Ισπανοί αρχαιολόγοι βρήκαν την παλιότερη Κοπτική εικόνα του Χριστού

Loading...


Ομάδα Ισπανών αρχαιολόγων, μετά από ανασκαφές μεγάλο χρονικό διάστημα υποστηρίζουν πως βρήκαν μια από τις παλαιότερεςς εικόνες τους του Ιησού Χριστού κοπτικής προέλευσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Tayyar.org  . Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία χριστιανική πόλη Oksirinh που βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιόμετρα νότια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ανακάλυψε ένα μυστικό τάφο VI-VII αιώνα.,

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο τάφος αυτός ήταν το τελευταίο καταφύγιο για αρκετούς ιερείς. Μέσα στον νεκρικό θάλαμο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την εικόνα ενός άνδρα με σγουρά μαλλιά, ντυμένο με λευκή στολή, και τα χέρια του στη χαρακτηριστική χειρονομία ευλογίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η εικόνα, συχνά επαναλμβανόμενη τους πρώτους αιώνες της χριστιανικής εικονογραφίας, είναι η παλιότερη Κοπτική εικόνα του Χριστού.

Πέρα από την εικόνα και τις γύρω επιγραφές της των οποίων η αποκρυπτογράφηση απασχολεί σήμερα τους ειδικούς, τα μέλη της αποστολής βρήκαν εικόνες  αρχαίων φυτών της Μέσης Ανατολής, καθώς χαρτική ύλη γραφέα, σφραγισμένα μεταλλικά μελανοδοχεία, τα δύο αχρησιμοποίητα,  ως σύμβολο της Αναστάσεως και μελλοντικής ζωής του Κυρίου.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το εύρημα αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής στη σύγχρονη επιστήμη, η οποία θα μπορούσε να ρίξει φως σε πολλά στοιχεία του κοπτικού χριστιανικού-ρωμαϊκού πολιτισμου. Ειδικότερα, το μέλος της αποστολής, καθηγητής Josep Pedro δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Vanguardia»: «Οι ανασκαφές είναι πρωτοφανείς … Ελπίζουμε ότι η ανάλυση θα μας αποκαλύψει την ιστορία της ζωής των πρώτων Χριστιανών, ίσως ακόμη και στο πρώτο και δεύτερο αιώνα.»Ετικέτες