Πατριαρχείο Μόσχας για την Μονή της Χώρας: Θλιβερό και επώδυνο – Αιχμές για Βαρθολομαίο

Την αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας προκάλεσε η απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OpenTV στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός.

«Είναι επώδυνο και εξαιρετικά θλιβερό να βλέπουμε από την τουρκική ηγεσία την περιφρόνηση προς την παγκόσμια κληρονομιά» – ανέφερε ο Αναπληρωτής Προέδρος του ΤΕΕΣ Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ.

«Βυθίζονται στο σκοτάδι τα τελευταία υλικά ίχνη ενός μέγιστου κάποτε πολιτισμού τις πνευματικές και πολιτιστικές αξίες του οποίου, από την Εκκλησία Μητέρα της Κωνσταντινούπολης, έκανε αποδεκτά ως κληρονομιά της και η ρωσική Ορθοδοξία» – τονίσε σε άλλο σημείο ο π. Νικόλαος.

Επίσης ο Πρωθιερεάς Νικόλαος Μπαλασώφ αναφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υπογραμμίζοντας πως: «έχει προκαλέσει διχασμό στην Ορθοδοξία καθώς επέλεξε να είναι όχι πρώτος μεταξύ ίσων στην οικογένεια των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά αρχηγός ενεργειών σχισμάτων και διχασμού στην ενότητα της παγκόσμιας Ορθόδοξης κοινότητας».

opentv.gr