Αμερικής Ελπιδοφόρος: Το διεισδυτικό όραμα και η ικανότητα επιλογής των καλύτερων συνεργατών

Καταπληκτική είναι πραγματικά η εξέλιξη του αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Παπαζαφειρόπουλου μέσα σε δύο μήνες.

O Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με όραμα διεισδυτικό και ικανότητα επιλογής των καλύτερων συνεργατών εκτίμησε την «ευδόκιμη» διακονία του στην προϊσταμενία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου και τον προσέλαβε αμέσως στην Αρχιεπισκοπή αναδεικνύοντας τον πρωτοσύγκελό του, τουτέστιν «αντ’ αυτού». Ετσι μπράβο!

Ο π. Νεκτάριος, ο οποίος στην παραδοσιακή Αστόρια φορούσε παντού και πάντοτε το εσώρασό του ή αλλιώς αντερί, έφερε μικρό επιστήθιο σταυρό και φυσικά είχε μακριά κόμη κρεμάμενη όπισθεν της κεφαλής του, αίφνης έβγαλε το ράσο και φόρεσε κουστούμι με κολάρο, περιέκοψε τον πώγωνα, κοινώς τα γένια του και έκοψε ολοσχερώς την κόμη. Αφερίμ αφέντ’μ που λένε και οι Τούρκοι.

Ισως όμως θα έπρεπε αντί του κολάρου να φορέσει κουστούμι με γραβάτα αφού είναι κι αυτός αρχιμανδρίτης κατά το πρότυπο της φορεσιάς και της κορμοστασιάς ετέρου τινός συμβουλάτορα του μεγάλου αρχιερέως. Θεέ και Κύριε! Το επόμενο βήμα είναι να αντικαταστήσουν τη γραβάτα με προπέλα κοινώς παπιγιόν.

Ομως η εξέλιξη του π. Νεκταρίου δεν σταματά εδώ, αλλά στην ραγδαία μαθητεία της ελληνικής γλώσσας. Με κατέπληξε η πρόοδός του στον χειρισμό της ελληνικής γλώσσας και γραφίδας όπως διάβασα στην επιστολή του για τον εκδιωγμό του αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Κανταράκια, στην οποία του έγραψε:

«Πανοσιολογιώτατε, Διαπιστωθέντος εκ της εξετάσεως του παρ’ ημίν τηρουμένου φακέλλου της υμετέρας Πανοσιολογιότητος ότι η εκ της Ι. Μητροπόλεως Διδυμοτείχου απόσπασις αυτής εις την καθ’ ημάς Ι. Αρχιεπισκοπήν έχει λήξει ήδη προ τετραετίας, παρακαλείσθε όπως επιστρέψητε εις τα εν Ελλάδι εκκλησιαστικά σας καθήκοντα, παραδίδοντες αμέσως τας ενταύθα ευθύνας σας εις τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτην κ. Χριστοφόρον Οικονομίδην, Πρωτοσύγκελλον της Ι. Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

Μετ’ ευχών εν Κυρίω, Αρχιμ. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος».

Του Θεοδώρου Καλμούκου/ekirikas.com