Οι βαθιά θρησκευόμενοι Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι η θρησκεία συγκρούεται με την επιστήμη

Loading...


Οι βαθιά θρησκευόμενοι Αμερικανοί δεν θεωρούν, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, ότι η πίστη τους έρχεται σε σύγκρουση με τα επιστημονικά δεδομένα, όμως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο τα κυριότερα σημεία τριβής είναι η εξέλιξη και η δημιουργία του σύμπαντος, σύμφωνα με μελέτη.

Παρ’ όλο που οι περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η επιστήμη και η θρησκεία συχνά συγκρούονται μεταξύ τους, η αντίληψη κυριαρχεί κυρίως σε όσους δεν είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι, υποστηρίζει η μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Πιού που διενεργήθηκε το 2014 σε δείγμα 2.000 ανθρώπων και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 76%) από αυτούς δεν είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι θεωρούν ότι θρησκεία και επιστήμη συχνά συγκρούονται μεταξύ τους. Όταν ρωτήθηκαν για τις προσωπικές τους πεποιθήσεις, μόνο το 16% απάντησε ότι τα πιστεύω τους είναι αντίθετα με όσα πρεσβεύει η επιστήμη.

«Το τι πιστεύουμε για τους άλλους ανθρώπους είναι διαφορετικό από το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας», είπε η ερευνήτρια Κάρι Φανκ. Η μελέτη υποδηλώνει ότι «η αντίληψη περί σύγκρουσης προέρχεται από τις υποθέσεις που κάνουμε για τις πεποιθήσεις των άλλων», πρόσθεσε.

Από αυτούς που είπαν ότι είναι πιστοί κάποιας θρησκείας, το 34% θεωρεί ότι η επιστήμη μερικές φορές συγκρούεται με τις προσωπικές πεποιθήσεις τους. Η συνηθέστερη πηγή της «σύγκρουσης» είναι οι πεποιθήσεις τους για τη δημιουργία του σύμπαντος και του ανθρώπου.

Συνολικά, το 65% των ερωτηθέντων είπε ότι «οι άνθρωποι και τα άλλα έμβια όντα εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου», ενώ το 31% πιστεύει ότι τα όντα αυτά «υπήρχαν στη σημερινή μορφή τους από την αρχή του χρόνου», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων το διάστημα 15-25 Αυγούστου 2014 και έχει περιθώριο λάθους συν/πλην 3,1%.Ετικέτες