Απάντηση που «τσούζει» της Ρωσίας προς την Ιαπωνία: Ρωσικά και κινεζικά πολεμικά «περικυκλώνουν» τα Σενκάκου

Loading...


Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας προς την Ιαπωνία σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε το…Τόκιο(!) σχετικά με την πολιτική της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ένας ρωσικός στολίσκος από τη δύναμη του Ειρηνικού εντός των επομένων ημερών καταπλέει στα αμφισβητου΄μενα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού για κοινές ασκήσεις με το κινεζικό Ναυτικό! Με την κίνηση αυτή η Μόσχα κάνει σαφές ότι λαμβάνει το έρος του Πεκίνου στη διαμάχη του με το Τόκιο αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών Σενκάκου/Ντιαογού.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία λαμβάνει θέση στη διαμάχη των νησιών Σενκάκου/Ντιαογού υπέρ της θέσεως της Κίνας.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον στην περιοχή έχουμε δύο «καθαρά» μπλοκ από τη μια πλευρά η Ρωσία με την Κίνα, και από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία.

Άλλες δύο δυνάμεις θεωρητικά εντάσσονται στα δύο μπλοκ:

Η Ν.Κορεα εκ των ουκ άνευ στο μπλοκ ΗΠΑ-Ιαπωνίας αλλά με «αστερίσκους».

Έχει κάποια προβλήματα με την Ιαπωνία σε ότι αφορά αμφισβητούμενες, θαλάσιες και νησιωτικές περιοχές, ενώ και οι σχέσεις της με τη Ρωσία έιναι πράγματι καλές.

Μην ξεχνάμε ότι αρκετά ρωσικά οπλικά συστήματα έχουν αγοραστεί από την Ν.Κορέα τα τελευταία 15 χρόνια όπως τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3, α/α κ.λ.π

Από την άλλη πλευρά η Β.Κορέα αναγκαστικά πηγαίνει προς το ρωσοκινεζικό μπλοκ και μόνο τυχάια δεν ειναι η διαγραφή χρέους ύψους 10 δισ.ευρώ στην οποία προχώρησε η Μόσχα πριν δύο εβδομάδες.

Kοινές ναυτικές ασκήσεις θα πραγματοποιήσουν εντός του Μαϊου στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα σε περιοχή κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού το ρωσικό και το κινεζικό Ναυτικό. Τα ρωσικά πλοία μάλλιστα, μετά το πέρας των ασκήσεων θα διαβούν τα Στενά της Τσουσίμα, και θα πλεύσουν προς την Σαγγάη όπου θα φτάσουν με την άφιξη του ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στην Κίνα για την υπογραφή της κολοσσιαίας συμφωνίας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στον «Κόκκινο Δράκο».

Οι συμβολισμοί έιναι ξεκάθαροι, η Κίνα στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας στην επίθεση που δέχεται οικονομικά, και επικοινωνιακά από την Δύση, και η Ρωσία στηρίζει την Κίνα στο διαφιλονικούμενο ζήτημα των νησιών αποδεχόμενη την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι τα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού, αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, καθώς τα νησιά τα οποία ανήκαν σε ιδιώτη εχουν πωληθεί στο ιαπωνικό Δημόσιο, αλλά η Κίνα δεν αναγνωρίζει την ιαπωνική κυριαρχία.

Τα νησιά αυτά είναι πολύ σημαντικά διότι το αρχιπέλαγός τους αποτελεί περιοχή πλούσιας αλιείας (η εξασφάλιση τροφής είναι πολύ σημαντικη και για τις δύο χώρες) και στο βυθό κρύβονται πολύ σημαντικά κοιτάσματα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Στην άσκηση θα συμμετάσχουν πάνω από 20 πολεμικά πλοία» όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Ναυτικού, ενώ πρόσθεσε ότι θα διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε διεθνή ύδατα κοντά στην αμφισβητούμενη περιοχή. Από το ρωσικό ναυτικό θα συμμετάσχει ένα κταδρομικό, ένα αντιτορπιλικό,ένα πλοίο ανεφοδιασμού και ένα ρυμουλκό.

Στο τέλος των ασκήσεων θα κατευθυνθούν όλα μαζί στην Σαγγάη για να είναι παρόντα στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν η οποία είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας αφού η συμφωνία που θα υπογραφτεί ουσιαστικά καθιστά σύμμαχο την Κίνα ενάντια στους σχεδιασμούς της Δύσης για οικονομικό «στρίμωγμα» της ευρασιατικής υπερδυνάμεως.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου 37 δισεκατομυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος. Μόνο το νούμερο προκαλεί ίλιγγο. Είναι το 1/3 της συνολικής παροχής την Ευρώπη. Φυσικά προβλέπεται η αύξηση του νούμερου αυτού στο εγγύς μέλλον. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Κίνα αποτελεί έναν ενεργοβόρο γίγαντα. Η δε Κίνα ελπίζει στην πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών SU-35, κάτι που πλέον στη Μόσχα συζητείται.

Είναι η πρώτη φορά μετά την διάρρηξη των σινορωσικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 50′ που στην περιοχή σχηματιζονται δύο «καθαρά» γεωστρατηγικά μπλοκ. tilegrafima.gr