Επέμβαση και, ίσως, δημοψήφισμα προαναγγέλλει για τα ανατολικά το Κίεβο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Χωρίς σημάδια πως οι φιλορώσοι ένοπλοι προτίθενται να αποχωρήσουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει στο Σλαβιάνσκ, η ουκρανική ηγεσία επαναλαμβάνει πως προετοιμάζεται μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους -αλλά δηλώνει και ανοικτή στη διενέργεια δημοψηφίσματος, βέβαιη για αποτέλεσμα υπέρ της ενιαίας Ουκρανίας.

Παράλληλα, το μεσημέρι της Δευτέρας οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται εκ νέου στο Λουξεμβούργο. Νωρίτερα, σε «πόλεμο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε μετατραπεί η έκτακτη συνεδρίαση για την αναζωπυρωθείσα κρίση, με τον ρώσο πρεσβευτή εναντίον όλων -και τη Κίνα ουδέτερη- να αρνείται πως η Μόσχα υποκινεί τις ταραχές.

 

Το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες ώρες αφού εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχε θέσει το Κίεβο, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας επανήλθε και επανέλαβε πως η αντιτρομοκρατική επιχείρηση, με τη συμμετοχή του στρατού θα γίνει. Η περιφέρεια του Ντονέτσκ «θα σταθεροποιηθεί», τόνισε ο Ολ.Τουρτσίνοφ.

Όσον αφορά δε τις εκκλήσεις για δημοψήφισμα «α λα Κριμαία», ο μεταβατικός πρόεδρος είπε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι «δεν είναι αντίθετος» στο να γίνει μαζί με τις προεδρικές εκλογές (στις 25 Μαΐου), δηλώνοντας βέβαιος πως η πλειοψηφία θα ψήφιζε «υπέρ μίας ενιαίας Ουκρανίας».

 Μετά τα επεισόδια της Κυριακής στο Σλαβιάνσκ αλλά και την ένταση στο Χάρκοβο και το Λουγκάνσκ, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ είχε απευθύνει τελεσίγραφο στους ενόπλους που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Όσοι από αυτούς αποχωρούσαν μέχρι τότε, δεν θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με δικαστικά μέτρα, είχε διαμηνύσει το Κίεβο, προειδοποιώντας για μεγάλης έκτασης «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», με τη συμμετοχή και του στρατού.

Όπως ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ανταποκριτής του Reuters στο Σλαβιάνσκ, η ρωσική σημαία που είχαν υψώσει οι ένοπλοι βρισκόταν στη θέση της και μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου στα κτίρια που έχουν καταληφθεί.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι, πέραν της πρόθεσης των ενόπλων να μην αποχωρήσουν, στο σημείο έφταναν φορτηγά με υλικά για ενίσχυση των οδοφραγμάτων γύρω από τα κτίρια.

Συνεδριάζουν οι «28», βλέπουν ρόλο της Ρωσίας

Παράλληλα, συνεδριάζουν εκ νέου οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» για την στάση τους απέναντι στην αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση, με ορισμένες φωνές να εγείρουν το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για γρήγορη δράση εάν χρειαστεί» είπε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο ολλανδός ΥΠΕΞ Φρανς Τίμερμανς, διαπιστώνοντας «πολλές ομοιότητες με τα όσα έγιναν στην Κριμαία».

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε πως δεν αποκλείει εμπλοκή της Ρωσίας στις ταραχές. «Από αρκετές πηγές μας φαίνεται ότι ίσως η Ρωσία παίζει ρόλο στις εξελίξεις» στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ. Νωρίτερα, το Βερολίνο είχε μιλήσει για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί ως «προηγούμενο» η Κριμαία.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία εμπνέουν μεγάλη ανησυχία και τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ότι αυτό που συνέβη στην Κριμαία δεν θα δημιουργήσει προηγούμενο» είχε πει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. 

 

 Ετικέτες