• Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης – Πνευματικά Δικαιώματα
TV
Radio
Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
6 °c
Athens
12 ° Fri
12 ° Sat
12 ° Sun
11 ° Mon
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ News
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
        • Γεροντας Παϊσιος
        • Η ζωη του Γεροντα
        • Γεροντας Πορφυριος
        • Γερων Σωφρονιος
        • Πατηρ Ιακωβος Τσαλικης
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
        • Γεροντας Παϊσιος
        • Η ζωη του Γεροντα
        • Γεροντας Πορφυριος
        • Γερων Σωφρονιος
        • Πατηρ Ιακωβος Τσαλικης
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ News

Tο ακραίο Ισλάμ κατακυριεύει το Ιράκ

Newsroom από Newsroom
16/06/2014 | 10:30
σε ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
72
SHARES
265
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Από τον Απρίλιο του 2003 και την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μέχρι και σήμερα ουδέποτε υπήρξε, έστω και ως ψευδαίσθηση, σε κάποιο από τα κοινωνικά στρώματα των πολιτών της χώρας, η ασφάλεια στις καθημερινές δραστηριότητες.


Παγιδευμένα αυτοκίνητα, βομβιστές αυτοκτονίας και ομάδες ενόπλων που δρουν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και σε αρκετές πόλεις, συνθέτουν το παζλ των καθημερινών αιματηρών επιθέσεων.

Οι προβλέψεις για τις εξελίξεις στο Ιράκ διαδέχονται η μία την άλλη, με σενάρια χειρότερα από τα προηγούμενα. Μια μερίδα αναλυτών προέβλεπαν στο παρελθόν ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα το 2011 θα οδηγούσε σε μια προσωρινή κλιμάκωση της βίας, ωστόσο η απομάκρυνση του πραγματικού εχθρού θα επέφερε σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας σε πόλεις και χωριά. Η εκτίμηση αυτή κατέρρευσε από τα ίδια τα γεγονότα.

Το «αντιστασιακό κίνημα» πολυδιασπάστηκε σε ισλαμικές ομάδες πιστές στην Αλ Κάιντα, σε Ισλαμική Τζιχάντ, Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και την Εγγύς Ανατολή, Σουνιτικό Τόξο και δεκάδες άλλες οργανώσεις που αντιμάχονται η μια την άλλη και όλες μαζί τον κοινό εχθρό, τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.

Το Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και την Εγγύς Ανατολή
Από τις πλέον ισχυρές οργανώσεις στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή αναδεικνύεται το Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και την Εγγύς Ανατολή. Επί της ουσίας πρόκειται για ομάδα ενόπλων ο οποίοι αποσχίστηκαν από την οργάνωση Jabhat Al Nusra (η οργάνωση που πολεμά στη Συρία υπό την σκέπη της Αλ Κάιντα). Ένα χρόνο μετά την απόσχισή τους δήλωσαν πως ξεκινούν από κοινού δράση με την Jabhat Al Nusra, ωστόσο αυτό εκτιμήθηκε από τον σημερινό ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι ως ενέργεια παραγκωνισμού του και δημοσίως απέρριψε τη σύμπραξη. Από τότε οι δύο οργανώσεις αντιμάχονται για τον έλεγχο των περιοχών τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Στη Συρία το αντιστασιακό μέτωπο ζήτησε επίσημα βοήθεια από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της εν λόγω οργάνωσης. Για την ακρίβεια, η δύναμη που διαθέτει η οργάνωση στη Συρία είναι κατά πολύ μικρότερη από εκείνη που δρα στο Ιράκ και που για αρκετούς λόγους έχει γιγαντωθεί τα δύο τελευταία χρόνια.

Βόρειο Ιράκ και τζιχαντιστές
Στο Ιράκ, όποιες ισλαμικές οργανώσεις απέκτησαν πλήθος μαχητών και δύναμη το πέτυχαν χάρη στον έλεγχο μιας πόλης. Ο λόγος για τη Μοσούλη, η οποία αποτελεί και την πόλη υποδοχής από το βόρειο Ιράκ των ξένων μαχητών που εντάσσονται στις ομάδες του Ιερού Πολέμου (Τζιχάντ). Καθ’ όλη τη διάρκεια της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, οι ντόπιες δυνάμεις ενισχύονταν με εναέρια μέσα για να ελέγξουν τα γύρω χωριά και την ευρύτερη περιοχή.

Από τον Δεκέμβριο του 2011, οπότε και οι Αμερικανοί αποχώρησαν, οι περίπου δέκα χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή ταμπουρώθηκαν στη Μοσούλη, αφήνοντας έδαφος στις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις να δρουν ανενόχλητες. Αποτέλεσμα, ο έλεγχος των περιφερειακών πόλεων και χωριών από το Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και την Εγγύς Ανατολή, το οποίο και γιγαντώθηκε ακριβώς επειδή κατάφερε να είναι η οργάνωση που έλεγξε το σημείο υποδοχής των ξένων μαχητών που έρχονταν να πολεμήσουν στο Ιράκ.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που στάθμευαν στη Μοσούλη δεν σχετίζονται στο ελάχιστο με τις ειδικές δυνάμεις του Ιράκ. Πρόκειται για σώμα που απαρτίζεται από σουνίτες, Κούρδους και ελάχιστους σιίτες. Για σχεδόν μια δεκαετία πολεμούν τζιχαντιστές στην περιοχή και καθημερινά έχουν τεράστιες απώλειες σε βομβιστικές επιθέσεις στη διάρκεια των περιπολιών τους ή ακόμη κι όταν βρίσκονται εντός των στρατοπέδων τους.

Ο εξοπλισμός τους δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν την τακτική ανταρτοπολέμου που έχουν υιοθετήσει οι τζιχαντιστές και βεβαίως η αυτοπεποίθησή τους δεν χαρακτηρίζει αξιόμαχες μονάδες. Αυτό βεβαίως οφείλεται και στις αντιξοότητες και την εγκατάληψή τους από τη Βαγδάτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι εξοπλίζει με τα πλέον εξελιγμένα ατομικά όπλα τις ειδικές δυνάμεις του στρατού που αποτελούνται από σιίτες και έχει αναπτύξει στην περιφέρεια και το κέντρο της Βαγδάτης, αλλά στέλνει δίχως τα βασικά κουρασμένους Κούρδους και σουνίτες στρατιώτες να επιχειρήσουν στο σουνιτικό τόξο που βρίσκεται στο επίκεντρο της δίνης.

Εγκατέλειψαν στρατόπεδα και βάσεις δίχως καμία αντίσταση
Έτσι εξηγείται λοιπόν και το γεγονός της εγκατάλειψης των στρατοπέδων τους στη Μοσούλη την προηγούμενη εβδομάδα, από το σύνολο των 10.000 στρατιωτών, οι οποίοι πέταξαν τις στολές τους κι έφυγαν με τα πόδια για να επιστρέψουν στις πόλεις τους. Το ίδιο συνέβη και στο Κιρκούκ και μερικώς στο Τικρίτ. Στην περίπτωση της Μοσούλης, οι επιτιθέμενοι ήταν μόλις 1.000 με 1.300 άτομα.

Στην πραγματικότητα, οι αμυνόμενοι παραδόθηκαν στη φήμη μιας μεγάλης επίθεσης και μάλιστα αμαχητί. Η ταχύτητα με την οποία οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και την Εγγύς Ανατολή κατέλαβαν τις πόλεις αυτές, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ντιγιάλα, οφείλεται στον πανικό εξαντλημένων από τον πόλεμο στρατιωτών και όχι τόσο στην επιχειρησιακή δυνατότητα των επιτιθεμένων. Το Κιρκούκ και οι περιοχές των Κούρδων δεν έπεσαν χάρη στην άμεση αντίδραση των Πεσμεργκά, οι οποίοι στελέχωσαν μέσα σε δύο ώρες τα στρατόπεδα που εγκαταλείφθηκαν και εκεί.

Επίσης η αποτυχία εκτίμησης και πρόβλεψης των επιχειρησιακών δράσεων της οργάνωσης σχετίζεται με το γεγονός ότι όλες οι ξένες μυστικές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο προσεγγίζουν και αναλύουν τις οργανώσεις αυτού του τύπου με βάση την ιδεολογική τους ταύτιση ή την απόκλιση από το Κοράνι και την Τζιχάντ, ωστόσο δεν τους αποδίδουν καμία ορθολογική δυνατότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης επιχειρήσεων όπως αυτές που διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα. Για μία ακόμη φορά οι μυστικές υπηρεσίες και οι εκτιμητές τους απέτυχαν στην ανάγνωση των δεδομένων.

Οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες και οι πιθανότητες επικράτησής τους
Αντιθέτως, η ηγεσία των επιτιθέμενων εκμεταλλεύτηκε μια όχι και τόσο ορατή, αλλά υπαρκτή ευκαιρία: την έλλειψη κεντρικής ηγεσίας, αφού οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Βαγδάτη είχαν επί της ουσίας αποδιοργανώσει πλήρως τις δομές των αρχών ασφαλείας.

Πλέον οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για το Ιράκ επιχειρούν να δημιουργήσουν μια ζώνη ελέγχου από τη Μοσούλη μέχρι το Τικρίτ, ώστε από εκεί να εντείνουν τις επιθέσεις τους στη Βαγδάτη για την επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι το σουνιτικό ισλαμικό χαλιφάτο.

Ασχέτως των επιθυμιών και των επιτυχιών τους, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθούν οι πραγματικές τους δυνατότητες. Δεν διαθέτουν ούτε τον οπλισμό για κάτι περισσότερο από ανταρτοπόλεμο ούτε τόσα στρατηγικά μυαλά για να επιβληθούν στο πεδίο. Ωστόσο, αν δεν υπάρξουν λεπτοί χειρισμοί από πλευράς Βαγδάτης, και κυρίως της σιιτικής ηγεσίας του Νούρι Αλ Μαλίκι, τότε ίσως η απώλεια ελέγχου να επέλθει από άλλους παράγοντες.

Ο ρόλος των ξένων χωρών
Στην προσπάθεια για την ανακατάληψη των απολεσθέντων περιοχών, η κεντρική ηγεσία αποδέχθηκε τη βοήθεια της Τεχεράνης. Δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης πέρασαν στο Ιράκ κι από κοινού με δυνάμεις του πεζικού επιχείρησαν αρχικά στην περιφέρεια της Μοσούλης, από την οποία οι τζιχαντιστές, ύστερα από ελάχιστη αντίσταση, τράπηκαν σε φυγή.

Στη Μοσούλη, ο σουνιτικός πληθυσμός δεν συμπαθεί τους ακραίους ισλαμιστές. Όταν όμως βλέπεις Ιρανούς στρατιώτες να απελευθερώνουν την πόλη σου, αυτό δεν δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας, αλλά αντίθετα οξύνει τις αντιθέσεις και προβληματίζει.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως δεν θα συνδράμουν με εμπλοκή τους στον πόλεμο του Ιράκ. Ο Ομπάμα δήλωσε πως θα αποστείλει όπλα και ελικόπτερα για να ενισχύσει τις ντόπιες δυνάμεις, αλλά μέχρι εκεί.

Η Βαγδάτη δεν απειλείται ούτε αναμένεται να απειληθεί, αφού μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν έχουν αναπτυχθεί μαζί με ειδικές δυνάμεις του Ιράκ γύρω και μέσα στην πόλη.

Προσωπική εκτίμηση για τη μελλοντική δράση της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους για το Ιράκ είναι ότι θα επιχειρήσουν να ελέγξουν τις επαρχίες Ανμπάρ, Νινάουα και Σαλάχ Εντίν. Έτσι θα διασφαλίσουν το δυτικό τμήμα του Ιράκ, που συνορεύει με την Ανατολική Συρία, την οποία και ελέγχουν και στην οποία δύσκολα θα επιχειρήσουν εναντίον τους σιιτικές, κουρδικές δυνάμεις ή ο στρατός, μιας και δεν είναι περιοχές αμέσου στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Από εκεί κι έπειτα, αναλόγως των εξελίξεων στη Συρία, στο Κουρδικό, αλλά και από μια αναγκαία στροφή στην πολιτική της σιιτικής κεντρικής εξουσίας αναφορικά με τη διαχείριση του πληθυσμού του Ιράκ, θα εξαρτηθεί η επιβίωση των τζιχαντιστών στα διάφορα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής.





Share29Tweet18ΑποστολήΑποστολή
Προηγούμενο άρθρο

Μια εικόνα σε θλίβει…Θεία Λειτουργία σε άδειο ναό (ΦΩΤΟ)

Επόμενο άρθρο

Βγήκε από το κώμα ο Σουμάχερ! Εξιτήριο από το νοσοκομείο

Σχετικά Άρθρα

Το σύνδρομο του Λαζάρου: Επανήλθε στη ζωή 78χρονος μισή ώρα αφότου οι γιατροί διαπίστωσαν επίσημα τον θάνατό του

από Newsroom
23/07/2025 | 15:30

Απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στην Ταρκουίνια της Ιταλίας, όταν ένας άνδρας 78 ετών, «αναστήθηκε» λίγο αφότου διαπιστώθηκε επίσημα ο θάνατός του....

4 λόγοι που το νέο βίντεο Τραμπ με “σύλληψη Ομπάμα” εξοργίζει διεθνώς – Fake AI και θεσμική εκτροπή

από Γιάννης Παπανικολάου
21/07/2025 | 19:30

ΤΡΑΜΠ: Σε ένα από τα πιο προβληματικά επεισόδια της πολιτικής του πορείας, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε βίντεο στο Truth Social που...

Προκαλεί ο Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: Συμφιλιωθείτε με την κατάσταση στο πεδίο – Υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο

από Newsroom
21/07/2025 | 14:30

«Ότι η αδικία, που έχουν υποστεί οι Τουκοκύπριοι εδώ και δεκαετίες πρέπει τώρα να σταματήσει», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ρετζεπ...

 

Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

Επικαιρότητα ΕΔΩ

Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα – Όλες οι γιορτές

Όλες οι προσευχές : Προσευχή

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  στο Google News

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr

Γίνε Μέλος της Ομάδας μας

  • 149.6k Fans
  • 7.4k Followers
  • 137k Subscribers
  • 2k Subscribers

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Συνεντεύξεις - άρθρα

Ιεραρχία 2025: Εκλογές Βοηθών Επισκόπων, νέα πρόσωπα και κρίσιμες αποφάσεις για τη Δρυϊνούπολη – Η πλήρης ατζέντα της Συνόδου

από Γιώργος Θεοχάρης
22 Ιουλίου, 2025

ΙΕΡΑΡΧΙΑ: Από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας...

Περισσότερα

22 Ιουλίου – Γιορτή σήμερα: Αγία Μαρία η Μαγδαληνή η Μυροφόρος και Ισαπόστολος

22 Ιουλίου, 2025

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους «σπάει τη σιωπή» για την επίσκεψη Μητσοτάκη – Ποια ζητήματα τέθηκαν ευθέως

22 Ιουλίου, 2025

Σιωπηλή δοκιμασία για τον Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο – Στην Εντατική με σοβαρή επιδείνωση της υγείας του

23 Ιουλίου, 2025

23 Ιουλίου – Γιορτή σήμερα: Οσία Πελαγία η Τηνία

23 Ιουλίου, 2025

Κλειστές Εκκλησίες και το Θαύμα της Θεοτόκου – Μια αληθινή ιστορία

22 Ιουλίου, 2025

Αγία Μαρία η Μαγδαληνή: Η γυναίκα που πρώτα αντίκρισε την Ανάσταση και τα θαύματα της– Μίνι αφιέρωμα από το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 

22 Ιουλίου, 2025

ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ

3 Μαΐου, 2010

Προσευχή στην Παναγία Γιάτρισσα εις πάσαν ασθένεια- ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ!

2 Ιουλίου, 2020

Άγιοι Ανάργυροι: Η Θαυματουργή Προσευχή υπέρ υγείας των Αγίων Αναργύρων

1 Νοεμβρίου, 2024

Δημοφιλείς Κατηγορίες

  • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • Προσευχές
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • θΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δημοφιλείς Κατηγορίες

  • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • Προσευχές
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • θΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πρόσφατα άρθρα

  • Εκδημία του Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Ζορμπαλά της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας
  • Η Εορτή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στην Άνω Σέτα
  • Θεία Λειτουργία στα ερείπια του ναού του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του όρους Αραχναίου
  • «Αύτη η πίστις των Πατέρων» στην κατασκήνωση της Μητρόπολης Γρεβενών
  • Με 2,1 δισ. δηνάρια η Σερβία στηρίζει τη Μονή Χιλανδαρίου – Νέες εργασίες έως το 2026 και σεισμική πρόκληση στο Άγιο Όρος
  • Το σύνδρομο του Λαζάρου: Επανήλθε στη ζωή 78χρονος μισή ώρα αφότου οι γιατροί διαπίστωσαν επίσημα τον θάνατό του
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης – Πνευματικά Δικαιώματα

© 2020 vimaorthodoxias.gr - Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528
Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας .

  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

© 2020 vimaorthodoxias.gr - Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528
Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας .

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Translate »

Add New Playlist