηταν μια ιδέα που είχε ξεκινήσει από την Κύπρο και αποφάσισα να το φέρω στην Ελλάδα, με ποιοτικά γυαλιά σε πολύ προσιτές τιμές. Η μέση τιμή είναι τα 59 ευρώ και στο ένα ζευγάρι παίρνεις ένα ακόμη δώρο. Θεώρησα πως ήταν πάρα πολύ έξυπνο αυτό το εγχείρημα λόγω της κρίσης και νομίζω πως δικαιώθηκα. Στον κόσμο αρέσει πολύ η ιδέα και τα γυαλιά».

Όπως υποστηρίζει αυτές οι εποχές είναι μεν δύσκολες, αλλά με τους κατάλληλους χειρισμούς έρχονται οι επιτυχίες: «Η επιχειρηματικότητα βρισκόταν πάντα μέσα στο μυαλό μου και πάντα αναζητούσα εκείνο το είδος με το οποίο θα ασχολούμουν. Και η ιδέα με τα γυαλιά μου άρεσε πάρα πολύ, το συζήτησα και με τον Γιώργο, τον κολλητό μου, και προχωρήσαμε μαζί. Η κρίση έχει χτυπήσει όλους μας, κι εμάς τους τραγουδιστές όπως όλο τον κόσμο. Σε τέτοιες περιόδους πρέπει να κινείσαι έξυπνα, να βρίσκεις ευκαιρίες και παραδοσιακά οι περίοδοι κρίσεων είναι και περίοδοι ευκαιριών για όσους το χειρίζονταν σωστά. Προσπαθώ να είμαι σε αυτούς».Ετικέτες