«Πρώτος κομμουνιστής στον πλανήτη ο Χριστός», λέει το ρωσικό Κουμμουνιστικό κόμμα – Έντονες αντιδράσεις

Αντιδράσεις ανάμεσα στους πιστούς της Ρωσίας προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας, ότι ο ήταν «ο πρώτος κομμουνιστής στον πλανήτη».

Του Κώστα Ονισένκο

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου που θα αναδείξουν τη σύνθεση του Ρωσικού Κοινοβουλίου, πολλοί Ρώσοι πολιτικοί καταφεύγουν σε κάθε είδους ρητορική και τέχνασμα προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του εκλογικού σώματος.

Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωση σε συνέντευξή του ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν «ο πρώτος κομμουνιστής στον πλανήτη».

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Βάλτε την Επί του Όρους Ομιλία του Ιησού πλάι-πλάι με τον Ηθικό Κώδικα Οικοδόμησης Κομμουνισμού», προσθέτοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες, με στόχο να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους από την «δεξαμενή» της Εκκλησίας.

Οι δηλώσεις του Ρώσου πολιτικού προκάλεσαν αμέσως την αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία απάντησε δια μέσου του αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος για τις σχέσεις με την κοινωνία και τα ΜΜΕ Βάχτανγκ Κιπσίντζε.

Ο συγκεκριμένος δήλωσε ότι «δεν θεωρούμε σωστό και εύστοχο να συγκρίνουμε τον Θεό με οποιαδήποτε πολιτική και οικονομική διδασκαλία, συμπεριλαμβανομένου του κομμουνισμού. Ωστόσο, σας υπενθυμίζουμε ότι οι πόρτες των ορθοδόξων εκκλησιών παραμένουν ανοιχτές για πιστούς από όλα τα ρωσικά κόμματα».

Βεβαίως εκείνο που επεσήμαναν -και πολύ σωστά- αρκετοί πιστοί είναι πως εκτός από τα δογματικά ζητήματα που προκύπτουν από τέτοια δήλωση, πρέπει να σημειωθεί πως οι κομμουνιστές στην ΕΣΣΔ, ως συνεχιστής των οποίων εμφανίζεται ο Ζιουγκάνοφ, είναι εκείνοι που πολέμησαν λυσσαλέα τη θρησκεία, γκρέμισαν ναούς, έκαιγαν εικόνες και βιβλία θεολογίας, εκτελούσαν και εξόριζαν ιερείς. Οπότε μάλλον η δήλωση του μπορεί να χαρακτηριστεί ως ατυχής και ανιστόρητη.

orthodoxtimes.gr