Νέα εξαφάνιση Ρώσου δημοσιογράφου στην Ανατολική Ουκρανία – Οι υποψίες πέφτουν στους ναζί του Κιέβου

Loading...


Ακόμα μια υπόθεση βάναυσης αλλά προσφιλούς μεθόδου για τους νεοναζί του Κιέβου καταπάτησης της ελευθερίας του τύπου στην Ουκρανία. Για ακόμα μια φορά οι καθεστωτικοί μισθοφόροι που μάχονται τους ρωσόφωνους ξέσπασαν στους Ρώσους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα στην Ανατολική Ουκρανία καθώς φαίνεται ότι θύμα απαγωγής έπεσε ακόμα ένας δημοσιογράφος του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RIA Novosti.

Η Ρωσία έχει αρχίσει μια έρευνα για την εξαφάνιση στην Ουκρανία ενός φωτοειδησεογράφου ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Επιτροπή Έρευνας.

«Ο δημοσιογράφος έστειλε (φωτογραφίες) για τελευταία φορά την 5η Αυγούστου, κατόπιν έπαψε να επικοινωνία με τη σύνταξη» του πρακτορείου ειδήσεων, ανέφερε η Επιτροπή σε μια ανακοίνωσή της. «Κατά συνέπεια ελήφθησαν μέτρα για να εξακριβωθεί πού βρίσκεται ή να αναγνωριστούν οι δράστες της απαγωγής του».

Ο φωτογράφος Αντρέι Στένιν, 33 ετών, εργαζόταν στην Ουκρανία από την 13η Μαΐου όπου εργαζόταν για το RIA Novosti.

Είχε κάνει πολλά φωτορεπορτάζ στο Κίεβο αλλά και σε προπύργια των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία, όπως το Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ και η Μαριούπολη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής.

«Θα επαληθεύσουμε εάν στέκει η υπόθεση ανάμιξης της ουκρανικής εθνικής φρουράς ή των υπηρεσιών ασφαλείας στην κράτηση του Ρώσου δημοσιογράφου», ανέφερε ακόμη η Επιτροπή και πρόσθεσε ότι πρόκειται να «ζητήσει συνδρομή σε δικαστικό επίπεδο από τις αρμόδιες ουκρανικές αρχές».

«Λαμβανομένης υπόψη της διαδεδομένης πρακτικής στην Ουκρανία να συλλαμβάνονται και να απάγονται δημοσιογράφοι, δεν αποκλείεται ο έμπειρος αυτός φωτογράφος να έπεσε θύμα μιας κακόβουλης επίθεσης», σχολίασε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας στο RIA Novosti.

Ένα ακόμη ρωσικό μέσο ενημέρωσης, το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, είχε χάσει τον Ιούλιο κάθε επαφή για πολλές ημέρες με έναν Βρετανό δημοσιογράφο που εργαζόταν για αυτό στην Ουκρανία, τον Γκρέιαμ Φίλιπς. Τελικά διαπιστώθηκε ότι είχε απελαθεί. Ο δημοσιογράφος είπε ότι ξυλοκοπήθηκε από στελέχη των ουκρανικών δυνάμεων.

Τον Ιούνιο δύο άλλοι δημοσιογράφοι του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Zvezda, το οποίο ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είχαν συλληφθεί από την ουκρανική εθνική φρουρά, όπως και δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Life News τον Μάιο.

Οι δημοσιογράφοι γίνονται συχνά στόχος στην ουκρανική σύρραξη. Τρις Ρώσοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τον Ιούνιο, ενώ ένας Ιταλός φωτοειδησεογράφος και ένας Ρώσος συνεργάτης του σκοτώθηκαν στα τέλη του Μαΐου.tilegrafima.gr