Τζιχαντιστές: «Πολεμική» σύσκεψη υπό τον Ομπάμα στο Πεντάγωνο

Loading...


Νέα ένταση ΗΠΑ-Τουρκίας

Οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν την δημιουργία ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, όπως ζητά η Άγκυρα – Δεν αρκούν οι βομβαρδισμοί για να σωθεί το Κομπάνι, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου

Σύσκεψη στο Πεντάγωνο υπό τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιείται απόψε ώστε να εξεταστεί η στάση των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. 

Στη σύσκεψη που ξεκίνησε στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, θα συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και οι στρατηγοί του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατηγοί αναμένεται να ζητήσουν από τον πρόεδρο Ομπάμα αλλαγή τακτικής και σκλήρυνση της στάσης, αφού παραδέχονται ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που γίνονται έως τώρα δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Αντίθετα, ο αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να είναι υπέρ της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή. Η τελευταία σκέψη, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, για να αιτιολογηθεί πιθανή αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ είναι να χρησιμποιηθεί το επιχείρημα ότι απαιτείται να βελτιωθεί η φύλαξη των αμερικανικών εγκαταστάσεων και η φρούρηση επιχειρήσεων αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Η σύσκεψη γίνεται στην επέτειο δύο μηνών από την έναρξη των βομβαρδισμών κατά θέσεων του ΙΚ, στις 8 Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, την οποία επιθυμεί η Άγκυρα, δεν είναι μία από τις στρατιωτικές επιλογές που εξετάζονται, αν και είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση με την Τουρκία.
«Δεν είναι ένα νέο ζήτημα» δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισημαίνοντας ότι εδώ και καιρό αυτό αποτελεί αίτημα της Τουρκίας.

«Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μια στρατιωτική επιλογή που εξετάζουμε. Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι είναι ένα θέμα συνεχιζόμενων συζητήσεων», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Εξάλλου ο αντιναύαρχος σημείωσε ότι τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ δεν θα αρκέσουν για να σώσουν την πόλη Κομπάνι, την οποία πολιορκούν οι τζιχαντιστές.

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Πλήθος δημοσιευμάτων στον αμερικανικό τύπο επικρίνουν την στάση αναμονής που τηρεί η Τουρκία, καθώς ακόμα δεν έχει επέμβει ενεργά στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Η εφημερίδα New York Times σε εκτενές άρθρο με τίτλο «Η τουρκική αδράνεια κατά του ΙΚ ανησυχεί τις ΗΠΑ» αναφέρεται ξεκάθαρα στον προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις: «Ενώ ο τουρκικός στρατός παρακολουθούσε τις μάχες στο Κομπάνι πίσω από έναν φράχτη για κότες, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι η πόλη ήταν έτοιμη να πέσει και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους εάν οι ΗΠΑ δεν βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας κατά του Άσαντ. Αυτό έχει προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις του με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιθυμεί η Τουρκία να αναλάβει περισσότερη δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους και να αφήσει τον πόλεμο κατά του Άσαντ έξω από αυτό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. Ετικέτες