Γιανουκόβιτς: Ζήτησε από το Κίεβο να σταματήσει τις τρομοκρατικές ενέργειες

Loading...


Η απόλυτη πλειοψηφία των κατοίκων του Ντονέτσκ ήρθαν στο δημοψήφισμα για τον αυτοκαθορισμό και τα αποτελέσματά του δεν μπορούν να αγνοηθούν, λέγεται στη δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς το οποίο αναφέρει το πρακτορείο ITAR-TASS.

«Εάν τέσσερις μήνες πριν θα μου έλεγε κανείς ότι η Ουκρανία θα χάσει την Κριμαία, ότι στην Οδησσό, στο «μαργαριτάρι της Μαύρης θάλασσας», θα σκοτωθούν βιαίως και θα καούν οι άνθρωποι και η πόλη θα γίνει νέο Χατίν και στο Ντονμπάς ο ουκρανικός στρατός θα αρχίσει πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του ίδιου του λαού με χρήση ελικοπτέρων, πυραυλικών συστημάτων, βομβιδοβόλων, όλμων και τεθωρακισμένων θα αρχίσουν ομαδικοί φόνοι των διαφωνούντων με την παράνομη εξουσία πολιτών, δε θα το πίστευα», δήλωσε ο Γιανουκόβιτς.

«Δε θα συμφωνήσω με εκείνους που θεωρούν ότι το θέμα του φασισμού στην Ουκρανία υπερβάλλεται τεχνητά. Δημιουργείται η εντύπωση ότι η σημερινή Ουκρανία άρχισε να θυμίζει τη Γερμανία της εποχής του Χίτλερ. Τότε ο Χίτλερ όρισε ως εχθρό τους διαφωνούντες διανοούμενους, Εβραίους, Τσιγγάνους και άλλους. Τότε η Γερμανία κυνηγούσε τους διαφωνούντες, ενώ τώρα στην Ουκρανία ολόκληρες πόλεις βρίσκονται σε αποκλεισμό μόνο επειδή οι άνθρωποι στηρίζουν τη δική τους άποψη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Η καρδιά ενός κανονικού ανθρώπου σπαράζει στην εικόνα των νεκρών, καμένων πτωμάτων που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στην Οδησσό», συνέχισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας. «Βλέπουμε σήμερα όμως μάτι που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς – ένα μέρος της κοινωνίας, ζαβλακωμένη με προπαγάνδα, μπόρεσε όχι απλά να δεχτεί το φόνο αυτό, αλλά και να το χαρεί. Είναι ένας κανονικός φασισμός».

«Οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι της αυτοαποκαλούμενης εξουσίας τώρα χρησιμοποιούν τέτοιου είδους κυνική ρητορική για την ανάφλεξη του μίσους και της αδελφοκτονίας», επισήμανε στο εξής ο Γιανουκόβιτς. «Στους δρόμους του Χάρκοβο, του Ντονμπάς ήδη χύνεται το αίμα. Στα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ πάτησαν τα τάγματα των μισθωτών μαζί με την λεγόμενη «Εθνική Φρουρά». Και όλη η νομοταγής Ευρώπη ξαφνικά ξέχασε για την απόφαση 43/44 της Γενικής Ολομέλειας του ΟΗΕ από τις 4 Δεκεμβρίου 1989 για την καταπολέμηση της στρατολόγησης, χρήσης, χρηματοδότησης και εκμάθησης των μισθωτών. Οι κκ. Κολομόισκι, Παρούμ[ι. Αβάκοφ και Ναλιβάιτσενκο όμως ακατάπαυστα διαμορφώνουν και εκπαιδεύουν ομάδες για δολοφονία πολιτών της δικής τους χώρας «.

«Γιατί σήμερα η απόλυτη πλειοψηφία των ανθρώπων που διαμένουν στο Ντονμπάς, πήγαν στο δημοψήφισμα και έδωσαν τους ψήφους τους για οποιαδήποτε άλλη μορφή του κρατικού καθεστώτος, αρκεί να μην είναι εκείνη που επιτρέπει ατιμωρητί να αποκαλεί κανείς τους πολίτες του τρομοκράτες και να αρχίσει να τους σκοτώνει ατιμωρητί; Επειδή το όριο της αντοχής του ουκρανικού λαού ήδη έχει φτάσει», υπογραμμίζεται στη δήλωση.

«Μπορώ τώρα να αναγνωρίσω κάποια δικά μου στρατηγικά λάθη, αλλά, κατά την βαθιά δική μου πεποίθηση, ποτέ και καμία εξουσία, καμία σταδιοδρομία ή οικονομική επιτυχία δεν κοστίζουν ανθρώπινες ζωές», επισήμανε ο Γιανουκόβιτς. «Σας καλώ, σταματήστε. Όλος ο κόσμος είδε πόσοι άνθρωποι ήρθαν στο δημοψήφισμα! Μπορείτε να προσπαθήσετε να αγνοείτε τα αποταλέσματά του, όμως ούτε εσείς, ούτε η Ευρώπη δε θα μπορέσετε να μην παραδεχτείτε ότι δεν υπάρχουν τρομοκράτες και κάνετε πόλεμο εναντίον του λαού σας!»

Ο Γιανουκόβιτς επίσης ζήτησε άμεσα να απομακρυνθούν οι μισθωτοί και τα στρατεύματα από τα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Οδησσού και άλλων περιοχών, να σταματήσουν την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς.