Σκηνές Σαϊγκόν στην Βαγδάτη: Οι Αμερικανοί εκκενώνουν την πρεσβεία τους προ της προέλασης τoυ ISIL!

Loading...


Ενδεκα χρόνια και τρεις μήνες μετά την εισβολή και την κατοχή του Ιράκ, οι ΗΠΑ, εκκενώνουν εν μέρει την πρεσβεία τους και οχυρώνουν τα υπόλοιπα τμήματα που θα εμίνουν μόνο οι απαραίτητες ομάδας διπλωματών και πεζοναυτών για τους οποίους ήδη έχει καταρτιστεί σχέδιο συνολικής εκκένωσης της Βαγδάτης!

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν ενισχύσεις για την ασφάλεια της πρεσβείας τους στη Βαγδάτη, αλλά και θα προχωρήσουν και σε μεταφορά αριθμού του προσωπικού της πρεσβείας σε άλλες περιοχές σε μια προσπάθεια να μην εγκλωβιστούν από την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ» δήλωσε η Τζένιφερ Πσάκι, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεδομένης της αστάθειας και της βίας σε ορισμένα μέρη του Ιράκ, η πρεσβεία μας στη Βαγδάτη εξετάζει τη λήψη μέτρων ασφάλειας σε συνεννόηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θα προστεθούν ενισχύσεις στο προσωπικό ασφαλείας στη Βαγδάτη και άλλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν προσωρινά στα προξενεία στη Βασόρα και στο Ερμπίλ».

Στην πρεσβεία θα μείνει μόνο το απολύτως απαραίτητο προσωπικό και οι υπόλοιποι θα αναχωρήσουν.

Στο μεταξύ επιδρομή στη βορειοδυτική πόλη Ταλ Αφάρ πραγματοποίησαν ισλαμιστές αντάρτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, αρκετοί κάτοικοι της πόλης ανέφεραν πως αντάρτες από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε εξαπέλυσαν επίθεση και πήραν υπό τον έλεγχό τους την Ταλ Αφάρ, μετά από μάχες με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι «ανέλαβαν πρωτοβουλία» απέναντι στους τζιχαντιστές που επωφελήθηκαν, σύμφωνα με τον πρώην μεσολαβητή του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι, από την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας στη Συρία για να αποκτήσουν δύναμη και να καταλάβουν ιρακινά εδάφη.

Στο μεταξύ βομβιστής αυτοκτονίας σκόρπισε το θάνατο σε κεντρικό σημείο της Βαγδάτης, πραγματοποιώντας επίθεση κοντά στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ με τουλάχιστον εννέα νεκρούς.

Σύμφωνα αστυνομικές και ιατρικές πηγές που επικαλείται το Reuters, στην επίθεση νωρίς το απόγευμα της Κυριακής τραυματίστηκαν άλλα είκοσι άτομα.

Η επίθεση γίνεται στον απόηχο της ταχείας προέλασης της ISIL, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρό της και την ιρακινή πρωτεύουσα.

Νωρίτερα την Κυριακή, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν βορειοδυτικά της Βαγδάτης όταν οβίδες έπληξαν κέντρο στρατολόγησης εθελοντών για τη μάχη κατά της οργάνωσης.

Σύμφωνα επίσης με το γαλλικό πρακτορείο, τουλάχιστον έξι ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή των ιρακινών δυνάμεων εναντίον οχηματοπομπής των Κούρδων μαχητών πεσμέργκα, σε απόσταση 150 χιλιόμετρων από τη Βαγδάτη. Επρόκειτο περί λάθους, καθώς εκλήφθηκαν ως φάλαγγα ισλαμιστών.