Η Ορθοδοξία πάει για Πανορθόδοξη με κλειστά τα μάτια στα ορθάνοιχτα μέτωπα-Τι αποφάσισε η Σύνοδος του Πατρ. Αντιοχείας

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Τη στιγμή που η μία μετά την άλλη οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αξιολογούν τους περίφημους διαλόγους μεταξύ Ορθοδοξίας και Ρωμαιοκαθολικισμού, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου, το χάσμα σε κάποια μέτωπα της Ορθοδοξίας μεγαλώνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Κατάρ κα ιη διαμάχη των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Στην τελευταία της συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας εξέλεξε νέο επικεφαλής της  Μητρόπολης Βαγδάτης, Κουβέιτ και Αραβικής Χερσονήσου ρίχνοντας νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης. 

Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αντιοχείας τον περασμένο Απρίλιο είχε καταλογίσει αδιαλλαξία στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και συνεχιζόμενη καταπάτηση των συνόρων του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Ως αποτέλεσμα αυτών είχε αποφασίσει την παύση της μνημόνευσης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων όπως αναφέρουν τα Δίπτυχα.

Συγκεριμένα πάντως στην τελευταία συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας-όπως αναφέρει και το σχετικό ανακοινωθέν- «οι πατέρες προχώρησαν σε αξιολόγηση της κατάστασης στις ενορίες, ιδιαίτερα την κενή επισκοπή της Βαγδάτης και Κουβέιτ. Εξέλεξαν τον Επίσκοπο Ghattas Hazim ως μητροπολίτη της Μητρόπολης Βαγδάτης, Κουβέιτ και Αραβικής Χερσονήσου.»

Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία της Πανορθόδοξής Συνόδου. Οι πατέρες της Αντιοχειανής Εκκλησίας προχώρησαν σε αξιολόγηση των εργασιών της προπαρασκευαστικής επιτροπής για την Πανορθόδοξη Σύνοδο, επιστροπή που συνεδρίασε στο Σαμπεζύ της Ελβετίας στις αρχές Οκτωβρίου και κράτησαν σημειώσεις από το έγγραφο εργασίας που ετοίμασε η επιτροπή σχετικά με τη σχέση μεταξύ των Ορθόδοξων εκκλησιών και του χριστιανικού κόσμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πατέρες εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την Πανορθόδοξη θα είναι αποτελεσματιές για μια ενωμένη Ορθόδοξη μαρτυρία στον σημερινό κόσμο που διψά για μια λέξη από τη ζωή.  

Συν τοις άλλοις η Σύνοδος της Αντιοχειανής Εκκλησίας αξιολόγησε και τα αποτελέσματα ττου διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών που πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι Συνοδικοί τόνισαν την αναγκαιότητα για σοβαρή δουλειά προκειμένου να αρθούν όλα τα εμπόδια σε αυτό το διάλογο και εξέφρασαν την ελπίδα για ενότητα σε ένα πνεύμα αγάπης και διαφάνειας, όπου ο χριστιανικός κόσμος θα μπορούσε να είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει την προσευχή του Κυρίου «ότι πρέπει να είναι ένα»

Τέλος πέραν των άλλων διαδικαστικών θεμάτων η Σύνοδος αναφέρθηκε στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και ιδίως στην απαγωγή των Μητροπολιτών. Εκφράστηκε εκ νέου η μεγάλη θλίψη και η λύπη για το μυστήριο που περιβάλλει ακόμα την υπόθεση των Μητροπολιτών Yuhanna (Ibrahim) και Παύλου (Yazigi), οι οποίοι απήχθησαν πριν από ενάμιση χρόνο, και καταδικάστηκε η σιωπή του κόσμου σχετικά με αυτό το σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα . 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πατέρες κάλεσαν ολόκληρο τον αραβικό κόσμο να εργαστεί  σοβαρά προκειμένου να αποκαλυφθεί τι τύχη είχαν οι επίσκοποι, ιερείς, στρατιώτες και πολίτες που έχουν απαχθεί. Ετικέτες