Θεσσαλονίκης Άνθιμος στο «Αγιορείτικο βήμα»: Να είμαστε πάντα ενωμένοι με την Ορθοδοξία και την πατρίδα

Loading...


Του Γιώργου Νταλιάρη
Ο Μητροπολίτης Ανθιμος αποκλειστικά στο Αγιορείτικο Βήμα.

Η Θεσσαλονίκη φορά τα καλά της και γιορτάζει διπλά… Την 26η Οκτωβρίου τιμά τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου, αλλά είναι και μια μέρα που πριν από 102 χρόνια απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ.Ανθιμος, μέσω του Αγιορείτικου Βήματος στέλνει μήνυμα ενότητας προς όλους τους Θεσσαλονικείς.
Ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή τη διπλή γιορτή της πόλης, τονίζει την ανάγκη όλοι οι Ελληνες να είμαστε ενωμένοι και να διατηρούμαι όλα εκείνα που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.

Αναλυτικά το μήνυμά του μέσω του Αγιορείτικου Βήματος:

«Εορτάζομαι στη Θεσσαλονίκη, σε ολόκληρη τη Μακεδονία μας και σε ολόκληρη την Ελλάδα τη μεγάλη επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και συγχρόνως ολόκληρης της Μακεδονίας.

Συντελεστές αυτού του μεγάλου γεγονότος ο Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος και ο τότε Πρωθυπουργός και Υπουργός επί των Στρατιωτικών Ελευθέριος Βενιζέλος. Μεγίστη μέρα της 26ης Οκτωβρίου 1912, ημέρα δόξας και ιεράς μνήμης. Ο Μακεδονικός Αγώνας και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι των Ελλήνων προγόνων μας είναι απαράγραφες χρυσές σελίδες ηρωισμού και θυσιών των πιστών, των αξιωματικών μας, και αυτών των κληρικών, αρχιερέων και μοναχών οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους και άπλωσαν τη γαλανόλευκη σημαία μας με τον άσπρο σταυρό στην καρδιά εκεί όπου εμείς χρόνια τώρα κατοικούμε ελεύθεροι.

Από τα βόρεια σύνορά μας της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης μέχρι την Κέρκυρα, Κρήτη και το Καστελόριζο, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους όλοι οι Ελληνες ενωμένοι και δυνατοί διακηρύσσομαι την αγάπη και την αφοσίωση στην πατρίδα μας και την προσφωνούμαι σαν την αρχαία γη των Ελλήνων πάντα θα είναι ελληνική.

Από την άλλη πλευρά, εμείς ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί εορτάζομαι τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, το μεγάλο αυτό καύχημα των Χριστιανών ηρώων, ο μεγάλος Αγιος της Εκκλησίας του Χριστού, ο Αξιωματικός της αξιοπρέπειας και του απροσπέλαστου θάρρους, τη δόξα της ιεράς πόλης της Θεσσαλονίκης, το υπόδειγμα της προσευχής στον Τριαδικό Θεό, ο Αξιωματούχος των μαχών, ο Λεβέντης της πίστεως, ο Εφιππος φύλακας με την κόκκινη φορεσιά πάνω στο κόκκινο άλογό του μέσα στα θεοφύλακτα κάστρα σε στιγμές σκληρές για τη Θεσσαλονίκη, ο Ιεραπόστολος που με την προσευχή του συνέτριψε διά του Νέστορος την ειδωλολατρία στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, το εγχάρακτο έμβλημα επάνω σε χιλιάδες εικόνες και να εμπνέει τους Χριστιανούς νέους σε πράξεις ειρήνης και ευθύνης.

Αυτά είναι τα δύο μεγάλα μας γεγονότα που και αυτό το γεγονός της απελευθέρωσης συνέβη την 26η Οκτωβρίου του 1912. Και κατά συγκυρία, δύο μέρες μετά συνεορτάζομαι και στη Θεσσαλονίκη τη μεγάλη εποποιία του ελληνικού στρατού, κράτους και έθνους στον πόλεμο πάνω στα βουνά της Αλβανίας εναντίον της Ιταλίας που μας κήρυξε τον άδικο πόλεμο, και από εκεί και πέρα είναι γνωστή σε όλους μας η πορεία του έθνους μας με τις μεγάλες αυτές, ωραίες, ηρωικές στιγμές και τα κατορθώματα.

Μακάρι να είμαστε πάντα όλοι ενωμένοι, δυνατοί με την Ορθόδοξη πίστη μας και την πατρίδα μας την πανένδοξη για να μπορούμε να κρατήσουμε εκείνα που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας».Ετικέτες