Η Βουλγαρία γιόρτασε τα 1150 χρόνια του εκχριστιανισμού της

Loading...


Στη βουλγαρική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν εορτασμοί με την ευκαιρία των 1150 ετών από τον εκχριστιανισμό των Βουλγάρων.Με την ευκαιρία αυτή ο πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ επισκέφθηκε τον μεσαιωνικό ναό στην Πλίσκα, όπου άρχισε ο επίσημος εορτασμός της επετείου.

«Πριν από 1.150 χρόνια η Βουλγαρία ήταν η μεγαλύτερη χώρα στη Νοτιοδυτική Ευρώπη. Μέσα από τα εδάφη της περνούσαν οι σημαντικότεροι οδοί που συνέδεαν τις τέσσερις γωνιές του τότε γνωστού κόσμου.
Ο άγιος Τσάρος Μπόρις (φωτό) ήταν ο πρώτο Βούλγαρος ηγεμόνας που έδωσε εσωτερική ενότητα, πολιτισμό και πνευματικότητα στο λαό μέσω του Χριστιανισμού, ώστε να διατηρηθεί στο μέλλον», είπε ο Πλεβνέλιεφ.

Πολλοί ομιλητές τόνισαν ότι ο εκχριστιανισμός των Βουλγάρων αποτέλεσε ένας βασικός σταθμός στην ιστορία του βουλγαρικού λαού που συνέβαλε αποφασιστικά στην διατήρηση της εθνότητάς του στους αιώνες.

Για τον εορτασμό του Εκχριστιανισμού της Βουλγαρίας, επελέγη η 2α Μαΐου που είναι η γιορτή του Αγίου Τσάρου Μπόρις.

«Στην πράξη, η είσοδος της Βουλγαρίας στην οικογένεια των χριστιανικών εθνών μπορεί να συγκριθεί με την πρόσφατη είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο «Focus» ο καθηγητής Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας.

Στην Πλίσκα οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν την Πέμπτη, η μεγάλη Βασιλική, ήταν ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός στην Ευρώπη μέχρι τον 17ο αιώνα, εκτός από τον καθεδρικό ναό της Ρώμης και του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει το δημοσίευμα. Ετικέτες