Μεγάλη επιτυχία η φωτογραφική έκθεση στο Λευκό Παλάτι Βελιγραδίου (ΦΩΤΟ)

Loading...


  του Θωμά Αναστασιάδη

     Εγκαινιάστηκε προ ημερών και άρχισε να λειτουργεί στο Λευκό Παλάτι του Βελιγραδίου, έκθεση φωτογραφιών και κειμηλίων με γενικό θέμα: «δυναστείες Καραντζιόρντζιεβιτς και Ρομανώφ – Ιστορία και διασυνδέσεις».

 Τα εκθέματα βρίσκονται στην μεγάλη τραπεζαρία του Παλατιού και πλήθη κόσμου, κυρίως νέοι, συρρέουν για να δουν στην φωτογραφική έκθεση, ένα κομμάτι της ιστορίας της πατρίδας τους. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Πριγκιπικού ζεύγους. Διευθυντής και ξεναγός είναι ο συγγραφέας κ.Dušan Babac, Υδρογεωλόγος το επάγγελμα, συνεργάτης διακεκριμένων Γαλλικών και Ρωσικών περιοδικών που ασχολούνται με την ιστορία και την παράδοση, και με πολλές άλλες επιστημονικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος του Πρίγκιπα Αλέξανδρου ΙΙ, από το 2003.

   Οι επισκέπτες περιμένουν υπομονετικά, σχηματίζοντας «ουρά» έξω απ΄ το Λευκό Παλάτι, για να θαυμάσουν φωτο-ιστορικό υλικό των δύο βασιλικών οίκων και τους μεταξύ τους ιστορικούς δεσμούς. Της δυναστείας των Ρομανώφ του Βασιλείου της Ρωσίας και κατόπιν της Ρωσικής Αυτοκρατορίας για τρεις αιώνες. Ο πρώτος Τσάρος του οίκου ήταν ο Μιχαήλ Α’, ο οποίος εξελέγη από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το 1613 και τελευταίος ο Νικόλαος Β’ ο Αιματοβαμμένος που εκθρονίστηκε από την Οκτωβριανή επανάσταση το 1917.

Και να δουν επίσης φωτογραφίες και κειμήλια της δυναστείας Καραντζιόρντζιεβιτς του βασιλικού οίκου της Σερβίας. Ο Καρατζόρτζεβιτς, ή Γκεώργκι Πέτροβιτς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είναι εθνικός ήρωας της Σερβίας, αρχηγός της Σερβικής επανάστασης εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αρχηγός του έθνους από το 1804 και κατόπιν ιδρυτής της δυναστείας των Καρατζόρτζεβιτς.

Προς τιμήν του υπάρχει στην Αθήνα η οδός Καραγεώργη της Σερβίας, και η ονομασία του δρόμου δόθηκε το 1908, για «να τιμηθεί ο Εθνάρχης του φίλου Σέρβικου Λαού, που υπήρξε και το πρώτο θύμα εις τον αγώνα υπέρ της απελευθερώσεως από τον ζυγόν», όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, της εποχής εκείνης.

Χθες βράδυ το πριγκιπικό ζεύγος εξέπληξε τους επισκέπτες, που βρίσκονταν εκεί, με την αιφνιδιαστική παρουσία του στον χώρο.
Μίλησαν με τους επισκέπτες κι εκείνοι ζήτησαν και φωτογραφήθηκαν με το βασιλικό ζεύγος.

 

Ο Πέτρος Α’ (1672-1725) θεωρείται ο σπουδαιότερος των Ρομανώφ και «πατέρας του ρωσικού έθνους».

 

Ο βασιλιάς Πέτρος Α’ Καραντζιόρντζιεβιτς.

 

 

O Σερβίας Πέτρος Α΄ σε Γαλλικό τορπιλοβόλο το 1917, ανοιχτά της Χαλκίδας.

  πηγή: http://www.royalfamily.org/
                www.spc.srb
               https://metaxourgeio.wordpress.com/tag
Συλλογή Nikoltsios: www.imma.edu.gr/imma/dbs/Artifacts/index.html?start=4442&show=1#sthash.YNqkgpJv.dpuf 

 Ετικέτες