Μητρ. Ιερισσού & Αγίου Όρους στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ: Οι νεομάρτυρες ήταν αντιστασιακοί-Τους νέους τους έχουμε αποκοιμίσει με μνημόνια

Loading...


Συνέντευξη στην Ασημίνα Ρούσσου

«Οι νεομάρτυρες ήταν αντιστασιακοί» ανέφερε μιλώντας στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ο Μητροπολίτης Ιερισσού & Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος, με αφορμή τον πανηγυρικό εορτασμό της μνήμης της νεομάρτυρος Αγίας Ακυλίνας και συμπλήρωσε κάνοντας μια σύγκριση με τη σημερινή πραγματικότητα πως «Τους νέους τους έχουμε αποκοιμίσει με μνημόνια»! 

Αναλυτικά η συνέντευξή του στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ :

-Πείτε μας δύο λόγια για την Αγία Ακυλίνα.

Βεβαίως. Στις 26 και 27 γιορτάζουμε την Αγία Ακυλίνα. Kαταγόταν από το χωριό Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης.Μαρτύρησε το 1764 μ.Χ., στα 19 χρόνια, σε μια τόσο νεαρή ηλικία. Κοπελίτσα, από τη διάθεση που είχαν τότε οι Τούρκοι να της αλλάξουν θρησκεία. Πρώτη φορά, γιορτάσαμε την Αγία Ακυλίνα μαζί με τα λείψανά της το 2013, τα οποία μας τα δώρησε η Μητρ. Λαγκαδά, κρατώντας εκεί ένα μικρό μέρος. Μέχρι τότε την γιορτάζαμε χωρίς τα Ιερά λείψανά της.

-Η Αγία Ακυλίνα θυσιάστηκε για την πίστη της,όπως κι άλλοι Χριστιανοί τώρα στην Μέση Ανατολή. Πως σχολιάζετε εσείς το γεγονός αυτό;

Ας πούμε αλήθειες. Έως το 1821 οι νεομάρτυρες ήταν οι μόνοι αντισταστιακοί . Με το αίμα τους έδωσαν ταυτότητα στην πίστη, στον λαό, στην αξιοπρέπειά μας. Θα εκφράσω μόνο ένα παράπονο. Στα ιστορικά εγχειρίδια, του Γυμνασίου, του Λυκείου κ.τ.λ., δεν προβάλλεται η θυσία αυτών. Εκείνοι με το αίμα τους υπέγραψαν. Ακόμη η «πεπολιτισμένη» Ευρώπη δεν κάνει κανένα λόγο για τις θυσίες αυτές.

-Η Αγ. Ακυλίνα μαρτύρησε στα 19 της. Στους νέους της σημερινής εποχής θεωρείτε πως λείπει η πίστη; Πιστεύετε ότι ενδεχομένως παρασύρονται από την αθεΐα;

Όχι. Κοιτάξτε, τους νέους τους έχουμε αποκοιμίσει με μνημόνια. Βλέπουν την ζωή με σκούρο χρώμα. Σε αυτό φταίμε εμείς,φταίμε οι παλαιότεροι. Αλλά να σας πω, τα λείψανα της Αγίας Ακυλίνας δείχνουν τον δρόμο στους νέους. Τους φωνάζει «Ιδού ο δρόμος». Η Αγία Ακυλίνα βασανίστηκε πολύ. Σας ξαναλέω πως οι νεομάρτυρες ήταν οι αντιστασιακοί. Τους δείχνει, λοιπόν, πως θα έχουμε μια αξιοπρεπή Ελλάδα.

-Η Αγία Ακυλίνα μπορεί να γίνει πηγή δύναμης για τις δύσκολες μέρες που βιώνουν οι Έλληνες;

Εγώ κατάγομαι από την Τρίπολη. Όταν πρωτοήρθα εδώ, στάθηκα μόνος μου, ένιωσα εγκατάλειψη. Στηρίχθηκα στην Παναγία την Δακρυροούσα που έχουμε εδώ και φυλάσσονται λείψανα.Η λειψανοθήκη μοσχοβολάει… Είναι φοβερό… Εκεί στηριζόμουν και στηρίζομαι, εκεί αναπνέω ζωή,από εκεί κρατιέμαι… Ο νέος κόσμος πρέπει να γίνει συνεχιστής των νεομαρτύρων.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλιτος προσκαλεί όλους στον Ιερό Ναό της Αγίας ενδόξου Νεομάρτυρος Ακυλίνης στο Ζαγκλιβέρι, εντός του οποίου θησαυρίζονται τα Ιερά Της Λείψανα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πανηγύρεως:

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου και από ώρας 6ης απογευματινής: Θα ψαλή ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και θα επακολουθήση η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας ανά το Ζαγκλιβέρι.

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου και από ώρας 7ης πρωίνής: Θα ψαλή ο Όρθρος και εν συνεχεία θα τελεσθή η λαμπρά πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Για τον σκοπό αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος έχει προσκαλέσει και θα μετάσχουν των Ιερών Ακολουθιών οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταρουπόλεως κ. κ. Βαρναβας και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. κ. Ιωάννης. Ετικέτες