Εμπλοκή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις

Loading...


Τη στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία Stanislav Osadchiy, δηλώνοντας, παράλληλα, πως αν η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί ενεργότερο συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να το ζητήσει από τη Μόσχα.

Ο Ρώσος Πρέσβης είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της «Συμμαχίας Πολιτών», Γιώργο Λιλλήκα, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις θέσεις του Κινήματος πάνω στις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Ρώσος Πρέσβης είπε πως η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η θέση της Συμμαχίας Πολιτών αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων έχει μεγάλη σημασία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του Κυπριακού.

Σημείωσε ότι η Ρωσία στηρίζει τις θέσεις των δύο κοινοτήτων, και «αν μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση του Κυπριακού, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αν θα είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε και η Ρωσία να εμπλακεί, μαζί με τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πιο ενεργά στις διαπραγματεύσεις, είπε είναι δύσκολο για τον ίδιο αυτή τη στιγμή να απαντήσει γιατί αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πρώτα στη Μόσχα.

«Βεβαίως αν υπάρχει η επιθυμία και από τη δική σας πλευρά, από την κυπριακή πλευρά θα το εξετάσουμε», είπε.

Στο μεταξύ απέρριψε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τις αιχμές που άφησε εναντίον του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού για την αλλαγή στάσης του στο Κυπριακό υπέρ Αναστασιάδη με αντάλλαγμα την άδεια που παραχωρήθηκε για το ηλιοθερμικό πάρκο, το οποίο θα γίνει σε γη της Εκκλησίας.

Απαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δε θα πουλούσα το εθνικό θέμα για πέντε παλιοπαράδες. Δε θα το έκανα ποτέ συμπλήρωσε. Εξήγησε ότι το ηλιοθερμικό πάρκο άλλοι είναι που θα το κάνουν και πως η Εκκλησία θα παίρνει το ενοίκιο για τη γη η οποία τους παραχωρείται. Η Εκκλησία είχε και άλλες προσφορές για αξιοποίηση της γης».

Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι δεν πιέστηκε από κανένα κόμμα για τη υιοθέτηση της στάσης του στο Κυπριακό. «Δε θα έπαιζα το παιχνίδι κανενός» είπε συγκεκριμένα. Επανέλαβε ότι πήρε απόψεις από συνταγματολόγους και διεθνολόγους οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται θέμα παρθενογένεσης.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να βρεθεί στο ίδιο χαράκωμα με το ΑΚΕΛ, απάντησε θετικά, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας και του συνομιλιτή. Αν δε στηριχθεί ο Πρόεδρος σε αυτή την προσπάθεια συμπλήρωσε, τότε θα οδεύουμε προς συνομοσπονδία.Ετικέτες