Ο Λευκός Οίκος αφαιρεί από τη Ρωσία εμπορικά προνόμια

Loading...


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έστειλε επίσημη ειδοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο σήμερα ότι σχεδιάζει να επιβάλει την αποβολή της Ρωσίας από το λεγόμενο Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), ένα πρόγραμμα που επιτρέπει αδασμολόγητη εισαγωγή ορισμένων εμπορευμάτων, όπως ανακοίνωσε απόψε ο Λευκός Οίκος.

Η ένταξη της Ρωσίας στο ΣΓΠ αναμένεται αυτή την περίοδο να εγκριθεί εκ νέου από το Κογκρέσο.

Εάν ακυρωθεί, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέπουν πλέον να εισάγονται αφορολόγητα αγαθά από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα πρώτες ύλες για την κατασκευή χάλυβα, ελαστικών και κεραμικών. Αντιθέτως, στα εμπορεύματα αυτά θα επιβάλλονται κανονικά δασμοί, που κατά μέσον όρο ανέρχονται στο 3%, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του εκπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο.

Η Ρωσία «έχει προοδεύσει επαρκώς οικονομικά» και δεν χρειάζεται πλέον ειδική μεταχείριση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Η Ρωσία θα γινόταν ούτως ή άλλως μια χώρα που δεν θα μπορούσε να υπάγεται στο ΣΓΠ μετά το 2016, αφού η Παγκόσμια Τράπεζα την έχει κατατάξει μεταξύ των χωρών με «υψηλό εισόδημα».

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και δεν συνδέονται άμεσα με την απόφαση του προέδρου Ομπάμα για το ΣΓΠ, εν τούτοις καθιστούν ιδιαίτερα προσήκουσα τη λήψη αυτής της απόφασης τη δεδομένη χρονική στιγμή» ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το 2012, οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας 544 εκατ. δολαρίων (περίπου 391 εκατ. ευρω) από τη Ρωσία στο πλαίσιο του ΣΓΠ, ή το 2% επί του συνόλου των αγαθών που εισήχθησαν στη χώρα από τη Ρωσική Ομοσπονδία.Ετικέτες