1

Βαρθολομαίος σε ΜΜΕ του Βατικανού: Μήνυμα για ενότητα των Χριστιανών ή ένωση των Εκκλησιών;

Επιμέλεια: Δημήτρης Βούκιας – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Συνέντευξη στo vaticannews.va
(ιστοσελίδα για τα νέα του Βατικανού) παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σχετικά με την τρίτη Εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου «Fratelli tutti» που έχει να κάνει με την αδελφότητα και την κοινωνική φιλία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως οι Χριστιανοί ονειρεύονται τον κόσμο μας ως μια ενωμένη οικογένεια.

“Συμφωνούμε απολύτως» με την πρόσκληση του Πάπα Φραγκίσκου να «εγκαταλείψει την αδιαφορία ή ακόμα και τον κυνισμό που διέπει την οικολογική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική μας ζωή γενικά, συμπεριλαμβανομένης της εγωκεντρικής φόρμας περί ενότητας, και να ονειρευόμαστε τον κόσμο μας ως ενωμένο ανθρώπινη οικογένεια.”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε προσθέτοντας:

“Ακόμη και πριν μάθουμε για το Fratelli tutti του αδελφού μας Πάπα Φραγκίσκου, ήμασταν βέβαιοι ότι θα ήταν ένα ακόμη παράδειγμα του αμετάκλητου ενδιαφέροντός του για τον άνθρωπο, μέσω της εκδήλωσης αλληλεγγύης προς όλους τους κουρασμένους και επιβαρυμένους.

Οι προσδοκίες μας εκπληρώθηκαν πλήρως μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας Εγκυκλίου, η οποία δεν είναι απλώς μια περίληψη των προηγούμενων Εγκυκλίων ή άλλων κειμένων του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά η κορωνίδα και ευτυχής ολοκλήρωση όλων των κοινωνικών δογμάτων”.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε επίσης πως η Fratelli tutti θα αποδειχθεί πηγή έμπνευσης και εποικοδομητικού διαλόγου μέσω της ανάληψης αποφασιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων σε διαχριστιανικό, διαθρησκευτικό και πανανθρώπινο επίπεδο.

Σχετικά με το χάσμα μεταξύ των λίγων που κατέχουν πολλά και των πολλών που κατέχουν λίγα ή τίποτα, όπως λέει η Εγκύκλιος, ο κ. Βαρθολομαίος τονίζει: “Η οικονομική ανάπτυξη δεν μείωσε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Αντίθετα, έχει δώσει προτεραιότητα στα κέρδη, εις βάρος της προστασίας των αδύναμων και συμβάλλει στην επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Και η πολιτική έχει γίνει ο υπηρέτης της οικονομίας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο εξυπηρετούν σκοπούς ξένουνς προς τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη. Το πρόβλημα των προσφύγων, η τρομοκρατία, η κρατική βία, η ταπείνωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι σύγχρονες μορφές δουλείας και η επιδημία Covid-19 θέτουν τώρα την πολιτική ενώπιον νέων ευθυνών και σβήνουν την πραγματιστική της λογική”.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη η πρόταση του Χριστιανισμού με αφορμή αυτήν την κατάσταση είναι “η πορεία προς το «ένα πράγμα που είναι απαραίτητο», και αυτό είναι η αγάπη, το άνοιγμα στον άλλο και η κουλτούρα των ανθρώπων στην αλληλεγγύη. Πριν από τον σύγχρονο αλαζονικό «άνθρωπο-θεό» κηρύττουμε τον «Θεό-Άνθρωπο”.