Πόσο θα κόστιζε στην Ευρώπη το τέλος της Σένγκεν

Loading...


Τον τσουχτερό λογαριασμό της μόνιμης επιστροφής στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη υπολόγισε το επίσημο think tank της γαλλικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters. Το τέλος της Σένγκεν θα κόστιζε στην Ευρώπη σε διάστημα δεκαετίας περίπου 110 δισ. ευρώ.

Η Συνθήκη Σένγκεν είναι η «καρδιά» της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως, υπό την πίεση των ψηφοφόρων που έχουν θορυβηθεί από την πρωτοφανή εισροή μεταναστών/προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους με άλλες χώρες της ΕΕ.

Μία έκθεση του France Strategie, του think tank που συνδέεται άμεσα με το γραφείο του γάλλου πρωθυπουργού, τονίζει ότι η μείωση στον διασυνοριακό τουρισμό και στο εμπόριο που θα επέφερε μια μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, θα κόστιζε στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα δέκα ετών.

Για τη Γαλλία μόνο, το κόστος θα ανέρχονταν σε 1 με 2 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα και 10 δισ. μέσα σε 10 χρόνια, δηλαδή το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.

«Μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων συνοριακών ελέγχων θα ισοδυναμούσε σε φόρο 3% στο εμπόριο μεταξύ των χωρών της περιοχής Σένγκεν, που θα οδηγούσε σε δομική μείωση του εμπορίου κατά 10-20%», αναφέρει η έκθεση.

Το 50% του κόστους θα οφείλεται στην μείωση του τουρισμού, το 38% στην επίπτωση των συνοριακών ελέγχων στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και το 12% στα επιπλέον κόστη στις μεταφορές, σύμφωνα με την έκθεση.

Από τις 26 χώρες της περιοχής Σένγκεν, έξι μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα, λόγω της μαζικής εισροής μεταναστών/προσφύγων, σημειώνει το Reuters.

 

 Ετικέτες