Η ανασυγκρότηση των Ορθοδόξων στην Μητρόπολη Χομς συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η Ιερά Μητρόπολη Χομς συνεχίζει δυναμικά τις προσπάθειές της για την στήριξη και την ενίσχυση των χριστιανών, που επιστρέφουν στο Χομς, την εξυπηρέτηση των πρώτων αναγκών τους, την προστασία τους από τους κινδύνους που ελλοχεύουν ακόμη ως παρεπόμενα του εμφυλίου πολέμου, και κυρίως την λειτουργία των ορθόδοξων ναών της πόλης, που αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή παρηγορίας και δύναμης για τους κατοίκους.

Στην προσπάθεια αυτήν συμμετέχει η νεολαία του Πατριαρχείου Αντιοχείας και του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Χομς.
Το Χομς είναι μία πόλη με πανάρχαια χριστιανική παράδοση. Πριν τον πόλεμο λειτουργούσαν σε αυτήν 10 ορθόδοξες (Greek-Orthodox) εκκλησίες, με κυριότερες αυτές του προστάτη της πόλης Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ιουλιανού, των Αγίων Τεσσαράκοντα (Καθεδρικός ναός) και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η παρουσία της ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν πολύ ζωντανή. Στην πόλη υπήρχαν οργανωμένες χορωδίες βυζαντινής μουσικής, οι καλύτερες σε όλη την Συρία, στις οποίες συμμετείχε μεγάλος αριθμός των νέων της πόλης. Αυτήν την στιγμή η Μητρόπολη ανασυγκροτείται μέσα από τα ερείπια του πολέμου και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άφησε ο εμφύλιος σπαραγμός.

Το «Αγιορειτικό Βήμα» δημοσιεύει την ανακοίνωση της Ορθόδοξης Μητρόπολης Χομς προς του κατοίκους που επιστρέφουν και φωτογραφίες από τις προσπάθειες ανακαίνισης και λειτουργίας των εκκλησιών.

«Αγαπητά τέκνα, αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ, Χριστός ανέστη, Αληθώς ανέστη!
Επ’ ελπιδι της Αναστάσεως απευθύνουμε ευχαριστίες και ύμνους στον Θεό διά πάντα και κατά πάντα.

Θα θέλαμε να ενημερώνουμε την αγάπη σας ότι η Μητρόπολή μας, προκειμένου να βοηθήσει όλους όσους μπορεί, έκανε τα εξής:

Καθώς έγινε γνωστό σε όλους ότι είναι πλέον δυνατόν να επιστρέψουμε στις εκκλησίες μας, στις συνοικίες και στα σπίτια μας, πολύ επέμειναν να μείνουν στα σπίτια τους, αφού έχουν τακτοποιήσει ό,τι χρειάζεται για την διαμονή τους. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα, που ευχόμαστε να το υιοθετήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, στα οποία γίνεται η διαμονή, προκειμένου να ζωντανεύσουμε ξανά τις συνοικίες μας και να προστατεύσουμε ό,τι μας έμεινε από τις περιουσίες μας. Όμως χρειάζεται πολλή προσοχή, λόγω υπάρξεως κρυφών παγίδων με χειροβομβίδες σε διάφορα μέρη. Σε περίπτωση αμφιβολίας ή εύρεσης οποιουδήποτε παράξενου αντικειμένου, παρακαλούμε να ενημερώσετε αμέσως τις ομάδες Μηχανικού που υπάρχουν στις συνοικίες. Επίσης τα άτομα που θέλουν να βγάλουν τα πράγματά τους από τα διαμερίσματα, μπορούν να το κάνουν κατόπιν άδειας του Δημάρχου του Χομς. Η Μητρόπολη είναι ανοικτή 24 ώρες. Κάθε μέρα βρίσκονται εκεί δύο πατέρες με μία ομάδα νέων από την Επιτροπή Οικουμενικών Σχέσεων του Πατριαρχείου, προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες και βοήθεια σε όλους. Κατ’ αρχάς οι βασικές ανάγκες είναι γνωστές. Για αυτό σε συνεργασία με την Επιτροπή των Οικουμενικών Σχέσεων του Πατριαρχείου έγινε προσπάθεια να οικονομηθούν. Έτσι χθες εισήχθησαν 200 δέματα φαρμακευτικής βοήθειας και στρώματα, που μοιράστηκαν στις υπάρχουσες οικογένειες και θα γίνει προσπάθεια για εισαγωγή μεγαλύτερης ποσότητας βοηθειών στις επόμενες ημέρες.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε την αγάπη σας ότι τα αγαθά είναι πολλά, όμως πρέπει η διανομή να πραγματοποιηθεί με πολλή προσοχή και ωριμότητα για να μην επαναληφθούν αυτά που έγιναν στις περιοχές όπου κατέφυγαν κύματα προσφύγων, διότι ο κύριος σκοπός είναι η αναπλήρωση των αναγκών. Για αυτό τα άτομα που σκοπεύουν να έλθουν και να μείνουν στο Χομς πρέπει να έχουν μαζί τους αρκετό πόσιμο νερό και ψωμί κυρίως, καθώς και μέσα φωτισμού. Δουλεύουμε τώρα σε συνεργασία με όλες τις πλευρές για να εξοικονομήσουμε το νερό, το ψωμί και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Όλα αυτά γίνονται με σοβαρό τρόπο, όμως η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια είναι το μυστικό της επιτυχίας. Σήμερα έχουμε χρέος πιο πολύ από όλες τις άλλες ημέρες να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση με αίσθημα ευθύνης, καλωσύνης και πρωτοβουλίας και να απαρνηθούμε κάθε πνεύμα διχασμού, ατομικισμού, μεμψιμοιρίας και μετάθεσης των ευθυνών.

Όσον αφορά τους ναούς, από χθες οι νέοι του Γραφείου των Οικουμενικών Σχέσεων, νέοι από την εκκλησία του Ευαγγελισμού και οι νέοι της συνοικίας, κάτω από την ευθύνη των πατέρων, έχουν αρχίσει να καθαρίζουν, να τακτοποιούν και να ταξινομούν τα περιεχόμενα του ναού των Σαράντα Μαρτύρων και ένα μέρος από τα γραφεία της Μητροπόλεως. Η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και τα έργα θα επεκταθούν με την συγκέντρωση και απομάκρυνση των απορριμμάτων και των μπάζων. Για αυτό ζητάμε την βοήθειά σας. Καλούμε τους εθελοντές να ολοκληρώσουν αυτό το τεράστιο έργο.

Αγαπητά τέκνα,

Ευχόμαστε ο Θεός να σας έχει καλά και να επιστρέψουν όλοι στις συνοικίες και στα σπίτια τους και να συνεργαστούμε όλοι για την επιτυχία αυτού του έργου, προκειμένου να αποδείξουμε με επίγνωση ότι είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να εμβαθύνουν στον πολιτισμό της αγαπητής μας πατρίδας.

Έχετε την ευλογία και τις ευχαριστίες μας

Χομς, 11.5.2014

Ελληνο-Ορθόδοξη Μητρόπολη Έμεσας»

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΞΑΝΑ

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΜΕΣΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΕΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ, ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ.

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ

ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΜΕΣΗΣ ΑΛΑΞΙΟΥ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 Ετικέτες