Το «Σταυρωμένο Μοναστήρι» (ΦΩΤΟ)

Loading...


 του Θωμά Αναστασιάδη

     H πιο ιερή τοποθεσία των Ορθόδοξων Χριστιανών στην Πολωνία, είναι το λεγόμενο «Άγιον Όρος Grabarka» , (Święta Góra Grabarka στα Πολωνέζικα ), κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία.

Πρόκειται για την γυναικεία Ι.Μ.Αγίας Μάρθας και Μαρίας. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Μοναστηριού είναι οι χιλιάδες των σταυρών που περιβάλλουν το ναό και όλους τους άλλους χώρους. Οι σταυροί, σύμφωνα με τοπικό έθιμο, μεταφέρθηκαν εκεί σταδιακά από τους προσκυνητές. Υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 άνθρωποι, μεταβαίνουν για προσκύνημα, ιδιαίτερα στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (6 Αυγούστου), μεταφέροντας, πολλοί με τα πόδια, ο καθένας τον ξύλινο σταυρό του. Αυτό το έθιμο γίνεται από το 1717, όταν ο Αϊ-Σωτήρας έσωσε τους κατοίκους της γύρω περιοχής από επιδημία
χολέρας.
 

  Η ιστορία του Όρους Γκραμπάρκα αρχίζει το 13ο αιώνα μ.Χ., όταν, κατά την εισβολή των Τατάρων, μια εικόνα του Ιησού Χριστού από την εκκλησία γειτονικού χωριού, μεταφέρθηκε στα δάση του βουνού για να κρυφτεί και να σωθεί από τη λεηλασία και την καταστροφή.

πηγή: Orthodox Church of Poland
                   website of The Holy Mount Grabarka

http://www.intopoland.com/what-to-see/hidden-gems/holy-mount-of-grabarka.html

 

 

 

 

 

 

 Ετικέτες