Ιράκ: Τη βίαιη εκδίωξη χριστιανών από το βόρειο τμήμα κατήγγειλαν επιφανείς λόγιοι Ισλαμιστές

Loading...


Την εκδίωξη των χριστιανών από το βόρειο Ιράκ στην οποία προχωρούν σκληροπυρηνικοί Ισλαμιστές μαχητές κατήγγειλε μία σημαίνουσα ομάδα λογίων του Ισλάμ επισημαίνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαμάχες μεταξύ των εθνοτικών και των θρησκευτικών ομάδων στη χώρα.

Τα μέλη της χριστιανικής κοινότητας στη Μοσούλη αναγκάστηκαν την περασμένη εβδομάδα να καταφύγουν στον αυτόνομο κουρδικό θύλακα, αφού ισλαμιστές μαχητές τους έδωσαν προθεσμία είτε να αποδεχτούν την κυριαρχία τους είτε να εγκαταλείψουν την πόλη. Είναι η πρώτη φορά που η Μοσούλη δεν έχει πλέον χριστιανούς, μετά από σχεδόν 2.000 χρόνια.

«Η Διεθνής Ένωση Μουσουλμάνων Λογίων (IUMS) καταδικάζει τη βίαιη εκδίωξη των χριστιανών αδελφών του Ιράκ από τα σπίτια τους, τις πόλεις και τις επαρχίες», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε εχθές στην ιστοσελίδα του ηγέτη της, του Αιγύπτιου Σέιχ Γιούσεφ αλ Καραντάουι. «Αυτές είναι ενέργειες που παραβιάζουν τους ισλαμικούς νόμους, την ισλαμική συνείδηση και δεν δημιουργούν παρά μόνο μια αρνητική εικόνα για το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους».

Η Ένωση, η οποία αποτελείται από σουνίτες λόγιους από όλο τον κόσμο και θεωρείται πως συνδέεται με μετριοπαθείς Αδελφούς Μουσουλμάνους, θεωρεί την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που έχει καταλάβει μεγάλες περιοχές του βορείου Ιράκ, υπερβολικά ακραία και ότι το δόγμα της αντίκειται στο αληθινό περιεχόμενο και τις διδαχές του Ισλάμ.

Η οργάνωση απορρίπτει το χαλιφάτο που ανακοίνωσε πως ιδρύει το ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία θεωρώντας το παράνομο με βάση τον ισλαμικό νόμο και τονίζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνον αφού νόμιμοι εκπρόσωποι των μουσουλμανικών λαών συμφωνήσουν και δηλώσουν πίστη σε αυτό.
Το ΙΚ —το πρώην ΙΚΙΛ—, μια ομάδα που αποσχίστηκε από την αλ Κάιντα, έδωσε τελεσίγραφο στους χριστιανούς να εγκαταλείψουν την πόλη από τα μεγάφωνα των τεμενών και μέλη του σημάδεψαν τα σπίτια και τις άλλες ιδιοκτησίες της θρησκευτικής μειονότητας αυτής με το γράμμα «ν» (νασράνι, χριστιανοί στα αραβικά).
Οι χριστιανοί που εγκατέλειψαν τη Μοσούλη είπαν ότι ένοπλοι τους σταμάτησαν στα περίχωρά της και κατέσχεσαν υπάρχοντα τους, αγαθά και τιμαλφή που μετέφεραν μαζί τους, λέγοντας πως εκτελούσαν διαταγές που τους είχαν δοθεί.

Η Διεθνής Ένωση Μουσουλμάνων Λογίων κάλεσε το Ισλαμικό Κράτος να επιτρέψει στους χριστιανούς να γυρίσουν στα σπίτια τους και έκρινε ότι οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί τους «σπέρνουν τη διχόνοια», κάτι το οποίο είναι σοβαρό έγκλημα στο παραδοσιακό ισλαμικό δίκαιο.
«(Οι χριστιανοί) είναι γηγενείς γιοι του Ιράκ και όχι εισβολείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της διχόνοιας, η ένωση όλων και η επίλυση των προβλημάτων του Ιράκ μάλλον, παρά το να σύρεται (η χώρα) σε ζητήματα που θα μπορούσαν να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση», ανέφερε η Ένωση.Ετικέτες