ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Ο Ζελένσκι θέτει ως προϋπόθεση την εκεχειρία-Με φόντο τη νέα διπλωματική κινητικότητα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στην πρόταση της Μόσχας για απευθείας συνομιλίες, επιμένοντας στην ανάγκη πρώτα να εφαρμοστεί μια «πλήρης, διαρκής και αξιόπιστη εκεχειρία».
Του Γιάννη Παπανικολάου
Σε ανάρτησή του στο Χ, τόνισε πως «η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει τώρα», προτρέποντας τη Ρωσία να αποδείξει την ειλικρίνειά της με πράξεις και όχι δηλώσεις.
Η στάση του Ουκρανού προέδρου έρχεται ως απάντηση στη δημόσια πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για επανέναρξη άμεσων συνομιλιών, με τόπο διεξαγωγής την Κωνσταντινούπολη και ημερομηνία την Πέμπτη, 15 Μαΐου.
Η Μόσχα προτείνει συνομιλίες με «βάση την πραγματικότητα του πεδίου»
Το Κρεμλίνο, διά του συμβούλου του Προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε νέα διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση στο πεδίο των μαχών. Δηλαδή, η Μόσχα προβάλλει το δόγμα του τετελεσμένου εδάφους, επαναφέροντας και τις ρωσικές ερμηνείες της διακοπής των συνομιλιών του 2022.
«Ο Πρόεδρος θα ορίσει την αντιπροσωπεία και θα ανακοινώσουμε σύντομα τα ονόματα», δήλωσε ο Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία θεωρεί πλέον το πλαίσιο των συνομιλιών εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν.
It is a positive sign that the Russians have finally begun to consider ending the war. The entire world has been waiting for this for a very long time. And the very first step in truly ending any war is a ceasefire.
There is no point in continuing the killing even for a single…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 11, 2025
Η ρελάνς Πούτιν και οι τελεσιγραφικές πιέσεις της Δύσης
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με έκτακτο μεταμεσονύκτιο διάγγελμα στις 2:00 π.μ. ώρα Μόσχας, δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις και επέρριψε την ευθύνη για τη διακοπή του διαλόγου στην Ουκρανία. Η κίνησή του αυτή ήρθε λίγες ώρες αφότου Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησαν άμεση εκεχειρία από τη Δευτέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ανοχή της Δύσης εξαντλείται.
Η επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν, η οποία αναμένεται τις επόμενες ώρες, προσδίδει επιπλέον βαρύτητα στην πρωτοβουλία της Τουρκίας να λειτουργήσει ξανά ως διπλωματική γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είχε συμβεί και το 2022.
Αντιδράσεις: Τραμπ μιλά για “νέα εποχή”, Μακρόν παραμένει επιφυλακτικός
Ο Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Truth Social, έκανε λόγο για «δυνητικά σπουδαία ημέρα» και δήλωσε πως «θα συνεχίσει να εργάζεται με τις δύο πλευρές για μια νέα, ειρηνική εποχή». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επιχείρησε για άλλη μια φορά να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής, επαναφέροντας το αφήγημα του “ειρηνοποιού” στον προεκλογικό του λόγο.
Από την άλλη, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως «η πρόταση Πούτιν είναι μια πρώτη κίνηση, αλλά δεν αρκεί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. θα κινηθεί ενιαία, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις για την αξιοπιστία της ρωσικής πλευράς.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η γαλλική προεδρία ζήτησε διασφάλιση ότι οι συνομιλίες δεν θα λειτουργήσουν ως εργαλείο ανασύνταξης των ρωσικών δυνάμεων, χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Ρωσικές αιτιάσεις για παραβίαση προηγούμενων εκεχειριών
Ο Πούτιν, στο διάγγελμά του, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία έχει επανειλημμένα παραβιάσει συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, αναφέροντας τη μη τήρηση μιας 30ήμερης παύσης πυρών κατά υποδομών και τις επιθέσεις στη διάρκεια της πρόσφατης τριήμερης εκεχειρίας του Μαΐου. Η Μόσχα κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για προσπάθεια επίθεσης, η οποία, κατά τον ρωσικό στρατό, απωθήθηκε με βαριές απώλειες για το Κίεβο.
Το ρωσικό αφήγημα περί παραβιάσεων προκαλεί επιπλέον σύγχυση για το αν πράγματι η Μόσχα είναι έτοιμη να τηρήσει μια ειλικρινή και σταθερή εκεχειρία.
Η Κωνσταντινούπολη ως διπλωματικός κόμβος
Η επιλογή της Τουρκίας ως τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών δεν είναι τυχαία. Η Άγκυρα, διατηρώντας στρατηγικές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, επιδιώκει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ως εγγυήτρια δύναμη ειρήνης. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εκφράσει την προθυμία του να προσφέρει κάθε δυνατή διευκόλυνση, ενώ στο παρασκήνιο οι υπηρεσίες της Τουρκίας συνεργάζονται με ευρωπαϊκές αποστολές για τα διαδικαστικά.
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τη Συμμαχία για το περιεχόμενο της ρωσικής πρότασης.
Ο πραγματικός πυρήνας της διπλωματίας: Η εκεχειρία ή οι όροι της ειρήνης;
Η βασική διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να είναι ο χρονισμός της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Ουκρανία ζητά πρώτα την έμπρακτη απόδειξη εκεχειρίας για να συζητήσει. Η Ρωσία επιμένει να συζητήσει πριν την παύση των συγκρούσεων, με βάση τα νέα εδαφικά δεδομένα. Η ασυμφωνία αυτή καθιστά τις προσεχείς ημέρες καθοριστικές.
Όπως σημειώνουν αναλυτές από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, «οι διαπραγματεύσεις της Πέμπτης ίσως δεν οδηγήσουν σε ειρήνη, αλλά σίγουρα θα είναι το πρώτο χειροπιαστό τεστ για τις πραγματικές προθέσεις των εμπλεκομένων». Οι επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών θα καθορίσουν εάν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος ή απλώς μια ακόμη διπλωματική ψευδαίσθηση.