Καστορίας Σεραφείμ στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ: «Ο Όσιος Παΐσιος να αποτελέσει πρότυπο για όλους μας»

Loading...


του Γιώργου Νταλιάρη

Την αγιοκατάταξη του Οσίου Παϊσίου ανέμεναν με ανυπομονησία και οι πιστοί της Καστοριάς. Μάλιστα από την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κόσμος είναι φανερά ικανοποιημένος.

Αυτά τα χαρμόσυνα συναισθήματα μεταφέρει μέσω του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ και ο Μητροπολίτης Καστορίας κ.Σεραφείμ.

Η Μητρόπολη εδώ και αρκετά χρόνια μνημονεύει συνεχώς τον Οσιο Παΐσιο. Πριν ακόμη την αγιοκατάταξή του τού είχε αφιερώσει εικόνες σε πολλούς ναούς. Όπως αναφέρει ο κ.Σεραφείμ: «Την Τετάρτη το βράδυ θα τελεστεί Αγρυπνία και θα τιμήσουμε αυτό τον μεγάλο Αγιο, ο οποίος ιδιαίτερα ευλαβείτο την Οσία Σοφία από την Κλεισούρα. Έλεγε χαρακτηριστικά: ‘Δεν γνώριζα γι’αυτή την Οσία, θα πήγαινα ξυπόλητος να της φιλήσω όχι μόνο τα χέρια αλλά και τα πόδια’».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Πατριαρχείου, ο Σεβασμιώτατος είπε: «Η αγιοκατάταξη του Οσίου Παϊσίου η οποία έγινε από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο στις 13 Ιανουαρίου προξένησε μεγίστη χαρά σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, σε ολόκληρη την οικουμένη. Η πράξις αυτή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου φανερώνει ότι ο Χριστός χθες και σήμερα είναι Αυτός και εις τους αιώνας των αιώνων. Ότι ο Χριστός και τότε και σήμερα και πάντοτε θα είναι Σωτήρας και Λυτρωτής του ανθρωπίνου γένους και πάντοτε θα καλεί σε Αγιασμό τους ανθρώπους που θέλουν πραγματικά να αντιγράψουν τη ζωή του μέσα από το Ιερό Ευαγγέλιο.

Η αγιοκατάταξη του Οσίου Παϊσίου φανερώνει την Εκκλησία μας ότι είναι τα βιώματα της Θείας Χάριτος, ότι το Αγιο Πνεύμα το οποίο βρίσκεται στην Εκκλησία του Χριστού, και μοναδική Εκκλησία, από την ημέρα της Πεντηκοστής θα παραμένει σε αυτή.

Η αγιοκατάταξη του Οσίου Παϊσίου φανερώνει ιδιαίτερα στα δύσκολες στιγμές που βιώνει η πατρίδα μας, πως δεν είμαστε μόνοι μας. Ότι ο Χριστός βρίσκεται πλάι μας. Ότι οι Αγιοι της Εκκλησίας μας είναι ζωντανοί, αφού ζωντανός είναι και ο ίδιος ο Τριαδικός Θεός και μας προετοιμάζουν ώστε να γευθούμε την ίδια πνευματική χαρά.

Ο Οσιος Παΐσιος ήταν ένας άνθρωπος που στάθηκε πραγματικά δίπλα στον πονεμένο άνθρωπο της εποχής μας. Ο πόνος του ανθρώπου είναι και δικός του πόνος γι’αυτό και αξιώθηκε από τον Θεό με το χάρισμα της θαυματουργίας και του χαρίσματος να βρίσκεται κοντά στον πόνο του ανθρώπου.

Ο Άγιος αυτός, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, θα αποτελέσει το πρότυπο για τον καθένα μας. Προκειμένου κι εμείς να αγαπούμε το Θεό και συγχρόνως να είμαστε και συνάνθρωποι. Ο Άγιος αυτός να μας προστατεύει και θα να υψώνει χείρα ικέτιδας στον Θρόνο της θείας μεγαλοσύνης».Ετικέτες