Γαλλία: Αντιδράσεις μετά από αίτημα Μουσουλμάνων για περισσότερα τζαμιά

Loading...


Το αίτημα των Μουσουλμάνων ηγετών να διπλασιαστεί ο αριθμός των τεμενων στη Γαλλία, μόλις τρεις μήνες μετά τις επιθέσεις στη Charlie Hebdo, επιδεινώνει τις όχι και τόσο καλές σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και μουσουλμανικής κοινότητας.

Συμφώνα με τον υπεύθυνο του κεντρικού Τζαμιού στο Παρίσι Νταλίλ Βουμπάκερ, τα 2.200 υπάρχοντα τζαμιά θα πρέπει να διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Πολλοί Γάλλοι-μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι οι τοπικές αρχές στη Γαλλία εμποδίζουν την δημιουργία νέων τζαμιών και χώρους προσευχής, με αποτέλεσμα πλήθος πιστών να προσεύχεται στους δρόμους , προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου.

Ωστόσο, η συντηρητική Γαλλική εφημερίδα Le Figaro χαρακτηρίζει τα σχόλια του Δρ. Νταλίλ Βουμπάκερ ως «προκλητικά» και ισχυρίζεται ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι προηγούμενοι «παραδοσιακοί» Μουσουλμάνοι ηγέτες έχουν «χάσει τον έλεγχο» των όλο και πιο ριζοσπαστικών νεαρών Γάλλων μουσουλμάνων, καθώς και ότι «η δημιουργία νέων τεμενων δεν είναι η λύση που θα αλλάξει το κλίμα».

Ο σχολιαστής της εφημερίδας αναφέρει ότι οι Γάλλοι μουσουλμάνοι ηγέτες «έχουν την ευθύνη», καθώς είχαν καταδικάσει τη βία χωρίς ενθουσιασμό, μέχρι τον Ιανουάριο, όπου ένοπλοι ισλαμιστές έσπειραν το θάνατο σε 17 άτομα στην καρδιά του Παρισιού.

Στη συνεχεία, η Γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι το αίτημα για περισσότερα τζαμιά είναι απίθανο να βρει την εύνοια της κυβέρνησης, καθώς ακόμη αγωνίζεται να επεξεργασθεί κοινές στρατηγικές με τους μουσουλμάνους ηγέτες για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης στον απόηχο των θανατηφόρων πυροβολισμών στη Charlie Hebdo, και την ανησυχία τους για την αύξηση της υποστήριξης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Όπως υποστηρίζουν Γάλλοι Αξιωματούχοι, ο Δρ. Νταλίλ Βουμπάκερ υπερέβαλε με τον αριθμό των μουσουλμάνων της Γαλλίας, τον οποίο υπολογίζει σε επτά εκατομμύρια, αν και ο γενικά αποδεκτός αριθμός ανέρχεται σε πέντε εκατομμύρια.

Ωστόσο, δίχως να υπάρχουν καταγεγραμμένα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τη θρησκεία βάσει της γαλλικής νομοθεσίας, η πόλη του φωτός έχει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό της δυτικής Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Ένωσης των Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας (UOIF), ισχυρίζεται ότι «ουδείς δήμαρχος μπορεί να αντιταχθεί στο δικαίωμα των μουσουλμάνων να χτίσουν τζαμιά».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την επίθεση στη Charlie Hebdo, έχει καταγραφεί μια σειρά επιθέσεων εναντίον τεμένων και μουσουλμανικών ιδρυμάτων αυξάνοντας φόβους για αντίποινα.Ετικέτες