Στο Λευκό Οίκο έφτασε η υπόθεση της χριστιανής Σουδανής

Loading...


Σουδάν: Αλυσοδεμένη στη φυλακή κρατούν την έγκυο μέχρι να την εκτελέσουν

Αν αποδειχθεί πως είναι βιολογικά παιδιά του συζύγου της μπορούν να πάρουν αμερικανική υπηκοότητα και να γλιτώσουν από τη φυλακή τα παιδιά της Μέριαμ, είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Αμερικανός σύζυγος της Σουδανής που καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού για «αποστασία» θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ο πατέρας των παιδιών της ώστε να δοθεί σε αυτά η αμερικανική υπηκοότητα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Η Μέριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ισάγκ, 27 ετών, κόρη ενός μουσουλμάνου αλλά χριστιανή η ίδια, όπως και ο σύζυγός της, καταδικάστηκε σε θάνατο στις 15 Μαΐου με βάση τον ισλαμικό νόμο που εφαρμόζεται στο Σουδάν και απαγορεύει την αλλαγή του θρησκεύματος.

Η Ψάκι δήλωσε σήμερα ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ βοηθά τον σύζυγο της Μέριαμ, τον Ντάνιελ Ουάνι, ο οποίος είναι Αμερικανός υπήκοος αλλά κατάγεται από το Νότιο Σουδάν. «Είμαστε σε επαφή μαζί του από τον Ιούνιο του 2013 και ήμασταν σε τακτική επαφή μαζί του σε όλη αυτήν τη διαδικασία» πρόσθεσε.

Η Μέριαμ γέννησε την περασμένη εβδομάδα μια κόρη, στη φυλακή όπου κρατείται. Έχει ήδη ένα αγοράκι 20 μηνών που βρίσκεται επίσης στη φυλακή μαζί της.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να χορηγήσει την αμερικανική υπηκοότητα στα δύο παιδιά, εξήγησε η Ψάκι. «Για να δώσουμε την υπηκοότητα σε ένα παιδί που γεννήθηκε στο εξωτερικό θα πρέπει κυρίως να υπάρχει βιολογική σχέση μεταξύ του παιδιού και ενός Αμερικανού γονέα» είπε επικαλούμενη τη νομοθεσία για τη μετανάστευση και τη χορήγηση υπηκοότητας. «Το γενετικό τεστ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να επαληθεύσουμε τη βιολογική σχέση», πρόσθεσε.

Η Ψάκι αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι «ανησυχεί πολύ» για αυτήν την υπόθεση και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον Ουάνι.