Και δεύτερος πρόεδρος του Ολυμπιακού διεκδικεί την ψήφο των πολιτών

Loading...


Συνέντευξη στον Γιώργο Θεοχάρη

Ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού μιλά στο »Αγιορείτικο Βήμα» για την υποψηφιότητά του στο δήμο Αλίμου.

Διετέλεσε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πειραιά-Ολυμπιακού- σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου (1992). Οι μάχες όμως που δίνει είναι πάντα μεγάλες . Ξεκίνησε από τα Πετράλωνα την δεκαετία του 50 και από τα πρώτα χρόνια της ζωής του διεκδίκησε τα αυτονόητα. Μέλος μιαςπολύτεκνης φτωχής οικογένειας , ξεκίνησε να εργάζεται από τα 7 του χρόνια.

Κατάφερε να τελειώσει το βραδινό σχολείο αφού τα πρωινά του ήταν δεσμευμένα στην οικοδομή. Όμως ποτέ δεν βαρυγκώμησε. Οι προσευχές και η πίστη της μητέρας του στην μεγαλόχαρη ήταν τα καλύτερα του εφόδια, πιστεύει μέχρι και σήμερα. Με τη βοήθεια αυτή, ως προίκα, κατάφερε να δημιουργήσει τόσο μια ευτυχισμένη οικογένεια όσο και επιχειρήσεις (στο χώρο των κτηματικών συναλλαγών) που σήμερα είναι υπερήφανος.

Ο Γιώργος Μπανασάκης ζει από τις αρχές της δεκαετίας του 90 στον Άλιμο. Τον δήμο που σήμερα δίνει τη μάχη να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος για να εντατικοποιήσει την δράση του και να εκφράσει την αγάπη του για την περιοχή του Αλίμου.

– Είναι η πρώτη σας προσπάθεια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ποιοι ήταν η λόγοι για να το αποφασίσετε ;

Ζω στον Άλιμο περισσότερο από 20 χρόνια όμως τον επισκέπτομαι από την δεκαετία του 60. Τότε ήταν για μια μέση οικογένεια «ταξίδι» να φύγει από το κέντρο και να κατέβει στην παραλία του Αλίμου για ένα μπάνιο . Ουσιαστικά, τότε, κάναμε διακοπές εδώ. Τον Άλιμο, τον αγαπώ. Εδώ μεγάλωσαν τα παιδιά μου, πήγαν σχολείο και πάντα » ενοχλούσα» την εκάστοτε δημοτική αρχή για να λυθούν τα προβλήματα είτε που διαπίστωνα εγώ είτε που μου μετάφεραν φίλοι ή γείτονες της περιοχής μας.

– Ποια είναι το προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Αλίμου και για τα οποία δόθηκε η αφορμή να πείτε το ΝΑΙ στην πρόταση του νυν δημάρχου Θάνου Ορφανού;

Αυτό που πρέπει να προστατεύσουμε σε αυτό το διαμάντι που λέγεται Αλιμος είναι η φυσική του ομορφιά , που είναι ξεχωριστή. Είναι κοινό μυστικό πως ζούμε στο «φιλέτο» της πρωτεύουσας. Για να διατηρηθεί θέλει προσπάθεια και συμμετοχή και εκτεταμένη προσοχή. Δίπλα μας είναι το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας. Διεκδικήσαμε , δήμαρχος και πολίτες , να περάσει από την βουλή η αξιοποίηση του. Έτσι και έγινε. Στο δήμο τώρα. Ειδικά σε μια περίοδο κρίσηςσαν αυτή που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια όλα θέλουν μελετημένες κινήσεις . Στην Ελλάδα του μνημονίου, οι προϋπολογισμοί των δήμων έχουν μειωθεί κατακόρυφα , άρα πρέπει με πολύ λιγότερα λεφτά να διατηρήσεις την πόλη σου καθαρή άλλα παράλληλα να την εξελίξεις ώστε να ακολουθεί και να συναγωνιστεί πόλεις της Ευρώπης αντίστοιχες . Αυτή η σκέψη και μόνο ήταν η αφορμή να δεχτώ να βοηθήσω με πιο ενεργό τρόπο τον Άλιμο .

– Με ποιο τρόπο μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαστεί με την τοπική μητρόπολη;

Ήδη ο δήμαρχος , ο Θάνος Ορφανός έχει κάνει ουσιαστικές κινήσεις από πολύ νωρίς , από το ξεκίνημα της κρίσης, ώστε οι κοινωνικές δομές του δήμου να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση που ερχόταν και ίσως τις συνέπειες της δεν τις έχουμε δει ολοκληρωτικά ακόμη. Σε ευθεία συνεργασία με την μητρόπολη Νέας Σμύρνης και τον Μητροπολίτη Συμεών έχει καταφέρει να σιτίζει ο δήμος σήμερα περισσότερα από 300 άτομα . Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί άριστα να συνεργαστεί με την εκκλησία και να δώσει λύσεις από κοινού. Λύνοντας ένα πρόβλημα προχωράς στο επόμενο .

Ο δήμαρχος Αλίμου Θάνος Όρφανός δίνοντας άμεση λύση στο ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οικογένειες του δήμου , την εξασφάλιση δηλαδή του καθημερινού φαγητού , προχώρησε στα επόμενα. Το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό παντοπωλείο σήμερα λειτουργούν υποδειγματικά στον Αλιμο. Κινήσεις που δίνουν ελπίδα σε όσους το έχουν ανάγκη.Βέβαια, δεν μένουμε εδω.Επιπλέον, μπορεί σε συνεργασία με την μητρόπολη να ενισχύσουμε το  δίτκυο ιατρικής φροντίδας και μέριμνας για άπορους και συνταξιούχους με εθελοντές γιατρούς και προσωπικό. Με τη στήριξη ορισμένων φορέων και εύπορων της περιοχής μας και όχι μόνο, μπορούμε να επεκτείνουμε αυτή τη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

– Το υπουργείο οικονομικών έχει καταθέσει ένα νομοσχέδιο σχετικά με τον Αιγιαλό. Αφορά και την ακτογραμμή του δήμου Αλίμου . Ποιες είναι οι θέσεις σας γιατί υπάρχουν πολλές αντιδράσεις.

Η παραλία πρέπει να ελέγχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και σε αυτό είμαι κάθετος . Δεν μπορεί να έχει υποστεί ζημιά η προβλήτα της μαρίνας Αλίμου και να μην έχουμε δικαιοδοσία να παρέμβουμε. Ο επισκέπτης δεν το γνωρίζει αυτό . Ακόμη ,δεννοείται ο δημότης μας να πληρώνει εισιτήριο για να πλησιάσει την παραλία του ούτε να υποχρεώνεται να νοικιάσει ξαπλώστρα στην παραλία. Αυτά είναι σημεία του νέου νομοσχεδίου στα οποία διαφωνώ. Όπως και με την παραχώρηση του δικαιώματος της κατασκευής μόνιμων υποδομών από μια επιχείρηση στην παραλία . Αυτό είναι ένα θέμα που εγώ θα δώσω μάχη σαν δημότης όπως αγωνίστηκα και για τις διαφημιστικές πινακίδες που έκλεισαν κάποτε την παραλιακή λεωφόρο . Δεν είναι δυνατόν ο δημότης του Αλίμου είτε το σπίτι του είναι πάνω στην παραλιακή λεωφόρο είτε κατεβαίνει μια βόλτα σε αυτή , να υποχρεούται στη θέα του να έχει τις διαφημιστικές πινακίδες και να χάνει την φυσική ομορφιά.

– Έχετε διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Συνεχίζεται να δραστηριοποιείστε στον χώρο του αθλητισμού;

Στο τέλος της δεκαετίας του 80 είχα ανάμειξη με τα διοικητικά της ομάδας του Πειραιά . Το 1991 μου έγινε η τιμή να καθίσω στο τιμόνι αυτού του μεγάλου συνδέσμου και μάλιστα σε μια από τις δυσκολότερες φάσεις της ιστορίας του. Ακόμη και σήμερα πιστεύω πως ο αθλητισμός είναι κομμάτι του πολιτισμού μιας κοινωνίας. Από την τοπική αυτοδιοίκηση κιόλας , τον δήμο , πρέπει να δημιουργείται η προϋπόθεση ώστε να είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών η άθληση. Βοηθάει στην εκπαίδευσή του μυαλού. Στον Άλιμο εχουμε το υπερσύγχρονο δημοτικό κολυμβητήριο του Δήμου Αλίμου το οποίο διαθέτει δύο πισίνες, μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων 50μ. χ 25μ. και μια πισίνα εκμάθησης, διαστάσεων 10μ. χ 12,5μ., που κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου σκεπάζεται με ειδικό στέγαστρο. Υπάρχουν τα γήπεδα . Όλα αυτά πρέπει όχι απλά να συντηρηθούν άλλα να πολλαπλασιαστούν.

– Το ζήτημα των σκουπιδιών απασχολεί όλους τους δήμους της χώρας και λίγοι είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να βρουν λύση. Ποια είναι η θέση σας;

Ο δήμαρχος με τον οποίο δέχτηκα να συμμετέχω στης αυτοδιοικητικές εκλογές , γνωρίζω ότι έδωσε μια μεγάλη μάχη και μέχρι σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι την κέρδισε . Φυσικά δεν θέλει εφησυχασμό το θέμα των σκουπιδιών ούτε ένα λεπτό. Παρόλα αυτά με τον νόμο που ψηφίστηκε παραχωρήθηκε στο δήμο σημείο μεταφόρτωσης των απορριμμάτων γεγονός που σημαίνει λιγότερα δρομολόγια προς το Χ.Υ.Τ.Α της Φυλής επομένως μείωση των δαπανών του δήμου. Η καθαριότητα όμως και αυτή ήταν και η αφορμή που γνωρίστηκα με τον Θάνο Ορφανό, τα τελευταία χρόνια ειναι εντυπωσιακή . Όχι μόνο στο ζήτημα της συγκομιδής άλλα και στο κλάδεμα των δέντρων , το πλύσιμο των δρόμων. Συγκριτικά με άλλους δήμους είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν.

photo 2.JPG

 
photo 3.JPG
photo 4.JPG