Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι η ρωσική κοινωνία πρέπει να ενωθεί και να κινητοποιηθεί, “όχι όμως για πολέμους και κάποιες συγκρούσεις “, όχι για την αντιπαράθεση με κάποιον, “αλλά για μια σκληρή εργασία για τη Ρωσία και προς τη Ρωσία “.
Ο Πρόεδρος θεωρεί σημαντικό να ενισχύουμε την ενότητα της ρωσικής κοινωνίας και πολλά στο ζήτημα αυτό, κατά τη γνώμη τους, εξαρτώνται από τους βουλευτές. Τη δήλωση αυτή ο Πρόεδρος του ρωσικού κράτους έχει κάνει στη Γιάλτα, μιλώντας στους Ρώσους βουλευτές.
Επίσης ο επικεφαλής του κράτους υπογράμμισε ότι τη Ρωσία η οποία βασίζεται στις παραδοσιακές αξίες στηρίζουν, μεταξύ άλλων, και οι κάτοικοι άλλων κρατών, ακόμα και των δυτικών, όπου οι αξίες αυτές «επίμονα καταστρέφονται» προς όφελος της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας.
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές κυρώσεις δεν είναι απλώς απαντητικά μέτρα, αλλά και ένας τρόπος να στηρίξουν τους Ρώσους παραγωγούς και να ανοίξει η αγορά για νέους συνεργάτες.
Υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις για τις ρωσικές κυρώσεις λήφθησαν σχετικά με τις χώρες οι οποίες νωρίτερα εισήγαγαν ενάντια στη ρωσική Ομοσπονδία “εντελώς αβάσιμες και άνομες κυρώσεις “.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από της εξωτερική πολιτική και οικονομική συγκυρία “το πιο βασικό για μας τώρα είναι οι εσωτερικές μας υποθέσεις, οι στόχοι και τα ζητήματα τα οποία μας θέτει ο λαός της Ρωσίας, οι πολίτες της Ρωσίας “.
Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι οι αρχές πρέπει να συγκεντρωθούν στην επίλυση εθνικών προβλημάτων. “Το μέλλον μας είναι μόνο στα χέρια μας “, είναι πεπεισμένος ο Πούτιν. Για το λόγο αυτό θεωρεί σημαντικό να εξασφαλιστεί μια υψηλή ποιότητα της κρατικής διακυβέρνησης “και, το πιο βασικό, η υψηλή ποιότητα της ζωής των πολιτών της Ρωσίας “.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι η Κριμαία μπορεί να παίξει έναν ενωτικό ρόλο για τη Ρωσία.
“Θεωρώ ότι η Κριμαία μπορεί να είναι και σήμερα μια εθνική μεζούρα, μπορεί και σήμερα να παίξει το μοναδικό ενωτικό ρόλο για τη Ρωσία, αφού γίνει κάποιου είδους ιστορική, πνευματική πηγή, άλλη μία γραμμή συμφιλίωσης τόσο των «κόκκινων», όσο και των «άσπρων» (αντιμαχόμενες πλευρές στον Εμφύλιο του 1919-1922 – σ.τ.μ.) “, δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η Κριμαϊκή χερσόνησος θυμάται και τους θριάμβους, και τη τραγωδία της αδελφοκτονίας στον Εμφύλιο πόλεμο της αρχής του 20ου αιώνα. Όπως είπε, στην ίδια την Κριμαία στο Περεκόπ οι μεν Ρώσοι σκότωναν τους δε Ρώσους ανθρώπους.
Ο επικεφαλής του κράτους υπογράμμισε ότι η Κριμαία θα μπορέσει να βοηθήσει στην ίαση του τραύματος που υπέστη ο ρωσικός λαός λόγω του διχασμού του 20ου αιώνα, καθώς και να αποκατασταθεί ο δεσμός των χρόνων και των εποχών και της ιστορικής πορείας της Ρωσίας. Ο Πούτιν κάλεσε του βουλευτές, τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, των θρησκευτικών οργανισμών και των πολιτιστικών οργανισμών να σκεφτούν πώς να υλοποιήσουν τον στόχο αυτό.
Όπως είπε ο Πρόεδρος, η Ρωσία δεν σκοπεύει να χτίζει φράχτες για να απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο επικεφαλής του κράτους επισήμανε ότι η επιτυχής ανάπτυξη της χώρας πρέπει να βασίζεται στα εσωτερικά αποθέματα και είναι εφικτή η ενέργεια αυτή, μεταξύ άλλων, με δημιουργία πρόσθετων κίνητρων για τη βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη.
“Πρέπει ήρεμα, αξιόλογα και αποτελεσματικά να διαμορφώνουμε τη χώρα μας, χωρίς να απομονωνόμαστε από τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς να διακόπτουμε τις σχέσεις μας με τους συνεργάτες μας, αλλά και μην αφήνοντας τους άλλους να μας συμπεριφέρονται υποτιμητικά ή ως μέντορες “, είπε ο Πρόεδρος.