Χριστουγεννιάτικη παρέλαση στη Δαμασκό (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


του Γιώργου Θεοχάρη

Παρά τον συνεχιζόμενο σφοδρό εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, οι χριστιανοί γιορτάζουν με μεγάλη λαμπρότητα τα Χριστούγεννα.

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παρελάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.

Την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, στην Δαμασκό, τα προάστεια της οποίας συχνά πλήττονται από τρομοκρατικές επιθέσεις, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη παρέλαση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η χριστουγεννιάτικη παρέλαση ξεκίνησε από την πλατεία Al-Sabaa Bahrat προς τις οδούς al-Hamra και Al-Sha’lan στην πόλη της Δαμασκού.
400 εθελοντές, ντυμένοι με αγιοβασιλιάτικες ενδυμασίες, μοίρασαν δώρα στα παιδιά και στους περαστικούς, με τη συνοδεία χριστουγεννιάτικων τραγουδιών και ύμνων.
Στην παρέλαση συμμετείχαν και πολλοί μουσουλμάνοι και μουσουλμάνες σουνίτισσες, που διακρίνονται στις φωτογραφίες από τις άσπρες μαντήλες που φορούν.

Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί της Συρίας ανέρχονται σε περίπου 600.000.
Σήμερα πολλοί έχουν μεταναστεύσει από τις περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος, όπως το Χαλέπι ή έχουν επικρατήσει οι τζιχαντιστές, προς ασφαλέστερες περιοχές, κυρίως στην περίφημη Κοιλάδα των Χριστιανών (Wadi al-Nasara), όπου είναι συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των ορθόδοξων χριστιανών.

Υπολογίζεται ότι εκεί ζουν σήμερα πάνω από 200.000 χριστιανοί, οι οποίοι αποτελούν και τα πλέον φιλειρηνικά και προοδευτικά στοιχεία της Συρίας.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χριστιανοί λόγω του πολέμου, εκτός φυσικά από τις τραγικές ανθρώπινες απώλειες, είναι η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και η αύξηση στις τιμές των τροφίμων, οι συνεχείς διακοπές ρεύματος και η έλλειψη πετρελαίου.

Παρόλα αυτά δεν χάνουν την πίστη και την ελπίδα τους ότι ο πόλεμος θα τελειώσει και θα επανέλθει η ειρηνική κατάσταση στην πατρίδα τους, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κοιτίδες του χριστιανισμού.
Σε ένα προάστειο της Δαμασκού εμφανίστηκε ο Χριστός στον απόστολο Παύλο, για να ξεκινήσει λίγο αργότερα το μεγάλο ιεραποστολικό έργο του, στο οποίο οφείλει και η Ελλάδα την χριστιανική της ταυτότητα.

Ωστόσο μέχρι τώρα ούτε η Ελλάδα ούτε η Εκκλησία της έχουν αναλάβει κάποια σοβαρή συλλογική πρωτοβουλία, για να βοηθήσουν τους χριστιανούς της Συρίας, που δοκιμάζονται σκληρά.

3012syr (1).jpg
3012syr (2).jpg
3012syr (3).jpg
3012syr (4).jpg
3012syr (5).jpg
3012syr (6).jpg
3012syr (7).jpg
3012syr (8).jpg
3012syr (9).jpg
3012syr (10).jpg
3012syr (11).jpg


Ετικέτες